На кінець 2015 року сільськогосподарські площі під органічними господарствами становили понад 410 тис. га, що вдвічі більше, ніж 12 років тому. За цим показником Україна 2015 року зайняла 22-е місце у світі. Водночас велика частина сертифікованих органічних продуктів, вироблених в Україні, йде на експорт. Через це насичення внутрішнього ринку цією продукцією недостатнє. Зокрема, це пов'язано з тим, що більшість української органічної продукції — це сировина для виробництва кінцевого продукту (зерно, бобові, олійні культури). Та в останні роки почало активно розвиватися органічне рослинництво — вирощування овочів, фруктів, ягід, розвиватися переробка цієї продукції (є вже українські сертифіковані крупи, повидло, соки, сиропи, сухофрукти, чаї, м'ясні та молочні продукти тощо)
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
.
У зв'язку з тим, що в Україні довго не приймаються підзаконні акти до Закону «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», органи сертифікації орієнтуються на європейське регулювання, правила сертифікації і маркування.
Дослідження Федерації органічного руху України свідчать, що сучасний внутрішній споживчий ринок органічних продуктів в Україні почав розвиватись з 2006—2007 рр., склавши у 2006 році — 400 тис. євро, у 2007 році - 500 тис. євро, у 2008—600 тис. євро, у 2009 — 1,2 млн євро, у 2010 — 2,4 млн євро, у 2011 р. цей показник зріс до 5,1 млн.євро, у 2012 році — до 7,9 млн.євро, у 2013 р. — до 12,2 млн.євро, у 2014 р. — до 14,5 млн.євро., у 2015 р. — до 17,5 млн.євро, у 2016 р. — до 21,2 млн.євро, а у 2017 р. — вже до 29,4 млн.євро.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
.
В 2018 році в Україні зареєстровано близько 300 органічних господарств та ця цифра постійно зростає. За даними Союзу виробників органічних сертифікованих продуктів «Органічна Україна», найбільшими органічними підприємствами в Україні є виробники молочної продукції.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини»[
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
|
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
]
03.09.2013 р. ухвалено Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», який набрав чинності 10.01.2014 р.
Згідно з Законом,
органічна продукція — це продукція, отримана в результаті сертифікованого виробництва, під час якого виключається застосування хімічних добрив, пестицидів, генетично модифікованих організмів (ГМО), консервантів тощо, та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовуються методи, принципи та правила, визначені цим Законом для отримання натуральної (екологічно чистої) продукції, а також збереження та відновлення природних ресурсів
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
.
Цей Закон втрачає чинність з 02.08.2019 р.
Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»[
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
|
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
]
Закон, прийнятий 10.07.2018 р., вводиться в дію з 02.08.2019 р. Згідно з ним, органічна продукція — це сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, отримані в результаті органічного виробництва. А органічним виробництвом називається сертифікована діяльність, пов'язана з виробництвом сільськогосподарської продукції (у тому числі всі стадії технологічного процесу, а саме первинне виробництво (включаючи збирання), підготовка, обробка, змішування та пов'язані з цим процедури, наповнення, пакування, переробка, відновлення та інші зміни стану продукції), що провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Законом впроваджується, що виробники органічної продукції зобов'язані будуть проходити сертифікацію (з обов'язковим щорічним виїзним інспектуванням). Такі підприємства включаються до
реєстру операторів ринку органічної продукції. Повноваження по сертифікації органічного виробництва отримають акредитовані органи сертифікації.
Продукт дозволяється
маркувати як органічний тільки за умови, що він:
- вироблений відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції;
- містить не менше 95 % органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження (за вагою без урахування частки води і кухонної солі);
- містить не більше 5 % (за вагою) неорганічних інгредієнтів, включених до переліку речовин, які дозволяється використовувати в процесі органічного виробництва в гранично допустимих кількостях
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
.