Коротко декілька несподіваних пунктів з власного досвіду.
Я їхав туди на 56к з двома дітьми (8 та 4 роки), в результаті повернувся бо ну його.
Жив в Утрехті. Ціни на житло -%15 від Амстердаму, але з 2 дітьми нам було дуже важко.
Хату вам здадуть за правилами з розрахунку метража на 4х людей, тобто немаленьку і недешеву.
Гратися дітям нема з ким, на вулицях і дитячих майданчиках дітей немає, усі діти граються у дворах власних будинків, а о 19:00 їх вкладають спати.
Склад класу школьного: %50 мароканці, %30 турки і це я не ксенофоб.
Школа закінчується о 14:25 і далі діти тусять вдома, kinderdagverblijf (продльонка) €9 за годину за 1 дитину. Варіант є знайти няньку неофіційну €5 за годину.
Дитину зі школи забрати раніше не можна. Забрати на пару днів не в канікули — не можна бо штраф. Якщо дуже треба забрати — необхідно листом повідомити за 6 тижнів і школа буде розглядати, скоріш за усе дозволить, якщо ненадовго і причина поважна.
Шкільні канікули завжди в стандартні дати і на ці дати усі готелі та парки розваг (напр. Диснейленд в Парижі) дорожчають вдвічі, навіть якщо бронювати наперед.
У кино сходити — якщо написано 12+ то не пустять обох дітей, тоді їх залишати хіба на няньку. Магазини дозволити могли Hira + Lidl (****ог АТБ + Фора), купували лише необхідне, виходило €500-€700 на усіх на місяць. Амстердамський альбертхейн буде дорожче.
Похід у макдональдс на двох дітей — мінімум €15 в нас виходив, це два хеппіміл, 2 морозива, 1 кава та 1 бутер батькам.
В школі дитині 8 років буде нормально скоріш за усе, раджу найняти онлайн курси по скайпу з українським викладачем — буде втричі дешевше. Моя старша за 9 місяців спокійно шпрехала краще за мене.
Для дорослих, що мають вищу освіту, курси мовні десь €200, здається.