"Согласно действующему приказу Минздрава, Министерства внутренних дел и Генеральной прокуратуры Украины (от 28 ноября 2012 года № 1095/955/119), стариков, скончавшихся по месту жительства (в собственных квартирах или помещениях, где постоянно или временно проживали, на приусадебной или на территории частного дома) новвоведение практически не коснется. Тела таких пожилых людей (возрастом более 60 лет и без признаков насильственной смерти) не отправляются на вскрытие (если родственники не настаивают на уточнении диагноза)."
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Харьковские власти, похоже, это не касается....
"Наши врачи крали органы для имплантатов: в Германии за череп платят 32 евро, за кость – до 42-х "
Теодоро;49478742 сказав(ла):
Дайте плиз ссылку на закон.
Уголовно-процессуальный Кодекс Украины, ст.238, п.3
Стаття 238. Огляд трупа
1. Огляд трупа слідчим, прокурором проводиться за обов'язкової участі судово-медичного експерта або лікаря, якщо вчасно неможливо залучити судово-медичного експерта.
2. Огляд трупа може здійснюватися одночасно з оглядом місця події, житла чи іншого володіння особи з додержанням правил цього Кодексу про огляд житла чи іншого володіння особи.
3. Після огляду труп підлягає обов'язковому направленню для проведення судово-медичної експертизи для встановлення причини смерті.
4. Труп підлягає видачі лише з письмового дозволу прокурора і тільки після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.
Еще
ЗУ "О погребении и похоронах" от 10.07.2003г, №1102
добавлено
"3. Порядок дій працівників закладів охорони здоров’я:
1) працівники закладів охорони здоров’я за телефоном екстреного виклику (102) негайно повідомляють органи внутрішніх справ про кожен випадок установлення ними факту смерті людини незалежно від місця її настання, за винятком смерті від захворювань у закладах охорони здоров’я;
2) у випадках повідомлення органів внутрішніх справ про смерть людини за наявності ознак насильницької смерті або підозри на таку до приїзду працівників органів внутрішніх справ або прокуратури на місце події працівникам закладів охорони здоров’я забороняється порушувати обстановку за місцезнаходженням трупа, переміщати його, ініціювати такі дії присутнім на місці події особам, у тому числі родичам померлих, видавати лікарське свідоцтво про смерть за формою № 106/о, затвердженою наказом МОЗ України від 8 серпня 2006 року № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за № 1150/13024 (далі - наказ МОЗ України від 8 серпня 2006 року № 545), або фельдшерську довідку про смерть за формою № 106-1/о, затвердженою наказом МОЗ України від 8 серпня 2006 року № 545;
3) у разі наявності підстав вважати, що смерть особи має насильницький характер, за постановою слідчого або прокурора труп направляється для проведення експертизи;
4) у разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку на місце події обов’язково виїжджає лікар, а у випадках, передбачених наказом МОЗ України від 8 серпня 2006 року № 545, фельдшер закладу охорони здоров’я, який констатує факт смерті, проводить зовнішній огляд трупа, за результатами якого інформує орган внутрішніх справ і адміністрацію цього закладу охорони здоров’я про можливість встановлення причини смерті без патологоанатомічного розтину та видачі лікарського свідоцтва про смерть (фельдшерської довідки про смерть). У таких випадках працівником органу внутрішніх справ складається висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання за формою згідно з додатком до цього Порядку (далі - Висновок);"