Поскольку тут политический я не языковедческий раздел, законспектируем:
Посилання видалено
====== Я2006 ======
Віктор Янукович: "Українська мова повинна розвиватися. Разом з російською."
16.06.2005, 10:05
Вопрос Фина:
Уважаемый Виктор Фёдорович,
думаю, что Вы согласитесь с тем, что украинский язык действительно находится в стадии вымирания уже много лет. Скажите, почему такие серьёзные политики как Вы продолжают спекулировать на тему языка и продолжают поднимать этот вопрос? Почему от Вас не слышно ни одной инициативы в поддержку украинского, а только оскорбления пенсионера? Нельзя ли пойти на всеобщий компромисс и перевести все школы и вузы на украинский (у нас в Днепропетровске я не мог получить образование на родном языке в своей стране!!!). Также потребовать знание государственного от всех госслужащих. А в остальном полная свобода. Тогда не будет неудобств у сегодняшних поколений и будущие спокойно сохранят наследие. Почему Вы так не любите Украину?
Спасибо за ответ.
09-06-2005, 13:10
15-06-2005, 13:11
-------------------------
Виктор Федорович Янукович:
Я не вважаю, що українська мова відмирає. Це жива мова, яка постійно розвивається. Я, наприклад, і багато таких як я, майже все життя прожили в російськомовному регіоні, і розмовляли виключно російською мовою. Але зараз, в сучасних умовах розвитку незалежної України, ми не тільки розмовляємо, але й удосконалюємо свою українську. Я, наприклад, роблю це з задоволенням. Я особисто читаю книжки Оксани Забужко. Кожен українець має право вчитися і розмовляти українською. Писати нею, співати. Я не розумію, чому Ви, такий палкий поборник української мови, ставите мені запитання російською?
Разом з тим, моє прагнення підтримати російську мову в Україні – це не спекуляції. А щире бажання демократизації нашого суспільства, в якому кожна людина мала б право розмовляти своєю рідною мовою, вчитися, і так далі. До речі, соціологічні дослідження підтверджують, що суспільство до такої позиції відноситься позитивно, а ми, як політики, як просто люди повинні бути завжди разом з народом.
15-06-2005, 13:11
=================
Полная стенограмма Посилання видалено просьба - здесь ответы Яныча не осбуждать - для этого всегда можно сделать отдельную ветку.