4000 грн на місяць

Свеча в окне.

• Автор теми Автор теми зизи
  • Дата створення Дата створення
Поставьте на своем окне Свечу Памяти!
чуть стемнеет и зажгу свечу. Уже приготовленная стоит на подоконнике.

Может вы и не знаете, что кто-то из вашей семьи погиб тогда.
Почему же "может"? У меня в семье (беру от прабабушек-прадедушек) таких аж четверо.

Очень редкий случай, когда полностью с тобой согласна. А ещё... Сейчас навлеку на себя гнев и ярость многих, но все таки напишу, для меня гораздо больнее и страшнее читать, что СЕГОДНЯ погибли два, три, пять человек на востоке Украины... Да, Голодомор был, не голод, а именно Голодомор, но разве сейчас менее страшно?(((( А свечи... Да что изменится от того, что я поставлю её на своём окне? Разве вернёт она хоть одного человека? (((((

Ярости к Вам нет, потому что, если в голове одна извилина, то что тут поделаешь. К остальным, тут, таким, отписавшимся это тоже относится. Так что, убогие всегда были и будут.
Царство небесное десяти умершим девочкам, из одной семьи, соседкам моего папы.

a1ffag.webp

Ярости к Вам нет, потому что, если в голове одна извилина, то что тут поделаешь. К остальным, тут, таким, отписавшимся это тоже относится. Так что, убогие всегда были и будут.
До вашего уровня скатываться не буду и до оскорблений не опущусь, задам только один вопрос-что измениться если вы, я или кто то другой зажжёт или не зажжёт свечу?

Поставил. Я еще застал живых свидетелей того голодомора. То что они рассказывали было реально страшно. И верить в это не хотелось.

"– Бабусю, сьогодні поганий хліб випекли, глевкий.
– Не смій так казати. Це гріх. Хліб не може бути поганий.
Це мої перші спогади про дідуся й бабусю. Скільки себе пам’ятаю, я завжди знала, що хліб не можна викидати в сміття, навіть крихти. Мені вже багато років, але я й досі автоматично збираю крихти в окремий пакет – голубам. Це вже на рівні підсвідомості. Думаю, така звичка є у багатьох.
Щоб вижити бабуся була змушена в 15 років піти працювати в радгосп за миску баланди. І картки на хліб. Все. За щоденну роботу без вихідних. Бо тварин треба доглядати кожен день.
– Йду на роботу. На узбіччі лежить людина пухла. Вертаюся – вже померла.
– І ніхто не допомагав?
– Нічим було допомагати. Всі такі самі були.
– А чому? Чому так було?
– Хотіли видушити.
Моя бабуся родом з-під Миргорода, а дідусь з-під Києва. Дуже любив розповідати про своє дитинство. Про масштаби голоду я дізналася саме від нього. Він був на той час на Кавказі, там голоду не було. Його товариш родом з Кубані їздив додому якраз у 33-му. Повернувся сам не свій, довго мовчав, нарешті розповів, про завмерлі села, про трупи на вулицях, про те, що вночі на вулиці страшно було виходити не тільки дітям, але й дорослим. Оце набираю текст, а в мені й досі крають душу ті страшні дідусеві слова: «Люди їли людей, чуєш, Оксанко, люди їли людей, по всій Кубані та по всій Україні… Коли я таки пробився додому, голова сільради сказав мені, що в моєму селі вимерло півсела, а в сусідньому селі – половина. Всі померли: мої батько й мати, сестри, їх сім’ї…»
Моя сестра вже декілька років шукає рідню, в надії, що хтось вижив. Але документи згоріли, при чому якось згоріли дуже цікаво, вибірково. Царських часів збереглися, збереглися ті, що пізніше. А цей період, хтось дуже старанно хотів викреслити, стерти з людської пам’яті, як стирав на попіл цілі родини…"

https://www.facebook.com/oksanacher...hTaSWn2uFzmdm17yvBpWy2l54xLUfQ-FCan4k&fref=nf

Поставил. Я еще застал живых свидетелей того голодомора. То что они рассказывали было реально страшно. И верить в это не хотелось.
Когда голодомор был моя пробабушка в селе отвела детей на жд станцию "Занки". Потому, что покормить было нечем несколько дней. А до этого кору с деревьев ели. А на полях много чего было, но их охраняли.
Отец пришел с работы, детей нет. Вставил чертей жене. Побежал на станцию. Взрослых детей нашел, а маленького сказали в Харьков забрал кто-то. Вроде как медсестра. Он маленький был, фамилию не знал.
Так стало на одного ребёнка в семье меньше.

Когда голодомор был моя пробабушка в селе отвела детей на жд станцию "Занки". Потому, что покормить было нечем несколько дней. А до этого кору с деревьев ели. А на полях много чего было, но их охраняли.
Отец пришел с работы, детей нет. Вставил чертей жене. Побежал на станцию. Взрослых детей нашел, а маленького сказали в Харьков забрал кто-то. Вроде как медсестра. Он маленький был, фамилию не знал.
Так стало на одного ребёнка в семье меньше.
Мабуть ми земляки - моя мама з Лимана. Розповідала, що вони маленькі діти шукали і розривали мишачі нори в полі, і забирали колоски з зерном, а потім на жорновках мололи, а бабуся пекла перепічки. А ще збирали "заяче жито" по пагорбах. Теж мололи з тієї трави зернятка. А ще бабуся закопала восени в кінці города торбину з картоплею. Огород виходив до ставочка і весною вода розлилася і закрила картоплю. Це спасло її від конфіскації. Потім, як вода спала, то було як знахідка. Бабуся нею підкормила і сусідів.

