Тетяна Чорновол
Ми зараз будемо говорити про проблеми забезпечення армії. Я буду говорити про матеріально-технічне забезпечення, Ivan Vinnyk буде говорити про забезпечення зброєю. Загалом, ми будемо говорити про проблеми.
На жаль, до сих пір доводиться боротися з корупційними схемами мародерського десанту, так я його називаю. Хоча заступник Міністра оборони Гусєв – представник якраз цього мародерського десанту, представник Бірюкова, і був звільнений з Міноборони, але, на жаль, корупційні схеми, створені ними, продовжують діяти і нам доводиться з ними боротися.
Зокрема, розкажу про одну дуже системну проблему. Цим мародерським десантом був створений так званий Центр розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України. На жаль, в положеннях роботи цього центру була від початку закладена корупційна складова. Тому що цей центр мав виключне право на розробку технічних умов і так само мав виключне право на перевірку відповідності цим технічним умовам. Так само цей центр мав право на визначення очікуваної вартості закупівель. І в результаті склалася така красива корупційна схема, де, наче матрьошка, один в одному технічні умови робилися під наперед визначеного виробника, з яким було домовлено. Знов таки, ціна так само домовлялася з цим виробником, завищена звичайно ціна, де був певний відсоток відкату, чималий відсоток відкату.
Було зрозуміло щодо переможця, тому що технічні умови були зроблені, під цього єдиного виробника. І, відповідно, перемагала завжди максимальна ціна. Про якість, знов таки, це питання окремої розмови, якість – теж не була достатня. Цей центр продовжує діяти і є питання про обмеження зон відповідальності цього центру. Зокрема, у п’ятницю (20.05.2016) буде підійматися це питання і я абсолютно переконана, інакше бути не може, якщо центр розробляє технічні умови – він не має права на перевірку відповідності цим технічним умовам. І ми боремося за те, щоб ці положення були скасовані.
І я скажу тільки трошки по прикладах, бо це теорія. У мене є зараз табличка очікуваної вартості, розроблена цим центром. Щоб Ви розуміли: костюм вітро-вологозахисний демісезонний, який у минулому році закупався за ціною 393 гривні, його очікувана вартість на цей рік розроблена на 1500 гривень. Тобто в 4 рази вартість перебільшує! Що це? Дивимося далі. Білизна тепла закуповувалася за 185 гривень, очікувана вартість цього року – 880 гривень. І це при тому, що загальна сума бюджетного фінансування на матеріально-технічне забезпечення Міноборони залишилася та сама – 2 млрд. гривень. Це означає, що якщо піти на ці нові технічні умови, на цю нову очікувану вартість – це означає, що цих коштів не вистачить для того щоб одягнути, обути армію, забезпечити всіма іншими потребами речового забезпечення.
Також зауважу, є ще проблема, позаяк ТУ розробляються корупційні, як я вже це говорила, вони розробляються дуже довго. Бо треба спочатку знайти того виробника, який підходить, і тому розроблено тільки 11 ТУ. І з тією швидкістю, з якою вони розробляються, потрібно ще півтора року, щоб розробити ті ТУ, які потрібні на цей рік. Тому зриваютьсязакупівлі в Міністерстві оборони.
А тепер спускаємося взагалі до прізвищ. Щоб Ви розуміли про що йде мова. Одним із розробників ТУ для Міністерства оборони був такий пан Лєснік. Так от зараз тактичні рукавички закупаються у підприємства цього пана, зараз шкарпетки з особливих дорогих матеріалів закупаються, знов таки, у підприємства цього пана. Цей же пан оформив на себе авторські права на малюнок «Варан» для костюмів польових Міністерства оборони. І це далеко ще не весь перелік.
Ще один такий короткий приклад. Берці. Наш комітет боровся з корупційною схемою, яка була побудована навколо закупівлі берців. Технічні умови під закупівлю берців готував цей центр. В результаті були створені умови, що міг виробляти ці берці тільки одне підприємство «Таланлегпром». Для цього в технічні умови було внесено їхній малюнок підошви, який виробляло суто їхній завод. Тому ніхто інший просто не міг податися на конкурс. В результаті була завищена ціна, яка становила 1 420 гривень, хоча інші виробники говорили, що без цього малюнку підошви вони можуть робити ці ж самі берці за 1 000 гривень. З великими зусиллями Комітету з нацбезпеки і оборони вдалося понизити ціну на 70 гривень. І що Ви думаєте?! Центр розробив нові технічні умови на нові берці. І в результаті нова очікувана вартість вже 1 500 гривень. І знов таки під того самого виробника. Попри те, що ми викинули ті умови, зокрема цей малюнок підошви, які з цього ринку викидали інших виробників, і знизили ціну, і підготували платформу, щоб нові гравці вийшли на тендер – нові технічні умови під цього самого виробника і ще й більша ціна.
Тому надзвичайно важливо це питання вирішити системно, інакше ми будемо постійно ганятися за якимись окремими берцями, носками і тому подібне. Центр не повинен мати таких величезних прав, які він має зараз, бо вони є корупційними. І я вважаю, що це питання в п’ятницю в Міністерстві оборони повинно вирішитися