Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Готуємося до блекаутів. Досвід та поради.

• Автор теми Автор теми Peter Pan
  • Дата створення Дата створення
Навряд вийде. Зараз мешкаю в приватоному будинку з СЕС, 10 кВт інвертор, 30 кВт батарея, 12 кВт сонця. З середини квітня по середину жовтня вистачає, далі - ні. Листопад-грудень сонячна генерація десь 150 кВт*год на місяц, цього замало, навіть якщо збільшити сонячне поле вдвічи не вистачить.
Все так. Особисто я "пєтляю" по споживанню електрики, як можу.

Теж приватний будинок, звісно.

На "темні" місяці з активних споживачів залишається холодильник (маленький, нам вистачає), морозилка (вмикається через зовнішній контролер по таймеру та температурі, практика показує, що якщо туди не лазити постійно, тримає 3-4 доби, тож в неї свій розклад та логіка ввімкнення, підібрана з наших потреб), певну кількість годин працює циркуляційний насос до газового котла.
Замість бойлера - тітан на дровах на цей період (вони стоять паралельно бойлер та тітан, бак з водою в них загальний, на горищі, є 2 окремі лінії подачі води звідти - через насос підвищення тиску, або без нього). Головним споживачем зараз стає пральна машина, бо там тен, насос підвищення тиску задіяний спорадично і різні програми по часу роботи, як не крути.

Основний насос в мене зараз з колодязя тягне воду, вібраційного типу, вистачає, споживання там маленьке, так, вони не надійні, але в мене їх два завжди, один в роботі - вторий перебирається за півгодини, як стає треба, ремкомплекти копійчані (це десь раз на рік-півтора-два). Також, є певне споживання власне самого інвертора, ( 4.2 кВт залізяка), воно є , але ось скільки точно, вже не пам'ятаю, колись міряв, але забув (. Скважина на цей період стає на паузу, бо там циркуляційний насос і то зовсім інші цифри по споживанню, воно, звісно, швидко качає і набирає тиск, але...

Світло - на 3/4 вже йде по лінії 12 В від окремого АКБ, там живуть також роутери, підсилювач GSM сигналу, замість стаціонарних ПК (по роботі потрібно постійно) - ноутбуки.
В підсумку, в такому режимі десь 80-130 кВт загальне споживання на місяць. Дельта велика за рахунок робочих моментів (паяльна станція і певна оснастка до неї, там є нагрівачі, але потрібно не постійно). Коли починається "світло на вулиці" - підключається все, що треба, звісно, ну і споживання стрибає в 2-3 рази.

На тлі останніх подій ще згадав, що в мене є стабілізатор зі старої локації, буду ставити знову, мабуть, на вхід, бо оці історії з напругою в 160 Вольт з мережі під час зарядки АКБ від мережі - якось не те пальто. Зрозуміло, що реле напруги спрацьовує, але оці всі перехідні процеси, вважаю, не потрібні ніяк. Стаб маркований на 5 кВт, тобто сподіваюсь на 1.5...2 фактично, бо ж китайчатина. В минулому без питань тягало пральну машину, то ж повинно вистачити.

залишається холодильник (маленький, нам вистачає), морозилка (вмикається через зовнішній контролер по таймеру та температурі, практика показує, що якщо туди не лазити постійно, тримає 3-4 доби, тож в неї свій розклад та логіка ввімкнення, підібрана з наших потреб), певну кількість годин працює циркуляційний насос до газового котла.
У нас три холодильника і не вистачає. :) Газовий котел опалення и циркуляційний насос щось споживають, але несуттєво.
є певне споживання власне самого інвертора, ( 4.2 кВт залізяка)
Два Luxpower SNA5000 споживають ~120 Вт.
80-130 кВт загальне споживання на місяць
Тоді в теорії можливо.
ці історії з напругою в 160 Вольт з мережі під час зарядки АКБ від мережі
Заряджаю тільки вночі (напруга вище та немає відключеннь) та обмежую струм заряда, поки що вистачае часу зарядити до 100%

Вітряк десь на 2 кВт на висоті 12 - 15 метрів мав би нагенерувати десь 2000 кВт взимку, але ціна... майже як крило від Боінга.

Вот, сижу и думаю: есть провал или, что хуже, заброс по питанию. Кратковременный. Теоретически, барьр его отсечет за порядка 20 мс. Если поставить 1с. Двигатель холодильника точно станет за это время, да и по высокому все погорит. Потому, наверное, хрен с ним, пущай щелкает...... Не думаю, что есть смысл менять
Двигатель холодильника LG (прямой привод) уже раз ломался - заменили по гарантии. Поэтому, если провал 1 с приводит к остановке хододильника (он у меня запитан через ИБП и стабилизатор), то лучше не менять. Хотя провалы - почти каждый день (наверное в момент, когда на станции меняют режим энергоснабжения) и это напрягает.

