1. Про Абрау-Дюрсо. Розповідал тоді місцевий, що коли наші прорвали Голубу лінію і наступали на Абрау-Дюрсо, то розбомбили склади, де зберігалися у кадках вина та коньяки... Усе це зтікало униз прямо у озеро. Так, коли взяли наші Абрау-Дюрсо, бійці черпали прямо із озера касками цей напій і пили... Кажуть доволі добрий був коктейль. 2. В ті роки, коли я там був, ми працювали на практиці слюсарями- ремонтниками спочатку на цем.заводі "Пролетарій", а потім на "Октябрі". У місцевих там був звичай на перерві пити вино. Пам"ятаю, що дуже популярним був недорогий портвейн "Анапа". Там жартували: "Здоровьє в порядке. спасибо "Анапке". Через це перед обідом бігали у крамницю і покупали декілька пляшок "Анапки". А іще там неподалік від заводу була вінбаза, а через дорогу на березі моря був вінний причал. І з цього вінного причалу прямо із танкерів викачували вино, або коньячний спирт, який по скляним трубам гнали на вінбазу. На вінбазі його завантажували у залізничні цистерни і гнали по усьому СРСР. Дуже часто перекачували віно-сирець із Алжиру, тоді ніхто не виявляв жодного інтересу до цього процесу. А ось, коли перекачували коньячний спирт, то тоді навколо цього трубопроводу починали тинятися робочі з цієї вінбази. Скляні труби поміж собою з"єднувалися гумовими муфтами. Якщо встромити поміж трубою та муфтою сталеву відкрутку, то можна було швидко нацедити доволі багато цього спирту. Та й на деяких з"єднаннях були і протікання. Але, коли качали коньячний спирт, то з вінбази виганяли усіх ІТРівців і вони чергували біля стиків труб. При чому, там де були протікання підставлявся посуд. А роботяг, які тинялися з надією нацедити хоч трішки спирту відганяли. Алжирське вино-сирець продавали у крамницях у пляшках під "Шампанського" (0,8 л) і коштувало воно копійки. Ми, навіть, студентами його не пили, бо було дуже кисле и несмачне. Використовували його виключно взимку, варили з нього глінтвейн.