Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Цены в СССР

• Автор теми Автор теми Первый_
  • Дата створення Дата створення
На жаль, гадаю, Ви неуважно читали тему. Адже на тій самій сторінці, що и Ваш пост, є цитата з мого поста, а саме:
А нижче пояснюю, що така пенсія була нормальною, тобто достатньою для повноцінного життя:
Сучасна пенсія не дозволяє не то, що жити, а навіть вижити.
Ну почему же?.. Я в деталях помню и более ранние времена. :)
1. У мого батька була пенсія 132 крб, а у матері 86. Так що не треба говорити, що у всіх була пенсія 132 крб. Були пенсії, особливо у селах, у колишніх колгоспників і 50 крб і менше.
2. Кататися на теплоходах можно було пенсіонерам, якщо вони мали доступ до пільгових туристичних путівок, які надавалися органами соц. забезпечування. Але не усім вдавалося отримувати такі пільгові путівки. Навіть моїм батькам (інвалідам 2 групи ВВВ) в санаторій для лікування за декілька десятків років вдалося отримати такі путівки лише один раз.
3. Що ви вважаєте за "повноцінне життям" на пенсії у радянські часи?
4. Я вже рік на пенсії і не можу поскаржитися на її розмір, бо у цьому році міг собі дозволити разом із дружиною побувати навіть за кордоном і не за пільговою путівкою. Бо, свого часу працював в атомній енергетиці та й не отримував зарплати у конверті, а чесно сплачував усі податки.

SDT сказав(ла):
Нет, в икры бочках на улице не помню. А вот на развес в большом гастрономе на Пушкинской - помню прекрасно. На выбор: красная, черная паюсная, черная зернистая. Зернистая, само собой, была самая дорогая. И что интересно (если правильно запомнил), - черная паюсная, кажется, была дешевле красной.
Ндя, я этого уже не застал.
Икра (черная) тогда уже "доставалась" по блату (в баночках), или можно было на рынке купить "из-под полы" у бракош.

Володимир сказав(ла):
Були пенсії, особливо у селах, у колишніх колгоспників і 50 крб і менше.

Моя бабуля отримувала 32 рублі. То ще й якось жила на них - удвох із сестрою, правда, яка отримувала щось під сотню. Свої фрукти-овочі виручали, ліс із грибочками, курочки.

Так що не треба говорити, що у всіх була пенсія 132 крб.
А я цього і не казав. Я писав лише, що собі забезпечив майбутню пенсію 120 крб. ще у 35 років.
Кататися на теплоходах можно було пенсіонерам, якщо вони мали доступ до пільгових туристичних путівок, які надавалися органами соц. забезпечування. Але не усім вдавалося отримувати такі пільгові путівки.
Мої батьки були пересічними викладачами, безпартійними, до речі. Батько отримував 92 крб. пенсії, а мати - 80. Це, звичайно, невеликі цифри. Але пільговими путівками користувалися. До речі, пільгова путівка до будинку віпочинку на Харківщині коштувала 7 крб. на 12 діб, із 3-разовим харчуванням. Багато хто з пенсіонерів придбавав такі путівки не тільки заради відпочінку, але й заради економії.

Що ви вважаєте за "повноцінне життям" на пенсії у радянські часи?
Маю на увазі повноцінне харчування, медичне обслуговування, своєчасне придбання необхідного одягу, відпочинок влітку, можливість відвідувати друзів та рідних в інших містах, та, звичайно, розваги: кіно (вдень - 25 коп. за сеанс), риболовлю, аматорську фотографію тощо.

Останнє редагування:
А я цього і не казав. Я писав лише, що собі забезпечив майбутню пенсію 120 крб. ще у 35 років.
А скільки ж у вас був трудовий стаж на цей період? Ви що, працювали з 10 років? Чи працювали ливарником, або шахтарем, але з 10 років туди не приймать на роботу.

Мої батьки були пересічними викладачами, безпартійними, до речі. Батько отримував 92 крб. пенсії, а мати - 80. Це, звичайно, невеликі цифри. Але пільговими путівками користувалися. До речі, пільгова путівка до будинку віпочинку на Харківщині коштувала 7 крб. на 12 діб, із 3-разовим харчуванням. Багато хто з пенсіонерів придбавав такі путівки не тільки заради відпочінку, але й заради економії.
Ось це правда. Вимушені були економити таким чином. А ви кажете про повноцінне життя. Я, працюючи за радянських часів у відрядженнях в Одесі, дуже часто спостерігав, що на радянських круїхних лайнерах типу "Шота Руставелі", зафрахтованих американськими туристичними фірмами, подорожували в основному літні пенсіонери з США та країн капіталістичних європейських країн. Круїзи були дуже тривалі, в основному навколо усього світу. Поцікавився, а чому подорожують пенсіонери. Сказали, що однією із причин теж була економія. Бо, по-перше на усьому готовому, а по друге їм це було дешевше (путівки були не пільгові). Уявляєте різницю в рівні пенсій у порівнянні із радянськими?

