Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Готуємося до блекаутів. Досвід та поради.

Для опалення в будинку в разі відключення газу зупипився на отакому варіанті (так, щоб тиждень-другий протриматися, 2 штуки - в одну кімнату і на кухню) -
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

В принципі, думаю, і для квартири норм - кисню бере мінімум, є датчики перевертання, полум'я і кисню.

Для опалення в будинку в разі відключення газу зупипився на отакому варіанті (так, щоб тиждень-другий протриматися, 2 штуки - в одну кімнату і на кухню) -

В принципі, думаю, і для квартири норм - кисню бере мінімум, є датчики перевертання, полум'я і кисню.
На випадок відключення купив такий ще до війни...Втричі дешевше...Але нічого не скажу - бог милував, для опалення не використовував...Хоча дуже зручно восени/весною на терасі...

На випадок відключення купив такий ще до війни...Втричі дешевше...Але нічого не скажу - бог милував, для опалення не використовував...Хоча дуже зручно восени/весною на терасі...
Цікаво, на скільки вистачає 1 балона. Думаю ще 2 додатково взяти (наповнити і хай стоять), чи не брати ...

В житлових приміщеннях не можна -вчадієш

В житлових приміщеннях не можна -вчадієш
Жеміні сказав, що саме каталітичний варіант і є для приміщень, де живуть. Бо горіння мінімальне, а головне тепловиділення - за рахунок каталітичної реакції. Тому ж я і обрав саме це.
Жемінька трохи бреше, як завжди ?

Жеміні сказав, що саме каталітичний варіант і є для приміщень, де живуть. Бо горіння мінімальне, а головне тепловиділення - за рахунок каталітичної реакції. Тому ж я і обрав саме це.
А нащо питати в цієї штуки коли живі люди є?)

А нащо питати в цієї штуки коли живі люди є?)
Та от якось швидко звик вже по всіх питаннях -- туди -- не треба годинами гуглити, воно само компілює і структурує інформацію.
Так що - продавці тих обігрівачів наїбали зарядили того наївного ШІ і мене разом з ним ?

Та от якось швидко звик вже по всіх питаннях -- туди -- не треба годинами гуглити, воно само компілює і структурує інформацію.
Так що - продавці тих обігрівачів наїбали зарядили того наївного ШІ і мене разом з ним ?
Не знаю) можливо) я не користуюсь послугами ші

Ми вже пробували усі варіанти. Цей не найкращий. У малих приміщеннях відразу відчувається запах та нестача кисню. Потрібна хороша вентиляція

Останнє редагування:
Ми вже пробували усі варіанти. Цей не найкращий. У малих приміщеннях відразу відчувається запах та нестача кисню. Потрібна хороша вентиляція
Ну, кімната не мала і кухня велика.
Взагалі сподіваюсь, що не знадобиться, це на крайній варіант же. Плюс портативну плитку під ті балони взяв. Наче приготувався по-повній )

А для квартир, значить, не годиться.

між використаннями балон відклацувати чи поставив і до кінця, тобто краник самої пічки надійно замикає?
Я відклацую та залишаю в пічці. Вперти пічку на холодильник, звідки вона може впасти, ще не додумався :)

Доречі, є ще отака фігня для паяльної лампи. У мене на дачі дві такі лампи. Але зрозуміло що це не для приміщень. Але на вулиці можна готувати їжу.

Вкладення

• 3996500922_w640_h640_3996500922.webp
    3996500922_w640_h640_3996500922.webp
    804.6 КБ · Перегляди: 3

а від нього вихлоп відводиться назовні чи в приміщення?

Пропан-бутанова суміш при згорянні в теорії дає вуглекислий газ та водяний пар. Але той газ, що на заправках, містить певні домішки, такщо вихлоп там умовно "чистий". Навіть вуглекслий газ треба видаляти вентиляцією. Тобто щоб не дихати вуглекслим газом + домішками, потрібна гарна ветиляція, яка звичайно буде і частину тепла виводити з приміщення.

"А точно отой каталітичний обігрівач Camilla для житлових приміщень ? І що за принцип каталітичної реакції, який мінімалізує вигорання кисню ?" зробив додатковий запит.

