Тут могла бути ваша реклама
  • Автор теми Автор теми Воffка
  • Дата створення Дата створення
Чи має значення хто я та чим на життя заробляю?
Але в мене є логіка - якщо ти приймаєшь все, що дає тобі суспільство, то приймай і відпвідальність, хоч вона для тебе й незручна.
Зараз я бачу "тут я закони та правила виконую, тут ні, тут рибу заворачую". То розумієшь, якщо продовжувати твою думку, що це моя справа та закони мені не писані, то завтра ти грохнеш шумного сусіда та в посадці прикопаєшь і будеш вважати що це твоя справа, чи жити в тиші, чи ні, і що закони це тільки рекомендація.
Ти не один, таких дуже багато, то, якщо ти це прямо визнаєшь, то ОК, але не треба говорити що це правильно. Може я також не користуюсь пасками безпеки, але тоді мені соромно (насправді користуюсь).
Тобто зворотне теж вірне: якщо суспільство мене наїбало, то і я можу забити хуй на деякі його вимоги?
До речі, якщо ці вимоги не прописані в законах, а лише дехто вважає, що такі норми існують, — то я й не зобов'язаний їх виконувати.
Стосовно того, хто ти, — це теж має значення, бо в нас представники деяких кіл суспільства дуже часто наїбують суспільство і при цьому обожнюють моралізм.

Останнє редагування:
Тобто зворотне теж вірне: якщо суспільство мене наїбало, то і я можу забити хуй на деякі його вимоги?
Взагалі ні, навіть якщо так. Але в більшості випадків люди придумують щось собі. Чи є рішення Європейського суду про це? Чи ти не відстоював свої права, як це зробив би відповідальний громадянин?

Та можешь й без цього, але коли будуть наслідки, треба розуміти, хто винен.
Стосовно того, хто ти, — це теж має значення, бо в нас представники деяких кіл суспільства дуже часто наїбують суспільство і при цьому обожнюють моралізм.
Це перехід на особистість опонента, щоб не обговорювати ідею, а обговорювати людину, підривая цим ідею, яку він підтримує. Не дуже чесний прийом.
Моя ідея така - людина повинна дотримуватись законів та правил, а якщо свідомо вирішила порушити, то приймати відповідальність.
Твоя як раз і включає моралізаторство, яке служить для виправдовування порушення.
Тобто якщо людина говорить "я вкрав, зробив плохо, як поймають, буду сидіти" це одне. Якщо "я вкрав, тому що мене свого часу за проїзд на заборонений сигнал світлофора оштрафували, хоча там був майже зелений, тому я тільки забираю своє", то це не ОК.

Ну напевно ж не все. Бо не зобов'язані.
Я маю великі сумніви, що ти всі наявні напої купив і спробував, чи кришечка там зафіксована, чи ні.
Ну а те не многие, что не приклеены, все обязательно выбрасываются в море и плывут в Швецию дабы испортить статистику скандинавам.

Взагалі ні, навіть якщо так. Але в більшості випадків люди придумують щось собі. Чи є рішення Європейського суду про це? Чи ти не відстоював свої права, як це зробив би відповідальний громадянин?

Та можешь й без цього, але коли будуть наслідки, треба розуміти, хто винен.
Питання загалом таке. Чи має людина право виконувати вигадані тобою вимоги, які суперечать законодавству? І чи не граємо ми в одні ворота — коли від людини вимагають, а їй самій нічого не гарантують?
Бо навіть офіційна система прав недосконала. Уяви: є серйозне порушення прав людини, а Європейський суд з прав людини його не розглядає, бо за національним законодавством формально питань немає. І так, такі випадки є — насправді їх багато.
Є ще доктрина законних очікувань, і там усе теж зовсім погано, але це вже окрема довга й складна тема.
Це перехід на особистість опонента, щоб не обговорювати ідею, а обговорювати людину, підривая цим ідею, яку він підтримує. Не дуже чесний прийом.
В темах про примус і "суспільні норми" позиція надто часто збігається з інтересом того, хто говорить. Тому анонімність тут не нейтральна — вона позбавляє мене можливості перевірити, чи ти сам живеш за тим, що проповідуєш.
Робити з цього висновки — уже моє право.
Моя ідея така - людина повинна дотримуватись законів та правил, а якщо свідомо вирішила порушити, то приймати відповідальність.
Уточню, бо ти воюєш не з моєю позицією. Я не проти правила пристібатися і не проти штрафу за нього — це закон, приймаю.
Тому весь твій список (податки, медицина, відповідальність за ДТП) — повз: я нічого з цього не заперечую.
Мій спір вужчий: я проти пищалки. І різниця принципова. Штраф карає за наслідок мого вибору — не пристебнувся, заплатив, це моя ціна й моя свобода.
Пищалка не карає, а примушує в моменті, знімаючи сам вибір. Це суперечить твоєму ж принципу "порушив — приймай відповідальність": пищалка не про відповідальність, а про те, щоб не дати мені навіть вирішувати.
Плюс пасок захищає тільки мене самого — це якраз та зона, де в держави найменше підстав лізти. Одна річ карати за шкоду іншим, інша — вбудовувати в машину примус до моєї власної безпеки.
А далі за тією ж логікою: сьогодні пищалка, завтра блокування запалювання, післязавтра камера в салоні. Кожен крок "дешевий і для блага" — і межі нема

