Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Дзеркалля (мова спілкування в темі - українська).

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
в Кобилянської у творі "Царівна" саме Лена :)

Дайте Кобилянській право на помилку. А також Франку і всім іншим класикам. Вони були громадянами Російської і Австро-Угорської імперій. Тоді не було українських шкіл, інститутів, кіно, і всього іншого в офіційній формі.

Дайте Кобилянській право на помилку. А також Франку і всім іншим класикам. Вони були громадянами Російської і Австро-Угорської імперій. Тоді не було українських шкіл, інститутів, кіно, і всього іншого в офіційній формі.
Франка слухала недавно, то в нього русизмів дуже багато.

О, це ти правильно зробила, що показала вікторину без відповідей 👍 я думаю, що глипати, це теж саме, що кліпати :) Кліпати очима. Часто моргати.
Я (раптово :D) знала, що таке глипати, бо зустрічала в книгах :) "Глипнув на неї".

Подумала зараз, який відтінок сенсу у цьому слові. "зиркнуть, глянуть, бістро посмотреть", мабуть так.

"Маша або Постфашизм" не читала? :)
Прочитала за одну ніч. Яке жахіття там.. Аж заплакати хотілося декілька разів. Браво автору, таку тему підняти. Здавалося б, вона на поверхні, буквально 1 крок від теорії вищої/нижчої раси, а ніхто раніше не додумався.
І головне, довів ситуацію до останнього ступеня гротеску. Не просто експлуатують нижчу расу, а ще й їдять. І тримають у хлівах. А щоб переконати і достукатися до кожного, навіть товстошкірого читача, ще й зробив героя м'ясником.

А все-таки особисте щастя героя не здається мені правильним фіналом його духовного переродження.

Ти вважала б правильним, що ****** другої світової війни, який особисто вбив тисячі в'язнів концтабору, розкаявся і знайшов щастя з однією з жертв?

Але я розумію, так треба для книги, - хепі-енд :)

А ось що дуже класно вигадав автор – що, виявляється ніякої однієї держави на всій Землі, яка сповідує цей канібалізм і вважає її нормою вже 2 тисячі років – не було й близько! :-) Все як і зараз, на Землі нормальне технологічне суспільство і лише якась частина Землі населена недорозвиненими канібалами. І ми навіть знаємо назву цієї країни.

Трохи розряджу обстановку . Вивчила нове слово stupendo італійською. Думала воно схоже на анг stupid... а виявилось то дуже красивий :D

Ось і я про що. А Іронія любить всякі інтернет-словники, де ці русизми з посиланням на Франка ідентифікує як правильні.
Можна і не інтернет-словники. В паперових те ж саме. Я вже казала: дайте нормальне джерело і ми будемо на нього орієнтуватися. Але ж немає такого. Крім того, я не ще не остаточно визначилася - чи справді треба позбуватися цих слів, бо чим більше синонімів, тим багатша мова. І чи не зробимо ми собі ведмежу послугу, одразу викресливши кілька тисяч слів.
Та це добре, якщо то синонім, а якщо це автономне слово? Я ось вже скільки мучуся без аналога слова "оскорбление". Ну, нема його в українській мові. "Образа" не пропонуйте, це інший сенс.
Чи вираз "має вигляд", який тепер весь час пишу замість "виглядає". А це кілька зайвих знаків :увага: Тож мабуть я б прибрала ті слова, які за побудовою не притаманні нашій мові, а інші б залишила. Чи дайте тоді рівноцінну заміну.

До речі, на кого з письменників, на твою думку, треба орієнтуватися? :)

Назад
Зверху Знизу