Лишу це тут, як буде час і настрій, може прокоментуєш, бо якийсь дисонанс у мене))
До відповідальності мам описаних тобою харківських діток виходить шо питань нема) А до мене, яка три роки є переселенкою в чужий і далекий край України саме з-за відповідальності за дітей і батьків, які вже часом теж як діти - претензія про безвідповідальність, бо я, бачте, не втекла в Європу, а мала би.
Втекла всього навсього за 1000 км. З двома сумками і дітьми, навіть не уявляючи куди їду, бо ніколи там не була і ні знайомих, ні рідних, нікого. Три роки сама вирішую всі питання з житлом, ремонтами, установами, лікарнями і т.п. Три роки живу не своє життя, а тупо одними обов'язками і при цьому маю тримати спину рівно бо я головна в своєму прайді, за мене всі тримаються і мені ж всі сідають на ручки. Але все одно егоїстична сука і думаю лише про себе, бо ж не в Європі)
Ще й їзжу в Харків гуляти рідними місцями (с) Бо обов'язки (себто сидіть в Європі) мені нудні і я натомість краще погуляю по центру Харкова рідними місцями з дитиною)) За всю війну вона 5 раз була в центрі - грудень 22 до лікаря, весна 23 на гірку до прапора, серпень 23 до лікаря, серпень 24 в Шевченка і Саржиному Яру. Я буваю частіше але без дітей. Діти гуляють на районі біля укриттів і привчені за півтори хвилини в будь яку пору доби спуститись в сховище, якщо в нашу сторону летить каб. А щодо мене, то в Харкові у мене близькі люди з моєї сторони, мати чоловіка, ці люди потребують уваги а також допомоги в вирішенні певних справ, аналогічно з дітьми, бо Харків це високий рівень в багатьох сферах навіть зараз. Хай би це все хтось робив а я пішла би повтикала на качок в яру, я не проти) але нікому, зате завжди знайдеться хтось, хто розкаже як тобі треба жити)