Тому весь твій список (податки, медицина, відповідальність за ДТП) — повз: я нічого з цього не заперечую.
Мій спір вужчий: я проти пищалки. І різниця принципова. Штраф карає за наслідок мого вибору — не пристебнувся, заплатив, це моя ціна й моя свобода.
Пищалка не карає, а примушує в моменті, знімаючи сам вибір. Це суперечить твоєму ж принципу "порушив — приймай відповідальність": пищалка не про відповідальність, а про те, щоб не дати мені навіть вирішувати.
Я зрозумів так, що ти за право не використовувати пасок безпеки, як того вимагають ПДД, то може й сперечались про різне.
Щодо піщалки, то це про що, я не дуже зрозумів цю тему. Якщо ти в Європі, то там напевно це закон, правило сертіфікації. Якщо в Україні, купи авто, в якому нема ніяких піщалок.

Вкладення

• Screenshot_20260812_213743_Chrome.webp
    Screenshot_20260812_213743_Chrome.webp
    312.2 КБ · Перегляди: 5
Я зрозумів так, що ти за право не використовувати пасок безпеки, як того вимагають ПДД, то може й сперечались про різне.
Щодо піщалки, то це про що, я не дуже зрозумів цю тему. Якщо ти в Європі, то там напевно це закон, правило сертіфікації. Якщо в Україні, купи авто, в якому нема ніяких піщалок.
Мені не подобається тенденція до зайвих обмежень. Уже неможливо купити нову машину без зайвої херні. І найгірше, що далі буде тільки гірше: незабаром введуть обмеження швидкості в певних зонах, потім закриті зони.
А далі — зворотний бік тієї ж безглуздості. Тиснучи на законослухняних дрібницями, держава проґавить реальний хаос: з'ясується, що будь-який бібізян може поставити дешеву глушилку GPS і сам створювати «закриті» зони.
Паралельно з'являться численні послуги зі зламу цих систем — усе це працюватиме через дупу й спричинятиме численні аварії. І в результаті отримаємо чергову серію безглуздих обмежень.
Пластиковий світ у всій красі.
Єдине, що мене радує, — зараз росте попит на старі машини. А отже, буде багато неоригінальних запчастин, і можна буде нормально експлуатувати звичайну надійну стару машину.

Плюс пасок захищає тільки мене самого — це якраз та зона, де в держави найменше підстав лізти. Одна річ карати за шкоду іншим, інша — вбудовувати в машину примус до моєї власної безпеки.
А далі за тією ж логікою: сьогодні пищалка, завтра блокування запалювання, післязавтра камера в салоні. Кожен крок "дешевий і для блага" — і межі нема
знак обмеження швидкості обмежує, поліцейський з феном - карає.
а от всі системи заспокоєння руху (звуження смуг, лежачі поліцейські, вигини, брамки), автофіксація (стаціонарні та мобільні спідкамери), піщалки в авто - не дають тобі вибору або підштовхують до правильного.

пдр обмежують їзду по тротуарах, а стовпчики унеможливлюють вʼїзд.

як мило то читати. "спочатку зробіть умови, а потім штрафуйте". І тут раптово умови для унеможливлення або ускладнення порушення зроблені, але це, раптово, наїзд на суверенні права порушувати.

