Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Дзеркалля (мова спілкування в темі - українська).

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
Скидати, запускати, це вже деталі, - головне: хто? :-) Хто це зібралася зробити? :)
А мені якраз не так важливо хто, як гори. Що значить "бо гори"? Яким чином високі гори аа виправдовують ці вбивства?

Маріє?.. :дивитись:

А мені якраз не так важливо хто, як гори. Що значить "бо гори"?
Після того, як Лена все розтовкмачила, мені стало зрозуміло, що "бо високі гори" - це тому, що вони відповідають вимогам для запуску/скидування каа :)

Щодо порошка. То мабуть гарний тест на вік )
Ви мабуть занадто молоді шоб пам'тати пісеньку "Ааааа, в Афрікє гори вот такой вишини!"

Останнє редагування:
Останнє редагування:
Щодо порошка. То мабуть гарний тест на вік )
Ви мабуть занадто молоді шоб пам'тати пісеньку "Ааааа, в Афрікє гори вот такой вишини!"
Теж пам'ятаю, але нітрохи не пов'язала одне з другим :-)
Але це "Аа" сприйняла як крик того, кого з гори кинули
:угу:

Офігіти, вже літнє сонцестояння! А мені здається, тільки-но березень був. 🙄

OIG4.webp

Як літнє сонцестояння пов'язане зі святом Купала

Український етнограф Олекса Воропай у книзі "Звичаї українського народу" пише:

"Івана Купала — це день літнього сонцевороту, що тепер сходиться з християнським святом Різдва святого пророка Предтечі й хрестителя господнього Івана, 24 червня за старим календарем, або 7 липня — за новим".

Таке ж пояснення свята Купала надає професор Сорбонни Хведір Вовк у праці "Студії з української етнографії та антропології": "Поворіт сонця на зиму святкують уночі напередодні свята народження Івана Хрестителя, або, по-народному, Івана Купала (24 червня)".

Проте Сонце, навколо якого і крутиться святкування Купала, не має фіксованого дня літнього сонцестояння.

У 2024-му високосному році дата сонцестояння — 20 червня. В інші роки це 21 червня. В юліанському календарі за 128 років набігає додатковий один день. В григоріанському і новоюліанському, на який перейшли українські церкви східного обряду, за цей час набігає одна десята дня. Тож навіть якщо святкувати Купала не 7 липня (на Івана), а 24 червня, межовість переходу від Сонця, що росте, до Сонця, що спадає, запізнюється на 2–3 календарні дні.

Чи мало б свято сонцевороту відзначатися, коли відбувається астрономічне сонцестояння? Врешті-решт, в українських традиціях Купала стало пов'язуватися з християнським святом Різдва Івана Предтечі. Автентичність і сенси свята сонцевороту не збереглися в початковому замислі, коли ритуали Купала мають чітку прив'язку до найкоротшої ночі в році.

Традиції в день літнього сонцестояння та свята Купала

Автентичність обрядів, як писав Хведір Вовк у "Студіях з української етнографії та антропології", на початку XX століття уже була втрачена.

"Од старовинних купальських «игрищ» зосталося вже мало чого, і сучасні купальські обряди зводяться до того, що в цей день зрання дівчата ідуть в ліс чи в поле збирати квіти й трави, в’ють з них вінки та, вибравши одну гарну дівчину, ведуть її в ліс і садовлять у яму, повну вінків".
Цю дівчину називали Купайлом: вона роздає вінки дівчатам, які танцюють навколо неї. На цих же вінках дівчата ворожать, пускаючи їх зі свічками по воді.

Пісню пам'ятаю, але не згадала. Натомість погуглила і знайшла отаке.
Screenshot_20240621-161707.webp

Не відкривала, вирішила, що це класифікація гір. АА - високі гори :-)

Але хоч і пісня, мені воно не пов'язане. Настав, удаве, твій час, бо в Індії високі гори. Бо - це причина. А яка тут причина? Бо тут взагалі недоречне, імхо.

Але хоч і пісня, мені воно не пов'язане. Настав, удаве, твій час, бо в Індії високі гори. Бо - це причина. А яка тут причина? Бо тут взагалі недоречне, імхо.
це не на логіку вірш, а на асоціації

Як літнє сонцестояння пов'язане зі святом Купала

Український етнограф Олекса Воропай у книзі "Звичаї українського народу" пише:

"Івана Купала — це день літнього сонцевороту, що тепер сходиться з християнським святом Різдва святого пророка Предтечі й хрестителя господнього Івана, 24 червня за старим календарем, або 7 липня — за новим".