Відповідь:
Так, каталітичний обігрівач Camilla часто позиціонується як прилад, що підходить для житлових приміщень, але з важливими застереженнями щодо безпеки та провітрювання.
Ось детальніше про це та про принцип його роботи:

1. Використання в житлових приміщеннях​

Обігрівач Camilla (наприклад, модель 3100 або 4200) виробники часто рекомендують для використання в:

• Житлових приміщеннях (квартири, будинки) — як додаткове та тимчасове джерело тепла.
  • Нежитлових приміщеннях (гаражі, майстерні, лабораторії).
Ключові моменти щодо безпеки та обмежень:

• Тільки у добре провітрюваних приміщеннях: Це найважливіша умова для будь-якого газового приладу без димоходу. Хоча каталітична технологія забезпечує більш чисте спалювання, вона все одно використовує кисень і виділяє продукти горіння (водяна пара та CO₂).
  • Заборонено використовувати постійно: Його не можна використовувати як основну або безперервну систему опалення.
  • Системи безпеки:Моделі Camilla, як правило, оснащені важливими функціями безпеки:
    • Датчик рівня кисню (ODS): Автоматично вимикає обігрівач, якщо рівень кисню в приміщенні критично падає (зазвичай, якщо рівень CO₂ досягає 1,5%).
    • Термопара/захисний клапан: Перекриває подачу газу, якщо полум'я несподівано гасне.
  • Обмеження: В інструкціях часто вказується заборона на використання у спальнях, ванних кімнатах, підвалах (нижче рівня ґрунту) або на високих поверхах будівель (через особливості циркуляції повітря та вимоги безпеки).
Висновки: Так, можна, але тільки як тимчасове джерело тепла і за умови постійного провітрювання.

2. Принцип каталітичної реакції та "мінімізація вигорання кисню"​

Каталітичні обігрівачі використовують технологію безполум'яного окислення (каталітичного спалювання) газу, що інакше, ніж у звичайних газових обігрівачах з відкритим або керамічним полум'ям.

Суть каталітичної реакції:

1. Каталітична панель: Замість відкритого полум'я використовується спеціальна каталітична панель (зазвичай скловолокно з напиленням платини або інших каталізаторів).
  2. Безполум'яне окислення: Газ (пропан-бутан), проходячи через цю панель, взаємодіє з киснем повітря. Завдяки каталізатору ця хімічна реакція окислення (горіння) відбувається при значно нижчих температурах (400-500^{\circ} \text{C}) порівняно зі звичайним полум'ям (800-1000^{\circ} \text{C}).
  3. Результат: Тепло виділяється без видимого полум'я та без утворення кіптяви.
Як це впливає на кисень та безпеку:

Формулювання "мінімізує вигорання кисню" є не зовсім коректним з наукової точки зору, оскільки для окислення (горіння) газу кисень все одно потрібен – це основний принцип роботи будь-якого газового обігрівача.

Однак, каталітична технологія забезпечує певні переваги, що роблять процес чистішим і ефективнішим, що може створювати враження меншого впливу на кисень:

• Повне згорання: Оскільки реакція відбувається на каталізаторі, вона є більш повною. Це означає, що газ максимально перетворюється на кінцеві продукти (вода \text{H}_2\text{O} і вуглекислий газ \text{CO}_2), а не на небезпечний чадний газ (\text{CO}). Чим менше неповного згорання, тим менше токсичних домішок потрапляє в повітря.
  • Високий ККД: Більш повне та контрольоване окислення підвищує коефіцієнт корисної дії (ККД), що дозволяє приладу виділяти більше тепла на одиницю використаного палива (газу) і, відповідно, витрачати газ більш економно.
  • Безпека: Завдяки чистоті процесу, при роботі обігрівача відсутній запах газу або чадного газу (якщо прилад справний). А система ODS (датчик рівня кисню) забезпечує безпеку, автоматично вимикаючи прилад, якщо кисню стає недостатньо (або \text{CO}_2 стає забагато).
Важливо пам'ятати:

Незважаючи на "чисте" горіння, обігрівач все одно споживає кисень з приміщення. Тому, як і з будь-яким газовим приладом без димоходу, вентиляція є обов'язковою для поповнення запасу кисню та виведення вуглекислого газу.

Оце спитаю. На кухні газова плитка маслала годин 6 на обогрєв. Ніхто не вчадів. Повезло?

Оце спитаю. На кухні газова плитка маслала годин 6 на обогрєв. Ніхто не вчадів. Повезло?
Там є витяжка. І повітря у квартирі все ж відрізнялося трохи, чи не так? Я в курсі ціого методу, проходили у 90х

через минут 10-15 на небольшой кухне чувствуется , что не хватает кислорода, это если одну конфорку хотя бы на полную включить.Без проветривания,вытяжки и полностью запечатанной комнаты можно легко к праотцам уйти в короткое время.

Назад
Зверху Знизу