Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Без догмата

Не потому ли Есенин с Маяковским покончили жизнь самоубийством, что увидели разницу?
А Высоцкий спился. И не нужно искать других причин, вплоть до несогласия с властью.
Просто знали, что дома так не будет уже никогда.
---------
Дункан решила после свадьбы увезти Есенина за границу. Формально выезд Есенину был разрешен на три месяца для издания своих стихов. Пробыл он за границей более года. Дункан все делала, чтобы он не возвращался домой, но поэт тяжко тосковал вдали от Родины.

Сергей Есенин и Айседора Дункан на пляже при отеле Excelsior Palace Hotel (остров Лидо, Венеция). Фото сделано 14 августа 1922 года.

nc_ohc=k9eVIa1ASEAAX_Xs0vM&_nc_ht=scontent.fdnk1-4.webp

Ось як повинна виглядати справжня інаугуація, а не "шопопало" :)
Як же я люблю книжки про давніх українських князів, навіть якщо вони дещо вигадані, але сюжет таки на історичному грунті.
Це 5-те сторіччя

..............................

— Тепер ти, — звернувся Пошогод до Богдана Гатила. — Речи: "Покладу голову за Руську україну, й за Сіврську, й за Деревську, й за Луганську".
Богдан сказав:
— Покладу!
— Й за Руську україну, — нагадав Пошогод.
— І за Руську україну, — повторив київський князь.
— І за Сіврську.
— Й за Сіврську.
— Й за Деревську.
— Й за Деревську, й за Луганську, — мовив Богдан.
— Речи: "Й хай скарає мене Бог, і Перун своїми стрілами пронозить, і хай Морана ввірве мені життє, коли переступлю клятву сю". Речи.
— Нехай покарає мене Бог Соварог, і Перун молоннями своїми пронозить, і Морана втне мені життє, якщо переступлю сю клятву.
— "Й мене, й чада мої". Речи.
— Й мене, й чада мої, — проказав низьким гучним голосом київський князь, і по всьому тілі йому виступив мороз. Перед очима постало чорняве й синьооке личечко меншого сина, не обох синів, а чомусь тільки меншого, Юрка, й князь навіть не задумався про потаємну причину сього.
— Тепер на мечі клянися.
Богдан поклявся на мечі, так само, як те зробив незадовго перед тим Рогволод.
А тоді, перш ніж старійший старець городу стольного Пошогод устиг нагадати йому, він узяв з долу грудочку сухої землі, висмикнув з неї ниточку цупкого корінця, що заплутавсь у грудочці, й поклав у рот.
— Їж, — сказав старець, коли Богдан уже жував, жував і думав про те, що від сьогодні його життя пішло зовсім іншою стегою, й зовсім іншим буде й світ, і люди, й думки його та подуми, й він сам, хоч усе ніби лишатиметься таким, як було досі, до сієї миті, коли він стояв перед вічем і в усіх на очах їв рідну землю.
Богдан болісно ковтав суху потерть, що обліпила йому ввесь рот, і зуби, й язик, і горло, ковтав, і всі, повипинавши в'язи, дивилися йому в рот, а коли врешті ковтнув і лизнув губи, пересохлі й спраглі, сухим чорним язиком, усе віче закричало, неголосно й недружно:
— Слава! Сла-сла-слав-в-ва-а!..
Й Богданові вдруге за сьогоднішній ранок продерло спину морозом.
Од сієї миті він ставав Великим князем, таким, як його дід, і його прадід.

Меч Арея​

Іван Білик​

⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

Не потому ли Есенин с Маяковским покончили жизнь самоубийством, что увидели разницу?
А Высоцкий спился. И не нужно искать других причин, вплоть до несогласия с властью.
Просто знали, что дома так не будет уже никогда.
дя, один лишь Штирлиц, работал за "идею", хотя, будучи европейским интеллектуалом понимал всё, и про гулаги и др. прелести совка )

лучший Джеймс Бонд, евпочя.

дя, один лишь Штирлиц, работал за "идею", хотя, будучи европейским интеллектуалом понимал всё, и про гулаги и др. прелести совка )
Да не совсем. Там три эпизода есть.
1. Танец с Габи - очень человечно.
2. Встреча с женой в Элефанте - немного перегнули с пафосом.
3. Песня Штирлица на 23 февраля. Здесь русский дух, здесь русью пахнет.

***ло не солирует случайно? :)
На пианинчике он могет и руками. :)
Если, конечно, под пианинчиком не было суфлера.

СЛАВЯНОСЕРБСК

Немного истории в московской версии:

22 мая 1751 года Бестужев-Рюмин в письме к императрице Елизавете, изложил проект привлечения сербов на российскую военную службу.
Новые поселения, возникшие на базе воинских подразделений, со временем получили и свои наименования. Так, 8-я рота образовала с. Подгорное (впоследствии здесь построили город, который в 1784—1817 гг. носил название Донецк, а затем был переименован в Славяносербск).
Так славяносербскими ротами было основано Подгорное (Славяносербск).

https://ru.wikipedia.org/wiki/Славяносербск

... Звідти, де сідає на ніч сонце, посунули лави лужанських сіврів. Ішли вони кільканадцять днів, зігнані готами з вітчих земель. Великий князь Рогволод спрямовував їх на всхідні креси, до Сіврського Дінця й Лугані, де гуляли степи, рідко заселені осілими там раніше лужанами...

