Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Дзеркалля (мова спілкування в темі - українська).

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
До речі, вправи я таки зробила. 2.5 години! З невеличкими передишками, та все одно. Хоча може я щось плутаю. Треба наступного разу час замітити.
Я теж зробила свою :) Довше вийшло, ніж зазвичай, - задумувалася між етапами :-)

Ну нірвана частіше всього в значенні "рай", а сансара якщо не саме пекло, то складне земне існування.
Розгорни тоді, будь ласка, свою найпершу думку, що нірвана - це сансара. Рай - це складне земне існування? Ми можемо досягти гармонії/раю, перебуваючи на землі? Але ж є обставини, які сильніше за людину.

Розгорни тоді, будь ласка, свою найпершу думку, що нірвана - це сансара. Рай - це складне земне існування? Ми можемо досягти гармонії/раю, перебуваючи на землі? Але ж є обставини, які сильніше за людину.
Звичайно можемо.
Нічого складного, хто просидів декілька сотень годин в медитації, того вірогідно викинуло в повну пустоту абсолюту.
Але чим там займатись?
Вернулись назад. Пити каву і гладити котиків.
І ще мільйон розваг.:перекур:

Звичайно можемо.
Нічого складного, хто просидів декілька сотень годин в медитації, того вірогідно викинуло в повну пустоту абсолюту.
Але чим там займатись?
Вернулись назад. Пити каву і гладити котиків.
І ще мільйон розваг.:перекур:
Але ж я не про розваги. Якщо порівняти нірвану у космосі (умовно), то там (ми на 100% не знаємо, але як кажуть) душі весь час перебувають у тому самому стані блаженства. А на землі таке неможливо. Повернувся з медитації - а ти в армії, блаженство закінчилося. Я веду до того, що нірвана там - це постійний стан, а тут - періодичний.

Але ж я не про розваги. Якщо порівняти нірвану у космосі (умовно), то там (ми на 100% не знаємо, але як кажуть) душі весь час перебувають у тому самому стані блаженства. А на землі таке неможливо. Повернувся з медитації - а ти в армії, блаженство закінчилося. Я веду до того, що нірвана там - це постійний стан, а тут - періодичний.
Що таке "блаженство"?
Стан пустоти це нуль. Ні добре, ні погано, просто нуль.

Що таке "блаженство"?
Так мова ж не про стан пустоти, а саме про блаженство. Нірвану ж не як пустоту описують. А взагалі доволі кумедно все це обговорювати, ще й сперечатися, немовби ми можемо хоч щось достеменно знати :-)

Так мова ж не про стан пустоти, а саме про блаженство. Нірвану ж не як пустоту описують.
"В палійському каноні Будда не надає прямого визначення нірвани, радше показуючи чим вона не є: жодним з мирських задоволень чи екзальтованим станом свідомості".

Звичайно можемо.
Але чим там займатись?
Так необов'язково же душі, яка вирвалася з лап карми, втілюватися на Землі. Впевнена, є безліч інших світів, на інших планетах і в інших зіркових системах, де умови перебування куди краще.

Так необов'язково же душі, яка вирвалася з лап карми, втілюватися на Землі. Впевнена, є безліч інших світів, на інших планетах і в інших зіркових системах, де умови перебування куди краще.
Ти весь час говориш ніби хтось уже помер.

"В палійському каноні Будда не надає прямого визначення нірвани, радше показуючи чим вона не є: жодним з мирських задоволень чи екзальтованим станом свідомості".
Це лише доводить, що ми не можемо людськими поняттями це описати. Але це не пустота, - Будда же не описав як пустоту.

Доброго ранку! Нам добра та кави:кава:
Вирішила другу каву пити розчинну, з морозивом замість молока :) Подружка подарувала якусь нову, не бачила таку раніше. "Jardin", арабіка з Гватемали. Достатньо дорога, але чомусь несмачна. :незрозумію: Ніякого порівняння з куди більш дешевою "Нескафе". Її відкриваєш - і прям такий аромоксамит :rolleyes: :кава:

Ок, якщо припустити, що нірвана - це нуль, то підтримувати цей стан на землі постійно неможливо, бо є різні обставини. Можливо, деякі буддійські монахи це можуть, і то не факт, бо вони ж, наприклад, сміються, а це вже емоція, тобто не нуль.
Отже я вважаю, що на землі це можливо короткими періодами.

Ок, якщо припустити, що нірвана - це нуль, то підтримувати цей стан на землі постійно неможливо, бо є різні обставини. Можливо, деякі буддійські монахи це можуть, і то не факт, бо вони ж, наприклад, сміються, а це вже емоція, тобто не нуль.
Отже я вважаю, що на землі це можливо короткими періодами.
Усе існує коротими періодами.

Усе існує коротими періодами.
З того, що ми з тобою обговорили, ніяк не випливає, що нірвана - це сансара. А з цього ж розмова почалася. Якщо взяти, що нірвана це умовно рай і нуль, а сансара - життя на землі, то виходить, що життя на землі - це відсутність емоцій та бажань. Але ж це не так. То може правильне було б сказати, що нірвана можлива і на землі, періодично. Але ж це ми і так знаємо.

Відкрила нове поєднання смаків. Не дуже люблю смак гречки, як і вареної риби. Але разом це виявилася доволі прийнятна їжа :)

Ну от зараз чути, що заїхали сусіди. Поки що шумно. Кілька чоловічих голосів і жіночий. Ну, може входини відзначають. Подивлюся що буде далі, але в мене недобрі передчуття, прямо настрій зіпсувався.

З того, що ми з тобою обговорили, ніяк не випливає, що нірвана - це сансара. А з цього ж розмова почалася. Якщо взяти, що нірвана це умовно рай і нуль, а сансара - життя на землі, то виходить, що життя на землі - це відсутність емоцій та бажань. Але ж це не так. То може правильне було б сказати, що нірвана можлива і на землі, періодично. Але ж це ми і так знаємо.
Не треба далеко шось шукати і вигадувати. Ще такий варіант.

Назад
Зверху Знизу