Голодомор 1932-33: як це було насправді - унікальні кадри. Пам'ятаємо і ніколи не пробачимо!
Кожному, хто розказує про #какуюстранупотеряли треба цей фільм крутити, доки не покаються

помню бабушкины рассказы о всех трёх голодовках: в 20-е годы, 30-е и 40-е. Страшно это!

Вкладення

•  в хлебе.webp
    в хлебе.webp
    29.7 КБ · Перегляди: 301
а что, только свеча скажет, помним мы, чтим память, соболезнуем?
Да. Я к примеру хлеб в мусор не выбрасываю никогда. На дерево положу или на камень чтоб животные или птицы сьели.
И детям своим и внукам рассказал почему так правильно.

У меня тогда два родных дяди умерло, в младенчестве.
И прадедушка уехал в Харьков менять вещи на хлеб, так и сгинул.

помню бабушкины рассказы о всех трёх голодовках: в 20-е годы, 30-е и 40-е. Страшно это!

20-е и 40-е к Голодомору отношения не имеют. Тогда был натуральный голод - гражданская война и 2-я мировая война. В 30-х - искусственный, организованный властью голод. На границе с Польшей стояли составы с продуктами, для голодающих украинцев и их специально не пропустили на территорию Украины. Рейдами комсомольцев и коммунистов забиралось у людей абсолютно всё съестное, специально, чтобы украинцы вымерли. На ж/д вокзалах не давали выехать из Украины, а те кто смог и вёз в Украину продукты, вынуждены были прямо на вокзале отдать. Забирали и тут же на глазах растаптывали, уничтожали. Многие отцы-матери здесь же кончали жизнь самоубийством (бросались под поезд), потому что не могли приехать домой с пустыми руками. Причём голод устроили не только в Украине, но и во всех местах РСФСР, где были крупные поселения украинцев - Казахстан, Поволжье, Сибирь. Поэтому часто путают, считая, что голод был везде. Нет, только там, где жили украинцы.

Що їли люди в 32-33 р

"Щойно зійшов сніг і протряхла земля, довгий і тонкий, як жердина, Микита взяв на плече рискаль і почовгав на колгоспне картоплище. Одяг звисав і теліпався на ньому, як на мотовилі, бо схуднув, аж висох.
— Учорашнього дня йду шукати, — на відході буркнув Маланці, коли вона запитала, куди він рушає.
Микита пильно придивлявся до землі. Зігнувшись, він скидався здалеку на великий знак запитання. Микита поглиблював рискалем ямки, що залишилися після вибраної восени картоплі. Пошуки порадували — розворушив кілька ямок і напорпав велику полив’яну миску драглистих бульб, більшість яких ще не розмерзлася. Оглядався навсібіч, як злодій. Боявся, щоб не побачив хтось із активістів. Ще, чого доброго, звинуватять у зазіханні на соціалістичну власність. Можуть сказати: «Хай воно пропаде, але не смій чіпати, якщо не хочеш, щоб до тебе приліпили ще ярлик злодія».
Маланка нащипала молодої зелені — лободи та кропиви, — дрібно посікла все ножем на кухонній дошці-стільниці, згребла в макітру, всипала трохи солі і розтерла макогоном. Взялася за картоплю. Зняла з бульби тонесенький сірий «мундир». На долоні опинилася драглиста голубувато-сіра грудочка. Вкинула її в макітру. Друга бульбочка виявилася твердою, як камінець. Розтерла в пучках — посипалася сіра подоба крохмалю. Коли вся обібрана картопля була вже в макітрі, Маланка всипала ще й соди і розтерла вміст макітри макогоном. Спробувала ложкою — тягнеться, як в кращі часи, приготовлене для млинців тісто.
— Буде діло, — раділа Маланка, — отож байдуже, що жолуді вже кінчаються."
«Пасинки долі» Олександр Дудко

Господи! Пом’яни душі всіх безвинно загиблих від Голодомору та інших репресій, закатованих та вбитих братів і сестер наших. Подаруй вічний спокій у Твоїх Світлих Оселях тим, хто пройшов через страшні душевні муки, спостерігаючи за стражданнями власних дітей. Упокой, Боже, усіх жертв Голодоморів і репресій в оселях з праведними. Прийми, Боже, їхній біль і сльози, пролиті з вірою в Тебе, як мучеництво. Святими молитвами загиблих та пам’яттю про них очисти, Господи, нас сьогодні від усілякої байдужості і жорстокосердя, ненависті та нетерпимості. І нехай, Боже, милістю Твоєю подібна біда на нашій землі ніколи не повториться знову. Амінь.

Назад
Зверху Знизу