Не совсем про раисю, а скорее про сроссийственность и непонимание причин/следствий. Разумеется русский в Украине не есть основная причина войны, но - хороший повод.
м.Варна (Болгарія). Розповідь звідти.
Одна ініціятивні пані самотужки відкрила школу для наших дітей-біженців. Півроку оббивала всі інстанції, вибила приміщення, організувала вчителів, узгодила навчальні програми.
Школа запустилася 1 березня як приклад взірцевої самоорганізації біженців. Але тут несподівано вилізла одна й найбільша проблема: виявилося, діти з юговостока ВЗАГАЛІ не знають української. Усі 100%.
Елементарні побутові слова (олівець, аркуш, крейда); елементарні розмовні звороти (чи можу я вийти, сьогодні 12 червня й понеділок) – всі діти з юговостока абсолютно не здатні навіть на найнижчому рівні послуговуватися мовою.
Їхні мамаші, які більшість часу проводять на центральному пляжі міста, буйволицями виють і нарікають на україномовність школи. На прохання викладачів удома допомагати дитині освоювати основні слова українською відповідають скандалами.
Як наслідок: дитина може вивчити один куплет напам’ять англійською – й упереджено відмовляється вчити куплет українською. Не пишуть, не розмовляють і навіть не розуміють.
Біженці (особливо з Одеси) ходять у пошуках російськомовних шкіл. І знаходять – російські школи для меншин (що логічно). Пояснення: моя дочь вашей мови не знает и не надо ей.
До Варни перебрався одеський театр. Репертуар – одномовний росмовний. Останній захід – поетичні читання Висоцького.
Болгарське прислів’я: Добра мова далеко йде, погана ще далі.
А я б додала й український варіант: " Не так страшні м@ск@вські воші, як свої гниди"..
Бо з цих гнид виростуть вже нові "воші", які роститимуть зі своїх дітей нових узкоговорящєх "гнид", адже " оні так прівіклі", " ім так удобнєє",,,
І наплювати їм на майбутнє своїх дітей, на країну яка їх виростила...Вони знову й знову, своєю позицією, наражатимуть на небезпеку Україну, створюючи посил "руськ@му міру", для "защіти нашіх людєй"..Адже пуйло ясно сказав, що "руск@й мір вєздє, гдє говорят па рускі"...От такі вони, гниди..І ця війна їх нічого не навчила...
Ostap Drozdov