За готові акумуляторні збірки нічого сказати не можу, знаю, що був певний момент влітку, коли ціни на них сильно падали - не було відключень світла, ну і не було попиту.
Град панелі тримають ок. Навіть досить крупний. Від камінців після вибуху сітка не врятує,
План такий - спочатку основна батарея на 48 В, далі, ще 5 панелей, разом тоді буде 10 шт., більше криша не дасть, та й десь там буде обмеження по напрузі на інвертор по сонячному входу, мабуть (надо рахувати буде).
Ну, і заміна інвертора.
Збірки у цієї фірми за останній час подорожчали на 4 т (за 300 Аг) - жалкую (треба було, виходячи з ситуації, замовити зразу 2).

Якщо град панелі тримають, то і град з камінчиків витримають (у мене дах з оцинковки ~ 1 мм) витримав (відстань до місця вибухів була 150-200 м – але не ракети). Але сітка (наприклад будівельна штукатурна могла б додатково зупинити падіння камінчиків на панель). Якщо тільки затінення від неї не приведе до значної втрати к.к.д.

Якщо буде 2 акумулятора 12 В 300 Аг – чи існують сонячні панелі + інвертори, які будуть ефективно з ними працювати? І орієнтація панелі, звісно, теж важлива. Якщо дах нахилений на захід, то панелі все одно треба орієнтувати на південь (чи південний захід)?

Заряджаю тільки вночі (напруга вище та немає відключеннь) та обмежую струм заряда, поки що вистачае часу зарядити до 100%

Вітряк десь на 2 кВт на висоті 12 - 15 метрів мав би нагенерувати десь 2000 кВт взимку, але ціна... майже як крило від Боінга.
У мене одеський «Phantom». Колись налаштував його на інтелектуальне заряджання - тому він навіть невеликий акумулятор (100 Аг) заряджає довго (багато часу витрачається на вирівнювання, вливаня невеликих струмів - від 0,1 до 1 А). Тому при періодичних відключеннях процес переривається. Не знаю, чи впливає це на ресурс гелевого акумулятора (кількість циклів і т. п.)?

Вітряк тут (див. вище) не радили – забруднює простір навколо низькочастотними звуками. І хтось з тих, хто вивчав проблему, зауважив, що ми не біля моря, чи на гірському плато – тому ефективність буде низькою.

Не знаю, чи впливає це на ресурс гелевого акумулятора (кількість циклів і т. п.)?
На жаль нічого не можу сказати, не маю досвіду, з самого початку викристовую залізо-фосфат.
Вітряк тут (див. вище) не радили – забруднює простір навколо низькочастотними звуками. І хтось з тих, хто вивчав проблему, зауважив, що ми не біля моря, чи на гірському плато – тому ефективність буде низькою.
Ну, я також "вивчаю" проблему. Так, ефективність буде низькою, на високу я і не разраховую. Поставив погодну станцію, спостерігаю за вітрами :)

Офигеть, оптимист... В 22 году после месяцы блэкаута эти холодильники выносили в противогазе .... Завонялось все. ;-(
Ох, помню. Кто-то аж в августе вернулся (блэкаут в посёлке был 35 суток плюс пару недель в конкретном доме до середины мая). Штын при выносе мяса на весь подъезд стоял. Протухло всё!

Знаю людей, которые предпочли избавиться от такого холодильника. Задолбались отмывать.

Якщо град панелі тримають, то і град з камінчиків витримають (у мене дах з оцинковки ~ 1 мм) витримав (відстань до місця вибухів була 150-200 м – але не ракети). Але сітка (наприклад будівельна штукатурна могла б додатково зупинити падіння камінчиків на панель). Якщо тільки затінення від неї не приведе до значної втрати к.к.д.

Якщо буде 2 акумулятора 12 В 300 Аг – чи існують сонячні панелі + інвертори, які будуть ефективно з ними працювати? І орієнтація панелі, звісно, теж важлива. Якщо дах нахилений на захід, то панелі все одно треба орієнтувати на південь (чи південний захід)?
Думка моя така, що все, що знижує ККД панелі чіпляти не варто. Бувають моменти, що може бути потрібен кожен Вт... Там є ще певні нюанси з прискореною деградацією окремих сегментів панелі в подібних умовах, колись читав таке в мануалах на панелі. А якщо то буде крихта фактично від вирви з прильоту, то , мабуть, повинно подужати. А від саме великого каміння, гадаю, сітка вже не врятує.

