- Зараз ми бачимо протистояння між органами, які насправді мають вести боротьбу з корупцією спільно. Це протистояння ГПУ та СБУ, з одного боку, та з іншого боку - НАБУ та САП. Також немає прогресу у створенні Антикорупційного суду і розгляді електронних декларацій чиновників - з 1,5 млн перевірена лише 91. У зв’язку з цим виникає питання, чи готові США тиснути на нинішнє керівництво України, навіть вводити якісь санкції, щоб розблокувати цей процес, щоби дійсно був досягнутий прогрес у боротьбі з корупції? Бо, на жаль, час спливає, а успіхів немає.
- Я безумовно погоджуюся, що боротьба з корупцією, це - найважливіший виклик і перед українським урядом, і перед всім українським народом. І варто визнати, що у 2014 році і з того часу, президент, всі прем’єр-міністри і Верховна Рада дуже багато зусиль доклали, і проявом цього є заснування нових антикорупційних органів. Ми пишаємося тим, що надали підтримку створенню цих антикорупційних органів і продовжимо допомагати їм. Пару днів тому я зустрілася з деякими зі слідчих НАБУ і прокурорів САП, і розмовляла з цими хоробрими чоловіками та жінками, багато з яких, працюючи в НАБУ і САП, полишили інші посади та роботу, щоби взятися за те, що вони вважають своїм покликанням: допомагати Україні стати демократичною, прозорою країною, яка відповідає європейським стандартам. І не може не вражати те відчуття покликання і місії, які проявляється у розмовах з цими людьми. Я думаю, що ці люди в НАБУ та САП добре працюють разом. І вони багато чого досягли, але зараз близько 100 справ, які вони розслідували та порушили, практично загальмовані на судовому рівні. Це показує необхідність заснувати незалежний Антикорупційний суд, який вже по суті справ має вирішувати, чи справді доведена вина, і в такому випадку людина відправляється у в’язницю, чи навпаки має бути звільнена.
- На жаль, бачимо, як створення Антикорупційного суду затягується вже не перший рік. Тому є питання, чи вдасться українській владі запобігти погіршенню відносин з Заходом, з США, якщо це блокування створення Антикорупційного суду буде продовжуватися далі і не буде поставлено крапку в цих справах, які ви згадали?
- Ми дуже сподіваємося, що вже в грудні ми побачимо прийняття законодавства, яка цю справу створення Антикорупційного суду просуне та вирішить. Про це ми чули і від президента Порошенко і від впливових політиків в Раді. Венеціанська комісія надала дуже цінні поради, дорожню карту в просуванні в цьому напрямку, і я думаю, що треба їй слідувати.