ой ти бозі-бозі... і мабуть і далі його вчили українською, і на роботі далі все було на українській ... бгаааБрехня. Мій кум народився на Полтавщині, закінчив українську школу, розмовляв українською, у 1983-му році поступав до ХІРЕ, йому завдання видали українською і здавав іспити він українською. Побачили в документах, що закінчив українську школу, відразу спитали "якою мовою бажаєте відповідати". Звісно, він вибрав українську.
тю. та я ж про інше.... він все одно повинен був розуміти прикази російськоюА часом іспитів на знання російської мови не треба було проходити? До речі мій дідусь працював саме в промисловості, на одному заводі. І це не заважало йому розмовляти українською.

Азаров у дівоцтві мав хфаміліє - ПахлоДо речі - а хто такий "пахло"?
я повторюся - моя бапка після війни (десь 48-50 рік) забажала отримати вищу освіту (сама вона с Гадяча, російської не вчила і не знала) і нікуди її не взяли бо екзамени були на російській, по усім предметам ... тому вона ще кілька років перевчалася на московську ...От вони і вигадують байки про утискання мови за радянських часів, що кудись саме за мовною ознакою їх не приймали на роботу чи ще кудись. Ой, а на діточок їхніх я надивився в школі - "зачем мне єтот ненужний язик", а сьогодні вони ж репетують "ой, нам совєтская власть нє давала учить родной язик"... Тьху...
і взагалі існує купа документальних свідотцтв про планомірне вичавлювання мові із суспільного життя, тут вчить історію ... або форуми перечитайте, було багато матеріалів
а по мові, як я розумію є кілька рівнів "використовування" мови:
1. можливість вчити (тут да, дозволялося, як і зараз дозволяється вчити російську)
2. можливість використовування (тут вже досить нерівне ставлення, і навіть зараз - як приклад - форум севастополя
)3. обов'язковість використовування (тут повний нуль був і зараз ненабагато краще - у нас досі є міністри котрі не розмовляють і котрим усі закони та службову інфу спеціально перекладають)
тобто я не бачу утисків російської, а бачу утиски мови навіть зараз ...
Отвратительно!