Таке ж пояснення свята Купала надає професор Сорбонни Хведір Вовк у праці "Студії з української етнографії та антропології": "Поворіт сонця на зиму святкують уночі напередодні свята народження Івана Хрестителя, або, по-народному, Івана Купала (24 червня)".

Проте Сонце, навколо якого і крутиться святкування Купала, не має фіксованого дня літнього сонцестояння.

У 2024-му високосному році дата сонцестояння — 20 червня. В інші роки це 21 червня. В юліанському календарі за 128 років набігає додатковий один день. В григоріанському і новоюліанському, на який перейшли українські церкви східного обряду, за цей час набігає одна десята дня. Тож навіть якщо святкувати Купала не 7 липня (на Івана), а 24 червня, межовість переходу від Сонця, що росте, до Сонця, що спадає, запізнюється на 2–3 календарні дні.

Чи мало б свято сонцевороту відзначатися, коли відбувається астрономічне сонцестояння? Врешті-решт, в українських традиціях Купала стало пов'язуватися з християнським святом Різдва Івана Предтечі. Автентичність і сенси свята сонцевороту не збереглися в початковому замислі, коли ритуали Купала мають чітку прив'язку до найкоротшої ночі в році.

Традиції в день літнього сонцестояння та свята Купала

Автентичність обрядів, як писав Хведір Вовк у "Студіях з української етнографії та антропології", на початку XX століття уже була втрачена.

"Од старовинних купальських «игрищ» зосталося вже мало чого, і сучасні купальські обряди зводяться до того, що в цей день зрання дівчата ідуть в ліс чи в поле збирати квіти й трави, в’ють з них вінки та, вибравши одну гарну дівчину, ведуть її в ліс і садовлять у яму, повну вінків".
Цю дівчину називали Купайлом: вона роздає вінки дівчатам, які танцюють навколо неї. На цих же вінках дівчата ворожать, пускаючи їх зі свічками по воді.
О, минулого року я в цей день на схід сонця збирала листя малини та суниці на чай, а вночі ходила на низ, побіля ставка :ги: Яке цікаве життя було :-)

Гарний шампунь, ти прямо розквітла на фото :-)
(не)випадково вийшло :ги:. Я взагалі-то свідомо вчора не пам'ятала, що вже сонцестояння/Купала, але, виходить, десь на підсвідомому рівні було і ось - новий яскравий віночок почепила :)

Взагалі люблю віночки. Це у мене від мами, яка танцювала в народному ансамблі (як я неодноразово розповідала, але оскільки ніхто нічого не пам'ятає.. :) ). Віночок, червоні чобітки - все це закарбувалося на підсвідомості - і я все життя люблю квіти в волоссі та червоне взуття :-) Чоботів червоних у мене ніколи не було, а ось туфлі/босоніжки були багато разів. Дві пари червоних туфель і досі є. На підборах 8 см. Але тепер я стала розумна і підборів не ношу :-)

О, минулого року я в цей день на схід сонця збирала листя малини та суниці на чай, а вночі ходила на низ, побіля ставка :ги: Яке цікаве життя було :-)
Точно! Ми з великою цікавістю стежили за твоїми нічними пригодами :) Але ж ти зараз там? Можеш знов сходити :rolleyes:

як я неодноразово розповідала, але оскільки ніхто нічого не пам'ятає..
Я пам'ятаю, що танцювала :)
Точно! Ми з великою цікавістю стежили за твоїми нічними пригодами :) Але ж ти зараз там? Можеш знов сходити :rolleyes:
Мені не хочеться. Це треба настрій і щоб ясний місяць, щоб видно було куди йдеш.

Зрозуміло. Мені таке не подобається :неа: можна було б зробити, щоб і логічно було теж ::) Власне, там збиває лише "бо".
Що може бути логічного в йобнутій дівці, яка скаче по лісу, чмирить вовків і чомусь співає про африканські гори оот такої вишини? тут логіки рівно стільки ж, скільки в фільмі, в тому і прикол.
Порох чудовий.

Маріє, а що таке "Я перша"? Щось я сьогодні туплю :-) Перша помітила наголос? Але я написала на годину раніше...

Назад
Зверху Знизу