люди в більшості кладуть на правила, якщо знають що кари не буде (бо не поставиш по поліцейському до кожного). і відповідно завжди невдоволені, коли їм ті порушення робити заважають. і саме тому всі ці екоактивісти з кришечками, урбаністи з заспокоєнням руху і так далі завжди обісрані обивателями, бо форсять зміни, які дотичні кожного, а не тільки тих кого спіймали за руку.

Останнє редагування:
і саме тому всі ці екоактивісти з кришечками, урбаністи з заспокоєнням руху і так далі завжди обісрані обивателями, бо форсять зміни, які дотичні кожного, а не тільки тих кого спіймали за руку.
Або тому що хтось забив хуя на принцип пропорційності.

що далі буде тільки гірше: незабаром введуть обмеження швидкості в певних зонах, потім закриті зони.
Далі ми йдем на всіх парах до системи автоматичного водіння. Коли переважна більшість авто стануть смартфонами на колесах, всіх змузять поставити сімки, які будуть передавати телеметрію, та отримувати вказівки, з якою швидкістю рухатись, куди звертати. Буде автоматичне регулювання трафіка. Спочатку в центрі міста та на автомагістралях - просто не будуть пускати дике авто без цієї системи. Потім в тебе заберуть можливість й руль крутити. Потім, окрім як в селах, їздити на власному авто - автоматичні таксі/маршрутки щоб знизити трафік та споживання ресурсів.
Може це буде ще за наше життя. Подивись на еволюцію Windows. Рік тому прибрали можливість пенсіонерці з кнопковим або дисковим телефоном активувати Windows. Обмежили в правах.
Активацію через інтернет запровадили у 2001 році разом із релізом Windows XP, а повністю прибрали активацію без інтернету (телефоном) 3 грудня 2025 року.

Далі ми йдем на всіх парах до системи автоматичного водіння. Коли переважна більшість авто стануть смартфонами на колесах, всіх змузять поставити сімки, які будуть передавати телеметрію, та отримувати вказівки, з якою швидкістю рухатись, куди звертати. Буде автоматичне регулювання трафіка. Спочатку в центрі міста та на автомагістралях - просто не будуть пускати дике авто без цієї системи. Потім в тебе заберуть можливість й руль крутити. Потім, окрім як в селах, їздити на власному авто - автоматичні таксі/маршрутки щоб знизити трафік та споживання ресурсів.
Може це буде ще за наше життя. Подивись на еволюцію Windows. Рік тому прибрали можливість пенсіонерці з кнопковим або дисковим телефоном активувати Windows. Обмежили в правах.
На жаль, це і є сучасний вектор розвитку, який уже в дії — і саме тому приклад із Windows тут заслабкий: софт — це приватна політика, її обходиш Linux'ом.
Наразі вже на законодавчому рівні: eCall — сімка в кожному новому авто ЄС ще з 2018-го, обов'язкові системи асистування, Euro-стандарти, які просто виштовхують прості машини з ринку.
Це не «намагатимуться колись» — це вже впроваджують, крок за кроком. Наступні щаблі — обмеження зон, потім руль. А далі вже неважко домалювати: Великий Брат вирішує,
куди і коли тобі їхати, і замок із дистанційним керуванням на дверях — щоб і спроби не було дістатися до машини без дозволу.

ггг, євро норми виштовхують прості машини з ринку. Системи керування рухом виштовхують прості газові світлофори. Телефони виштовхують прості телеграфи. Електрика виштовхує пічників з ринку. Залізна доба виштовхнула камʼяні приспособи..

В 22 я намагався щось донести запунінцям з промитими мізками на спеціалізованих форумах, де не було спочатку цензури (але потім адміни/власники перелякались та все грохнули). Тоді мене дивувала їх зашуганість - як замаскувати номери авто, як соховатись від фсб, не залишити зайвих цифрових слідів тощо. Коли я їм намагався довести, що в вільній державі це все непотрібно, вони просто не вірили, навіть не розуміли - настільки в них вкоренилося що ми люди маленьки, нічого не рішаємо, що зверху все краще видно, а ми, на всяк випадок, сховаємось в норку.

То ти не те вибрав, проти чього протестувати - сімки в авто, камери на дорогах. Якщо ти вважаєшь, що тебе обмежують непропорційно до загального блага - вибори, майдан, політичні партії. Відстоюй, умовно кажучи, право жити в вільній державі, де на кожному кроці камери, а не право заклеювати якимось плівками номери в поліцейскій. Системи примусу та контролю чудово працювали й в доцифрову епоху.

Назад
Зверху Знизу