І по двох сідмицях з городу Чернегового прислали в Богданів стан трьох можів своїх. Були вони худі й виснажені, десь-то погано готувалися до раті й устигли поїсти ввесь харч.
Богдан зустрів їх перед своєю полоткою. Найстаріший з-поміж трьох поспитав:
— Цо хчеш, княже?
Богдан суворо глянув на нього й не відповів, а теж поспитав:
— Хто єсте й хто сле вас до мене?
Єсмо люд сірбський, лужанський. Я єсмь жупан Сватоплук, а сі суть мунжі мої. Цо хчеш од нас?
— Хочу, аби сте покидали город сей і пішли від-сюду.
— Для чего? Ми смо сірби, й у Чернеговому городі жиють сірби. Ми смо на родичній землі. Ви ж єсте прийди, русичі.
Ви єсте сірби, тут же сидять споконвіку сіври. Й хоч ви їм трохи й родичі сте, але взяли сте городи їхні мечем і сулицею.
— То цо хцеш?
— Хочу, аби сте покидали город Чернегів і йшли на всхід, куди пускає вас Великий князь витичівський Рогволод...

ЦУР тобі і Пек

Вот откуда у моей бабушки в языке было это выражение, пришедшее с языческих времен?
Это не проклятие, скорее наоборот. Обращение к божествам огня Цуру и Пеку о защите для неразумной внучки.
И уже в прошлом и этом годах я прочитала о Цуре и Пеке в украинских книгах на исторические темы.
Моя бабушка их точно не читала. Она "за царя" училась в школе с преподаванием на "великорусском" и позже больше читала русскую и зарубежную классику. Более того, вряд ли знала смысл выражения, просто к месту его употребляла, как делали ее предки.
"Улетно", как сейчас говорят.

Типичный Харьков

Художник - Василий Фёдорович Мироненко (1910-1964), народный художник Украины, педагог. Картина написана в 1956 г.
(ФБ)

nc_ohc=YBpAsZsLOK4AX-FeoWS&_nc_ht=scontent.fdnk1-3.webp

старый цирк
оперетта
старый театр
улица рядом со школой
мой институт
что-то забрало время
а что-то война
и зачем я еще живу
непонятно

Муза​

Евгений Боратынский​

Не ослеплён я Музою моею:
Красавицей её не назовут
И юноши, узрев её, за нею
Влюблённою толпой не побегут.
Приманивать изысканным убором,
Игрою глаз, блестящим разговором,
Ни склонности у ней, ни дара нет;
Но поражён бывает мельком свет
Её лица необщим выраженьем,
Её речей спокойной простотой;
И он, скорей чем едким осужденьем,
Её почтит небрежной похвалой.

1829

Іван Білик. З авторської післямови до "Меча Арея":

Якщо досі, крім усього іншого, слов’янам сприяла в боротьбі з блукаючими готами власна релігія, тобто ідеологія, за постулатами якої рабство прижиттєве людина відносить і на той світ, отже, кожен слов’янин над усе цінував свободу, хоч би чого вона коштувала, — з прийняттям же хреста опір не міг не послабитись, особливо в перші століття тріумфу християнства. Володарів тепер давав бог, а рабство на землі гарантувало страждальцям царство небесне.

................................

— Христос ваш рече: кесареві — кесареве. Якщо єси роб кесареві — то від бога й не роптай. Робом умреш, а на тім світі всі роби божі. Таки роби! І тут — і там. Русини такого бога не захочуть, Годоє.

Останнє редагування:
Богдан замислився, бо над таким варто було й справді подумати.

— Усякий чоловік є роб божий. Так рече ваш Христос?

— Так.

А наші кумири речуть: був єси робом — робом і по смерті будеш. Був же єси вольним — і там будеш вольним. Зумів єси?

— Ні, — відказав гість, бо князь, певно, мовив про щось складніше, ніж оті слова, що ж за ними крилося, збагнути не міг. А Богдан повів далі:

Був єси робом — робом і будеш. А як скинеш ярмо — ти вже не роб. Зумів єси? Годой повільно кивнув.

— Не зумів єси, княже.

— Чуй: русинові гидко робом бути. Чув казання: ліпше-бо потятим бути, аніже полоненим. Чув єси?

— Чув єсмь.

Ото такий є русин. Зате він любе й свого Бога, й Волоса, й Морану, й усіх. Ліпше-бо потятим бути, аніже полоненим. І поки русин тримати-йметься свого, доти буде вольним. А грек? Йому Христос рече: всі ви роби — й на землі, й на небесі. Втече від князя свого роб — і радіє. Не втече — що ж, потерпить трохи: на небі всі рівні. Так і до чужинців. А русинова шия до ярма не звикла. Так-бо рече Бог, і Дажбог, і всі, в кого віруємо. То чиї кумири ліпші, га-а?!

Богдан тріумфував, бо Годой не міг відповісти на те ні слова, ні півслова...

Я все понимаю, но лезть на кладбища - это беспредел!
Кстати, Христина-младшая - родственница потомков архитектора Бекетова, если они есть в Харькове. Раньше были.
И кстати, на могиле самого Бекетова написано НЕ мовою. Как и на могиле Квитки-Основьяненко. :(

У Харкові активісти закликали дерусифікувати напис на пам'ятнику відомої харків'янки Христини Алчевської. Фото пам'ятника розмістив телеграм-канал "Деколонізація.Україна".
Це - могила Христини Олексіївни Алчевської (1882-1931), яка знаходиться на 13-му кладовищі.
Христина Олексіївна
була донькою великого промисловця і мецената часів Російської імперії Олексія Алчевського та відомої просвітительки і педагога Христини Данилівни Алчевської.
Сім'я Алчевських жила в Харкові. Тут Христина Данилівна відкрила свою знамениту недільну школу для дівчат.
Христина Олексіївна також стала відомою людиною - поетесою, драматургом, педагогом.
Адміністратори телеграм-каналу зазначили, що напис російською мовою на могилі Алчевської "має дуже дикий вигляд" та ініціюють "приведення її до ладу".

photo_2024-01-08_17-32-11.jpg

Останнє редагування:
Назад
Зверху Знизу