А я цього і не казав. Я писав лише, що собі забезпечив майбутню пенсію 120 крб. ще у 35 років.
А скільки ж у вас був трудовий стаж на цей період? Ви що, працювали з 10 років? Чи працювали ливарником, або шахтарем, але з 10 років туди не приймать на роботу.
Мої батьки були пересічними викладачами, безпартійними, до речі. Батько отримував 92 крб. пенсії, а мати - 80. Це, звичайно, невеликі цифри. Але пільговими путівками користувалися. До речі, пільгова путівка до будинку віпочинку на Харківщині коштувала 7 крб. на 12 діб, із 3-разовим харчуванням. Багато хто з пенсіонерів придбавав такі путівки не тільки заради відпочінку, але й заради економії.
Ось це правда. Вимушені були економити таким чином. А ви кажете про повноцінне життя. Я, працюючи за радянських часів у відрядженнях в Одесі, дуже часто спостерігав, що на радянських круїхних лайнерах типу "Шота Руставелі", зафрахтованих американськими туристичними фірмами, подорожували в основному літні пенсіонери з США та країн капіталістичних європейських країн. Круїзи були дуже тривалі, в основному навколо усього світу. Поцікавився, а чому подорожують пенсіонери. Сказали, що однією із причин теж була економія. Бо, по-перше на усьому готовому, а по друге їм це було дешевше (путівки були не пільгові). Уявляєте різницю в рівні пенсій у порівнянні із радянськими?
Маю на увазі повноцінне харчування, медичне обслуговування, своечасне придбання необхідного одягу, відпочинок влітку, можливість відвідувати друзів та рідних в інших містах, та, звичайно, розваги: кіно (вдень - 25 коп. за сеанс), риболовлю, аматорську фотографію тощо.
1. Повноцінне харчування - це за радянськими мірками - дуже економне харчування, яке включало хліб, картоплю, огірки, помідори, трішки вершкового масла й олії та на свята салат "олів"є" і баночку шпротів. Через це й користувалися при можливості пільговими путівками у будинки відпочинку.
2. Повноцінне медичне обслуговування полягало в чому? В тому, щоб дати хабаря, щоб тебе прийняв саме досвічений лікар, або, як і зараз, заплатити гроші непоганому хірургу за операцію?
3. Своєчасне придбання необхідного одягу... Гм... Пам"ятаю по скільки років тоді носили одяг, а, особливо якісний, не завжди можно було придбати. По скільки разів його ремонтували, бо придбати щось нове не завжди вистачало грошів. Про естетичний бік цього питання годі й говорити.
Відносно якісний одяг та взуття треба було "діставати" з переплатою, бо він завжди чогось опинявся під прилавком.
4. Можливість відвідувати друзів та родичів у інших містах і зараз є, але тільки не літаками.
5. З риболовлею зараз значно складніше, але все-таки і така можливість зараз є.
6. Аматорська фотографія не була такою уж дешевою. У всякому випадку із пенсії важкувато було виділити гроші на купівлю звичайного "Зеніту", який ще треба було дістати. Та й німецьку плівку для слайдів треба було теж "діставати"...