Маю на увазі повноцінне харчування, медичне обслуговування, своечасне придбання необхідного одягу, відпочинок влітку, можливість відвідувати друзів та рідних в інших містах, та, звичайно, розваги: кіно (вдень - 25 коп. за сеанс), риболовлю, аматорську фотографію тощо.
1. Повноцінне харчування - це за радянськими мірками - дуже економне харчування, яке включало хліб, картоплю, огірки, помідори, трішки вершкового масла й олії та на свята салат "олів"є" і баночку шпротів. Через це й користувалися при можливості пільговими путівками у будинки відпочинку.
2. Повноцінне медичне обслуговування полягало в чому? В тому, щоб дати хабаря, щоб тебе прийняв саме досвічений лікар, або, як і зараз, заплатити гроші непоганому хірургу за операцію?
3. Своєчасне придбання необхідного одягу... Гм... Пам"ятаю по скільки років тоді носили одяг, а, особливо якісний, не завжди можно було придбати. По скільки разів його ремонтували, бо придбати щось нове не завжди вистачало грошів. Про естетичний бік цього питання годі й говорити.
Відносно якісний одяг та взуття треба було "діставати" з переплатою, бо він завжди чогось опинявся під прилавком.
4. Можливість відвідувати друзів та родичів у інших містах і зараз є, але тільки не літаками.
5. З риболовлею зараз значно складніше, але все-таки і така можливість зараз є.
6. Аматорська фотографія не була такою уж дешевою. У всякому випадку із пенсії важкувато було виділити гроші на купівлю звичайного "Зеніту", який ще треба було дістати. Та й німецьку плівку для слайдів треба було теж "діставати"...

Останнє редагування:
А скільки ж у вас був трудовий стаж на цей період? Ви що, працювали з 10 років? Чи працювали ливарником, або шахтарем, але з 10 років туди не приймать на роботу.

10 лет в литейке (или "горячего" стажа) и можешь смело получать орден Сутулого. Правда, нуивонах такую пенсию...

Так у тебя хотя бы 3 тыс. гривен набегает пенсия?[/URL]
Побільше...;)

10 лет в литейке (или "горячего" стажа) и можешь смело получать орден Сутулого. Правда, нуивонах такую пенсию...
Це точно. Можна сказати, що за цей час можна і самому зваритися у ливарному цеху. ;)
Але я хотів сказати, що ані до ливарного цеху ані в шахту не приймають на роботу з 10 років. Бо, автор написав, що він у 35 років вже заробив собі максимальну пенсію.

Даже, если 5 тыс. гривен, все равно за границу не съездить.
Ну, чого ж? :D У мене усе необхідне для життя було забезпечено у той час, коли працював, а на харчі грошів небагато потрібно. Удвох з дружиною були 10 днів за кордоном. І не на автобусах із Львову гацали. А літаком з Київа - 3,5 години. Нормально.
Взимку ще підпрацюю три-чотири місяця і наступного року, дасть Бог, поїдемо разом із дружиною ще.
А що? Для тебе це фантастика?

Были при СССР товары по ценам сопоставимым с сегодняшними.

IMG_6222-vi.jpg

Такой пакет стоил, по моему, 70 копеек. Сейчас подобный 1 грн. Прозрачные, для продуктов стоили где то 10-15 копеек. Сейчас в большинстве случаев вообще бесплатно. Правда те советские были покрепче, их стирали, сушили и повторно использовали.

Правда те советские были покрепче

Наоборот, ручки рвались отчаянно.

их стирали, сушили и повторно использовали.

Это да. Особым шиком было с каменной ****** лица носить пакет, привезенный откуда-то из Прибалтики. На нём шота "по-ненашому" было написано. :D

Наоборот, ручки рвались отчаянно.
Это да. Особым шиком было с каменной ****** лица носить пакет, привезенный откуда-то из Прибалтики. На нём шота "по-ненашому" было написано. :D

Покрепче это те что для продуктов, их и стирали. А большие да, были некачественные, там и краска постоянно вытиралась. Из тех что "по-ненашому" помню с надписями Montana и Marlboro. Но они стоили где то рубля 3, и выпускали их скорей всего "цеховики".

Ещё раньше были такие сумки-пакеты из мешковины с верёвочными ручками. На них ещё обязательно артисты были - Пугачёва, Боярский, ABBA, Boney M и т.п. Стоили, по моему, около 5 рублей. Сейчас таких вроде нет.

Останнє редагування:
Покрепче это те что для продуктов, их и стирали. А большие да, были некачественные, там и краска постоянно вытиралась. Из тех что "по-ненашому" помню с надписями Montana и Marlboro. Но они стоили где то рубля 3, и выпускали их скорей всего "цеховики".

