Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Дзеркалля (мова спілкування в темі - українська).

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
"Оскорбление" має походження від російського "скорбь".
Українською це "скорбота".
Виходить, що "оскорбление" і українською повинно бути так само "оскорблениє". Або "оскорблення"
Це не за правилами, але логічно

Напевно Нечуй-Левицький.
Але якщо знайдеться і у нього десь брак, я не винен.
Ще й як винен! Ти диви який - не винен він :мораль:
От спеціально почитаю Нечуй-Левицього. Хоча я роки два тому починала Кайдашеву сім'ю і покинула, не цікаво чомусь було, а в школі коли читала - цікаво.
І от ще в мене питання: а як ти визначаєш яке слово з рос прийшло, а яке ні? От та ж "сім'я". Може воно теж російське? Хоча ні, воно мабуть споріднення з насінням.

Останнє редагування:
олег почав життя спочатку
забув всі навички слова
зручніш у ліжко примостився
до циці білої припав
© Vel muzz IceBerg
:іржач:

Умови спілкування прописані і в правилах теми, і в назві.
Якщо я для себе вирішу не спілкуватися з тими хто говорить рос, то, звісно, що не буду і з тобою при зустрічі. Але в мене немає таких правил щодо спілкування в реалі. Я все ж таки хоч і за українізацію трохи сильнішу, ніж лагідна, але не за радикальні методи.
Я дивлюся на ситуацію тверезо: я з розумінням ставлюся до того, що людям важко почати розмовляти. Але писати, хоча б суржиком, усім під силу. Якщо ця людина виросла в Україні.
Люта Українізація 😁🍻

а я відпочиваю в цій темі, де тільки Українською мовою спілкуються

Мені не так давно зробили зауваження, що строгий - то калька. Хоча ж воно теж є в словнику. От я зараз згадала і полізла пошукати. Пишуть, що походження точно не відоме, скоріш за все з польською. Так в нас купа слів с польської. І рос джерела пишуть, що до них воно звідти потрапило. Тож може то росіянці в українців це слово запозичили? Ну, а ми в поляків.
Це я знов до того питання: як ви визначаєте що оте слово - таке, а оте - не таке?

Мені не так давно зробили зауваження, що строгий - то калька. Хоча ж воно теж є в словнику. От я зараз згадала і полізла пошукати.
:eyecrazy: Думала, тільки суворий. (-о, а) Тільки його вживала в цьому сенсі. Хоча - "сувора вчителька" не те ж саме, що "строгая". В слові сувора є відтінок особистості вчительки, а не її вимогливості до знань. А у слові "строгая" навпаки. І що робити? строга вчителька?

дивись майданчик для дорослих
тут ряд пісочниць для срачів
там гірка для самооцінки
та емоційні гойдалки
(с)Іronichna_osoba
:-)

Останнє редагування:
Ще й як винен! Ти диви який - не винен він :мораль:
От спеціально почитаю Нечуй-Левицього. Хоча я роки два тому починала Кайдашеву сім'ю і покинула, не цікаво чомусь було, а в школі коли читала - цікаво.
Насправді ні, грішить він багато теж.
Але все-таки цікаво, він був справжній художник слова.

— Карпе! — промовив Лаврін. — А кого ти будеш оце сватать? Адже ж оце перед Семеном тебе батько, мабуть, оженить.
— Посватаю, кого трапиться, — знехотя обізвався Карпо.
— Сватай, Карпе, Палажку. Кращої од Палажки нема на всі Семигори.
— То сватай, як тобі треба, — сказав Карпо.
— Якби на мене, то я б сватав Палажку, — сказав Лаврін. — В Палажки брови, як шнурочки; моргне, ніби вогнем сипне. Одна брова варта вола, другій брові й ціни нема. А що вже гарна! Як намальована!
— Коли в Палажки очі витрішкуваті, як у жаби, а стан кривий, як у баби.
— То сватай Хіврю. Хівря доладна, як писанка.
— І вже доладна! Ходить так легенько, наче в ступі горох товче, а як говорить, то носом свистить.
— То сватай Вівдю. Чим же Вівдя негарна? Говорить тонісінько, мов сопілка грає, а тиха, як ягниця.
— Тиха, як телиця. Я люблю, щоб дівчина була трохи бриклива, щоб мала серце з перцем, — сказав Карпо.
— То бери Химку. Ця як брикне,
то й перекинешся, — сказав Лаврін.
— Коли в Химки очі, як у сови, а своїм кирпатим носом вона чує, як у небі млинці печуть. А як ходить, то неначе решетом горох точить, такі викрутаси виробляє…

А як мені подобалося про бабу Параску та бабу Палажку! Просто в захваті була. А зараз теж нецікаво.
Ну, просто зараз великий вибір що читати, і смаки змінилися. А колись гризла все підряд.

Останнє редагування:
Полтавщина свариться :)

Про сучку в сливах якесь не дуже зрозуміле пояснення. Знайшла інше. Це коли людину піймали на гарячому і вона викручується.

Назад
Зверху Знизу