По другому питанню, все буде залежати від типу акумуляторів і того, що вміє сам інвертор, та BMS на акумуляторах.
Але. На 12-ти вольтових системах там все дуже туго зазвичай, вони слабкі по струму, і, підозрюю, всередині теж тотальна економія. Потрібно вивчати то питання по документації виробників. В 2023 року, я нічого толкового серед 12-ти вольтових не знайшов, 48В - було не ясно, чи потрібно, тож і зупинився на системі в 24В. Десь вже потім зрозумів, що масштабувати таку систему важче, ніж 48 В, тому зараз і буде поступовий не спішний перехід. Проте , отримав певний досвід на власному прикладі ).

Вітряк...не готовий точно, щоб був толк, потрібна ацька мачта, розтяжки, ціна самого вітрогенератору не мала, мачту замовляти десь, місце під це все, можливо, певне обслуговування, ніт, тут я не готовий, багато дивився і читав минулою зимою про них. А ставити на невеличких висотах - сенсу немає.

Бонусна частина, якщо комусь то буде цікаво, знайшов файлик від першої ітерації сонячної станції. Зараз вже пройшло кілька апгрейдів, все дещо помінялося і зміниться, вирогідно, ще. Можливо, комусь стане в нагоді, як певна база.

Вкладення

Ох, помню. Кто-то аж в августе вернулся (блэкаут в посёлке был 35 суток плюс пару недель в конкретном доме до середины мая). Штын при выносе мяса на весь подъезд стоял. Протухло всё!

Знаю людей, которые предпочли избавиться от такого холодильника. Задолбались отмывать.
Я частями выносил... ;-) Блин, 3 квартиры, 3 холодильника, 2 морозильные камеры....

По другому питанню, все буде залежати від типу акумуляторів і того, що вміє сам інвертор, та BMS на акумуляторах.
Але. На 12-ти вольтових системах там все дуже туго зазвичай, вони слабкі по струму, і, підозрюю, всередині теж тотальна економія.
скорее наоборот - при 12В токи огромные и гораздо больше вероятность что инвертор будет использоваться на близких к максимуму мощностях. А экономия всередине зависит в первую очередь от производителя и бюджетности устройства

У меня два средних в плане бюжетности инвертора - обычный datouboss и гибридный EASun - первый сделан прям очень хорошо и без экономии, второй сложнее оценить, но ничем принципиально от 24в моделей не отличается

Я трохи про інше, не точно подав думку, думав про потужність, а написав про струм, 12 В системи зазвичай не дуже потужні, тобто, щось біля 2 кВт були по виходу, коли все це для мене починалося. Це, імхо, мало. Буває іноді треба чимось потужним та електричним попрацювати, не хотілось би проблем в такі моменти.
Тому я і вирішив з самого початку в подібне не ввязуватися. Це ж китайці, як пишуть 2 кВт, то, по факту, більше ніж 1.5, а то й один - краще не давати навантаження ).

Спеціально поліз глянув , наче там зараз щось є таке собі гібрідно-гібридне, типу, можна вибирати 12 або 24 В на виході на АКБ, раніше такого не бачив, і там вже пишуть 4.2 кВт. Тобто, якщо виробник не бреше, може бути і нормальним варіантом на всі випадки життя )

Струм 350А на 12В - кабель знадобиться конський, 120 квадратів...
Тобто, якщо зараз по факту є акумулятори (12 В, в сумі приблизно 500 Аг) + інвертор, стабілізатор 0,5 кВт (холодильник, автоматику котла + дріб'язок це витягує при перетині дротів 6 мм кв.) - теоретично вистачає десь на 3 д. автономності, то краще не заморочуватися з переходом на вищі вольти? А поставити перед собою задачу - доповнити це сонячними панелями та гібридним інвертором. Звісно, що прилади з високою потужністю будуть включатися тільки при відновленні електропостачання (забруднені речі з тканин - почекають, а брудний посуд можна вимити і вручну).

Бонусна частина, якщо комусь то буде цікаво, знайшов файлик від першої ітерації сонячної станції. Зараз вже пройшло кілька апгрейдів, все дещо помінялося...
Цікава таблиця. Якщо існує блок-схема - то, якщо це не важко - опублікуйте і її (тому що вся ця армада гвинтиків/проводів/профілів і т. п. з таблиці застосовується саме для з'єднання та монтажу окремих блоків схеми. Зрозуміло, що зараз вже інші ціни (курс валют, нові обмеження по митниці...), коефіцієнт, мабуть, становитиме 1,3-1,5?

