Статус: Офлайн
Повідом.: 5179
Повідом.: 5179
если бы я жил на западной украине и был украинцем, то может быть и бы и подумал. но я не жил в то время на западной украине, и я еврей, следовательно в виду того что делали и бандера и оун и нацисты и нахатигаль, мне они как то не особо нравятся несмотря на то, что они защищали.
и если жизнь достаток и культурное развитие жителей украины шло через присоединение к сс и сопровождалось геноцидом еврейского народа, то я ложил хуй на такой достаток и культуру.
Шановний Михайло Маркович!
22 жовтня в телемості на каналі ОТБ Ви назвали воїнів УПА недобитками. А пізніше, мабуть, намагаючись згладити політично некоректну заяву, сказали, що просто не можете спокійно на них дивитися, тому що Ви – єврей, і Ваші родичі спочивають у Дробицькому яру. У цьому разі Ви припустилися не тільки політичної некоректності, а й історичної помилки. УПА не має жодного відношення ні до Дробицького, ні до Бабиного, ні до будь-якого іншого яру, так само як і до Голокосту й геноциду єврейського народу. Навпаки! Так звані «бандеровцы» урятували тисячі євреїв від смерті, ризикуючи власним життям, підробляли документи, ховали в підвалах і так званих криївках. Практично вся санчастина УПА складалася з урятованих «бандеровцами» євреїв, які разом з українцями, росіянами, вірменами, сербами, грузинами й представниками інших національностей боролися за волю України проти нацизму й сталінізму.
Звичайно ж, відомо багато фактів побутового антисемітизму, що існував за всіх часів, практично у всіх країнах, і нерідко, особливо в умовах війни, приводив до погромів і вбивства євреїв. Справедливості заради визнаємо, що були такі одиничні випадки й з боку майбутніх воїнів УПА до 1942 року, коли з’їзд ОУН(б), тобто ОУН Степана Бандери, що у цей час, до речі, сидів у гестапівській в’язниці, прийняв програмне рішення про недопущення антиєврейських акцій і порятунок євреїв від геноциду.
Ми прекрасно розуміємо, що Вас ще в шкільні роки ввела в оману радянська пропаганда, що зображувала воїнів УПА поряд з поліцаями або дивізією СС «Галичина» як таких українських націоналістів-юдофобів, які співробітничали з німцями та брали участь у масовому знищенні євреїв. Це була свідома неправда й перекручення історичної дійсності. А ось в СРСР саме був державний антисемітизм. Скільки євреїв було знищено більшовиками?! Чого коштують хоча б кампанії проти «безродних космополітів» і «лікарів-убивць»!
На підтвердження непричетності УПА до геноциду євреїв наведемо як приклад слова відомого політичного діяча й дипломата держави Ізраїль Стелли Кренцбах, яка у своїх спогадах писала: «Те, що я сьогодні живу й усі сили моїх 38-ми років віддаю вільному Ізраїлю, я зобов’язана, мабуть, тільки Богові й УПА. Членом героїчної УПА я стала 7.11.1943 р. У нашій групі я нарахувала 12 євреїв, з них 8 лікарів...».
Шановний Михайле Марковичу, публічне вибачення зробить честь Вам як політикові й високій посадовій особі, а також змусить поважати Вас не лише Ваших однодумців, а й політичних опонентів.
Ми також дуже щиро просимо Вас не допустити актів вандалізму відносно пам’ятників українським воїнам, на які Вас підштовхують депутати облради – такі самі жертви радянської тоталітарної пропаганди, як Ви, як ми й усі жителі колишнього СРСР.
Зауважимо, що серед авторів, які підписали цей лист, – люди різних національностей: євреї, українці, росіяни...
З повагою,
Борис Захаров, історик,
директор Гуманітарної студії «Хвиля»,
Марина Захарова, музикант,
солістка «Anno Domini»,
Інна Сухорукова, філолог,
оглядач бюлетеня «Права Людини»,
Ірина Рапп, фізик, співголова
Харківської правозахисної групи,
Ольга Гончарова, фізик,
Софія Карасик, інженер,
Ілля Риссенберг, поет,