Тут могла бути ваша реклама
  • Автор теми Автор теми Воffка
  • Дата створення Дата створення
Чи має значення хто я та чим на життя заробляю?
Але в мене є логіка - якщо ти приймаєшь все, що дає тобі суспільство, то приймай і відпвідальність, хоч вона для тебе й незручна.
Зараз я бачу "тут я закони та правила виконую, тут ні, тут рибу заворачую". То розумієшь, якщо продовжувати твою думку, що це моя справа та закони мені не писані, то завтра ти грохнеш шумного сусіда та в посадці прикопаєшь і будеш вважати що це твоя справа, чи жити в тиші, чи ні, і що закони це тільки рекомендація.
Ти не один, таких дуже багато, то, якщо ти це прямо визнаєшь, то ОК, але не треба говорити що це правильно. Може я також не користуюсь пасками безпеки, але тоді мені соромно (насправді користуюсь).
Тобто зворотне теж вірне: якщо суспільство мене наїбало, то і я можу забити хуй на деякі його вимоги?
До речі, якщо ці вимоги не прописані в законах, а лише дехто вважає, що такі норми існують, — то я й не зобов'язаний їх виконувати.
Стосовно того, хто ти, — це теж має значення, бо в нас представники деяких кіл суспільства дуже часто наїбують суспільство і при цьому обожнюють моралізм.

Останнє редагування:
Тобто зворотне теж вірне: якщо суспільство мене наїбало, то і я можу забити хуй на деякі його вимоги?
Взагалі ні, навіть якщо так. Але в більшості випадків люди придумують щось собі. Чи є рішення Європейського суду про це? Чи ти не відстоював свої права, як це зробив би відповідальний громадянин?

Та можешь й без цього, але коли будуть наслідки, треба розуміти, хто винен.
Стосовно того, хто ти, — це теж має значення, бо в нас представники деяких кіл суспільства дуже часто наїбують суспільство і при цьому обожнюють моралізм.
Це перехід на особистість опонента, щоб не обговорювати ідею, а обговорювати людину, підривая цим ідею, яку він підтримує. Не дуже чесний прийом.
Моя ідея така - людина повинна дотримуватись законів та правил, а якщо свідомо вирішила порушити, то приймати відповідальність.
Твоя як раз і включає моралізаторство, яке служить для виправдовування порушення.
Тобто якщо людина говорить "я вкрав, зробив плохо, як поймають, буду сидіти" це одне. Якщо "я вкрав, тому що мене свого часу за проїзд на заборонений сигнал світлофора оштрафували, хоча там був майже зелений, тому я тільки забираю своє", то це не ОК.

Ну напевно ж не все. Бо не зобов'язані.
Я маю великі сумніви, що ти всі наявні напої купив і спробував, чи кришечка там зафіксована, чи ні.
Ну а те не многие, что не приклеены, все обязательно выбрасываются в море и плывут в Швецию дабы испортить статистику скандинавам.

Взагалі ні, навіть якщо так. Але в більшості випадків люди придумують щось собі. Чи є рішення Європейського суду про це? Чи ти не відстоював свої права, як це зробив би відповідальний громадянин?

Та можешь й без цього, але коли будуть наслідки, треба розуміти, хто винен.
Питання загалом таке. Чи має людина право виконувати вигадані тобою вимоги, які суперечать законодавству? І чи не граємо ми в одні ворота — коли від людини вимагають, а їй самій нічого не гарантують?
Бо навіть офіційна система прав недосконала. Уяви: є серйозне порушення прав людини, а Європейський суд з прав людини його не розглядає, бо за національним законодавством формально питань немає. І так, такі випадки є — насправді їх багато.
Є ще доктрина законних очікувань, і там усе теж зовсім погано, але це вже окрема довга й складна тема.
Це перехід на особистість опонента, щоб не обговорювати ідею, а обговорювати людину, підривая цим ідею, яку він підтримує. Не дуже чесний прийом.
В темах про примус і "суспільні норми" позиція надто часто збігається з інтересом того, хто говорить. Тому анонімність тут не нейтральна — вона позбавляє мене можливості перевірити, чи ти сам живеш за тим, що проповідуєш.
Робити з цього висновки — уже моє право.
Моя ідея така - людина повинна дотримуватись законів та правил, а якщо свідомо вирішила порушити, то приймати відповідальність.
Уточню, бо ти воюєш не з моєю позицією. Я не проти правила пристібатися і не проти штрафу за нього — це закон, приймаю.
Тому весь твій список (податки, медицина, відповідальність за ДТП) — повз: я нічого з цього не заперечую.
Мій спір вужчий: я проти пищалки. І різниця принципова. Штраф карає за наслідок мого вибору — не пристебнувся, заплатив, це моя ціна й моя свобода.
Пищалка не карає, а примушує в моменті, знімаючи сам вибір. Це суперечить твоєму ж принципу "порушив — приймай відповідальність": пищалка не про відповідальність, а про те, щоб не дати мені навіть вирішувати.
Плюс пасок захищає тільки мене самого — це якраз та зона, де в держави найменше підстав лізти. Одна річ карати за шкоду іншим, інша — вбудовувати в машину примус до моєї власної безпеки.
А далі за тією ж логікою: сьогодні пищалка, завтра блокування запалювання, післязавтра камера в салоні. Кожен крок "дешевий і для блага" — і межі нема

Тому весь твій список (податки, медицина, відповідальність за ДТП) — повз: я нічого з цього не заперечую.
Мій спір вужчий: я проти пищалки. І різниця принципова. Штраф карає за наслідок мого вибору — не пристебнувся, заплатив, це моя ціна й моя свобода.
Пищалка не карає, а примушує в моменті, знімаючи сам вибір. Це суперечить твоєму ж принципу "порушив — приймай відповідальність": пищалка не про відповідальність, а про те, щоб не дати мені навіть вирішувати.
Я зрозумів так, що ти за право не використовувати пасок безпеки, як того вимагають ПДД, то може й сперечались про різне.
Щодо піщалки, то це про що, я не дуже зрозумів цю тему. Якщо ти в Європі, то там напевно це закон, правило сертіфікації. Якщо в Україні, купи авто, в якому нема ніяких піщалок.

Назад
Зверху Знизу