До речі – таблиця + блок схема може стати базою для спілкування по цьому питанню з ШІ. Це вже буде конкретика і він, скоріше за все не відвертиться від рамкового завдання: знайти згідно блок-схеми та базової таблиці оптимальні за якістю, ціною, гарантією сучасні компоненти. І з власного досвіду – не раджу спілкуватися з GPT (тему з цього приводу недавно публікував на ХФ – там всі подробиці). Поки що певні надії дає Gemini (правда, обговорюю з ним не технічні питання). На даний час основна ідея спілкування з більш-менш нормальним ШІ полягає у тому, що користувач сам повинен (+/-) орієнтуватися у темі спілкування і жорстко контролювати «нєчєловєчєскій разум», щоб він своєю багатослівністю та бажанням показати свою оригінальність не завів у непролазні хащі («шаг влєво – шаг вправо…».

Останнє редагування:
Тобто, якщо зараз по факту є акумулятори (12 В, в сумі приблизно 500 Аг) + інвертор, стабілізатор 0,5 кВт (холодильник, автоматику котла + дріб'язок це витягує при перетині дротів 6 мм кв.) - теоретично вистачає десь на 3 д. автономності, то краще не заморочуватися з переходом на вищі вольти? А поставити перед собою задачу - доповнити це сонячними панелями та гібридним інвертором. Звісно, що прилади з високою потужністю будуть включатися тільки при відновленні електропостачання (забруднені речі з тканин - почекають, а брудний посуд можна вимити і вручну).
Ну, на смак і колір усі фломастери різні.
Я собі брав гібрідний інвертор та батареї для нього для реалізації принципу встановив и забув. Воно працює у повному автоматі. Сонячні панелі при цьому в мене лише в перспективі... Бо вони ніфіга не рятують в умовах квартири. В приватній забудові, якщо поставити кілька КВт - то можливо. Але, в мене квартира....
Далі. 12 Волтові системи мають певні обмеження. Є в мене інвретори і 2 квт, и 2.5. Але це не ті квт, китайські. Коли почав вивчати питання - 3 кВт, як я хотів, лише від 24 В та вище. 24В були найдешевші.
Зараз маю 3 квт чесні, короткочасно - 3.5 квт. І ще раз - ввімкнув і забув.
Якбі зараз з нуля будував.... ХЗ, треба вивчати питання. При цьому, дивитись треба на вартість батарей. Здається мені, що 48В можуть бути дешевщі на ту ж кількість кВтг.
А ще 24В постійного струму безпечні, на відміну від 48 В.

Щось ми тут заплуталися з вами, або я заплутав може когось - вибачайте.
4.2 кВт, наприклад, то є вихідна потужність, на 220 В. Там все стандартно, для такого типу підключення.

Струм заряду АКБ (максимальний) з будь якого китайського інвертора десь до 100-120 А, наскільки я пам'ятаю - по лінії на заряд АКБ. В мене стоїть зараз 80 А, хоча можна й більше. Дроти до АКБ ледве-ледве теплі, там 45 чи 50 квадратів кабелюка.
Загалом, все це в залежності від типу АКБ і параметрів. Певні гелеві АКБ начебто також підтримують відносно високий струм на зарядку.

Якщо акумулятори свинцеві, то з 500 А/г можна використати без деградації, як розумію, десь 50% , тобто 250 А/г. А ось як вірно то все заряджати в подібному типові підключення, без керування BMS, не знаю, ємність не маленька, наче як вважається, що потрібно давати струм в 0.1 від ємності, тобто 50А виходить (теоретично) можна давати. Але ж АКБ різні за віком і станом. Не маю подібного досвіду. Точніше, як - колись було підключено 2 АКБ на 24 В, поки збирав ще першу LIFE батарею, але там вони жили просто щоб було, бо один був мертвий вже майже, я їх підкидав, щоб інвертор не працював зовсім без АКБ (в моєму інверторі виробник запевняє, що можна працювати без АКБ в системі, але це, на мій погляд, не бажаний режим).

Ось так в мене зараз воно виглядає, як раз світла немає кілька годин, але навіть АКБ підтягнулася. Працює холодос, працюю я, тож 157 W + сам інвертер , а так десь 70-90 було б.

1764066036426.webp

Почав трохи наводити лад в себе. Зявилося питання. Отже, є певна кількість напівдохлих акумів 18650. Ємність 300-500 мАг, струм слабенький.
Що з ними робити? Поки що на думку спадає лище припаяти світлодіод та розставити як останній резерв? Чи, може, кращі пропозиції є?

Струм заряду АКБ (максимальний) з будь якого китайського інвертора десь до 100-120 А, наскільки я пам'ятаю - по лінії на заряд АКБ. В мене стоїть зараз 80 А, хоча можна й більше.
В мене інвертор віддає від мережі лише 30 Ампер на заряд аккума (хоча, в мануалі писали більшу цифру). Повна потужність - 80 А, але то від панелей.... Знов таки по мануалу, поки не пробував.

Назад
Зверху Знизу