Ещё раньше были такие сумки-пакеты из мешковины с верёвочными ручками. На них ещё обязательно артисты были - Пугачёва, Боярский, ABBA, Boney M и т.п. Стоили, по моему, около 5 рублей. Сейчас таких вроде нет.
+1 Пакет так и не купил, как-то он дороговато казался.... А вот сумка такая была, она вроде гораздо дешевле стоила, чем пакет Мальборо.... И Пугачевых и Боярских не помню, вроде просто девичьи лицы были... Вроде этим летом на чердаке ту сумку встречал...

+1 Пакет так и не купил, как-то он дороговато казался.... А вот сумка такая была, она вроде гораздо дешевле стоила, чем пакет Мальборо.... И Пугачевых и Боярских не помню, вроде просто девичьи лицы были... Вроде этим летом на чердаке ту сумку встречал...

Хоть я тогда и мелкий был, но помню хорошо. Были фирменные пакеты ( цеховики не смогли бы так качественно печатать, и сейчас у нас нет пакетов с такой качественной полноцветной печатью) с рекламой Монтаны, Левиса , Вранглера, Мальбором и были советские пакеты, более жесткие с капроновыми ручками и державшими прямоугольную форму. Так вот в фирменный пакет вставляли советский и мягенький фирменный начинал "держать форму"... Так и носили... Фирменный стоил 5-7 рублей у цыган, что по тем временам было довольно дорого...
Были и тряпичные, типа из облагороженной мешковины.. На этих были и Пугачева и Боярский и еще кто-то... Но печать была одноцветной и весьма низкого качества..

Та там такого качества были те рисунки что можно было и не узнать. Конечно могу и ошибиться (это 70-е), но мне почему то вспоминаются именно Пугачёва с Боярским. А подпольно делались скорей всего эти, из мешковины. Полиэтиленовые, наверное, правильно пишут - привозные.

Хоть я тогда и мелкий был, но помню хорошо. Были фирменные пакеты ( цеховики не смогли бы так качественно печатать, и сейчас у нас нет пакетов с такой качественной полноцветной печатью) с рекламой Монтаны, Левиса , Вранглера, Мальбором и были советские пакеты, более жесткие с капроновыми ручками и державшими прямоугольную форму. Так вот в фирменный пакет вставляли советский и мягенький фирменный начинал "держать форму"... Так и носили... Фирменный стоил 5-7 рублей у цыган, что по тем временам было довольно дорого...
Были и тряпичные, типа из облагороженной мешковины.. На этих были и Пугачева и Боярский и еще кто-то... Но печать была одноцветной и весьма низкого качества..
Могу познакомить с тем цеховиком,который клепал эти "фирменные пакеты".Он и сейчас пакеты клепает:D

Могу познакомить с тем цеховиком,который клепал эти "фирменные пакеты".Он и сейчас пакеты клепает:D

Сомневаюсь, что кульки с рекламой Монтаны и т.п. он был в состоянии клепать. Уж больно качественная полноцветная печать была - на джинсах было видно каждый стежок..
А вот на мешковине, как справедливо заметил человек выше, печать была одноцветная и никудышняя, действительно можно было Пугачеву и не узнать.. :D

Молодец пацан...
Во времена совков - это была крутая высокая технология. Это у меня была "девичья" специальность по политеху.
Даже если он не выдувал вленку, а покупал готовую, то заварить пакет в массовом порядке было масса гемороя и проблем.
Это вам не утюгом варить.

Полиэтилен так лихо прилипает к металлу - мало не покажется. Тут нужно думать...

зы. Термопластавтоматы стоили бешенные деньги и в СССР, кажется, не выпускались.
Ну, по крайней мере, среди тех, которые я видел в то вреся, совковых не было.

Сомневаюсь, что кульки с рекламой Монтаны и т.п. он был в состоянии клепать. Уж больно качественная полноцветная печать была - на джинсах было видно каждый стежок..
А вот на мешковине, как справедливо заметил человек выше, печать была одноцветная и никудышняя, действительно можно было Пугачеву и не узнать.. :D
Зря сомневаешься...да что там кульки...половину джинсов Вранглер и Левис клепали в Харькове.Они,конечно,отличались,но очень многие не могли определить.Одна беда,под ******** за такое творчество можно было попасть...Вот Хан попал.

Молодец пацан...
Во времена совков - это была крутая высокая технология. Это у меня была "девичья" специальность по политеху.
Даже если он не выдувал вленку, а покупал готовую, то заварить пакет в массовом порядке было масса гемороя и проблем.
Это вам не утюгом варить.

Полиэтилен так лихо прилипает к металлу - мало не покажется. Тут нужно думать...
Да "пацану" уже далеко за шестьдесят.:D

Ну, положим, Хан схлопотал вышку не за самострок, а за то, где брал сырье для этого...
Уникальный случай,когда я с Вами согласен.Но что б он делал без сырья?

Ну и сколько стоили его "советские" пакеты, и сколько теперешние?
Это что бы поближе к теме.
Без понятия,я с ним познакомился в девяностых.

Назад
Зверху Знизу