Der Werwolf
Чому ветерани Армії Крайова підписали з українською діаспорою Польщі угоду про те щоб РАЗОМ вивчати цю тему, і це досі робиться, публікуються матеріали, видаються спільні збірки документів СБУ - СБП а у нас це все це замовчується?
Щодо пам'ятників. Так, я згоден що держава не повинна це питання робити загальнонаціональним та масовим. Надто вже суперечливі часи були. АЛЕ я не вважаю цілком виправданий запропонований тобою мораторій. Бо це призводить до протистояння. Як приклад - Харків. Я не вважаю що замість Леніна потрібен Бандера, але якщо у українців Харкова є потреба у цьому знаку, який насправді нікому окрім сповнених лютою ненавистю не заважає - то цей знак має право на існування. Бо у Харкові завжди був український рух. Були активісти ОУН-УПА у Харкові - але шлях боротьби був у них інший. І це також історія. Це було, вони були і замовчувати це - неоглядно.
Але треба казати і правду. Так, УПА вбивало радянських солдат. Так, є факти що УПА вбивало поляків та росіян. Так, це було. Це треба визнати і вибачитися. Так само треба визнати і вибачатися НКВС та коммуністам за те що вони вбивали українців. І жити далі. А дітей вчити не "СССР опупенньій, а УПА ******ьі-предатели". Бо вони не сповідували ******ку ідеологію, і не робили нічого такого що не робили поляки Крайови, радянські партизани. У підручниках подавати декілька точок зору на УПА, РККА, Армія Крайова та навіть Вермахту! Бо німецькі солдати також людей рятували. Німецький офіцер врятував ціле село - побачив дівчинку із мамою і сказав - "тікайте, прийде СС і всіх постріляє!". І усе село де вони тоді були поховалося - врятувалося... Він герой чи ні? Адже не усі у Німеччини були ******ами! Роммель, Канаріс - вони ненавиділи ******ів - про це щось кажуть - ні! Багато хто каже що лікарі-німці були більш людяніші ніж радянські - і про це мовчать. Коли мовчать - це не історія - це пропаганда! І вимагаючи мира то злагоди ви цього не досягнете. Це досягається взаємними поступками.