Вирішив і я в цій темі відписатися з приводу того, що треба новобранцю купити. Досвід 14-15й роки і з 24.02.2022.
1. Хороші трекінгові шкарпетки. Варіанти типу "я все життя в житомирських ходив" відмітаються. Реально, навіть економічно вигідніше купувати якісні трекінгові, якмх вистачить 4 пари на літній сезон і три на зимовий, аніж 100500 дешманських невідомої якості, ще й ноги цілими залишаться - ані запрілостей ані грибку. Підійдуть навіть недорогі "Бандіт" від львівської фабрики - весь мій підрозділ ними задоволений. Для новачків пояснюю - літні трекінгові можуть виглядати як звичайні зимові за товщиною, але вони літні. Отож, обов'язково купуємо 4 літніх пари і 3 зимових. По грошах вийде десь 1000-1500, якщо з брендом не заморачуватись.
2. Труси! Купуйте тільки "боксерки" (для любителів - можна і сімейки, але не рекомендую) і от точно не треба "плавки" - натерта промежина це дуже боляче, неприємно і в умовах невеличкої антисанітарії просто небезпечно - яйця та хрін ще потрібні? Тоді купуємо нормальної якості "боксерки" і не вийо. Можна купити і спеціальні "потовідвідні" - я такі собі купую, але вони дорогі і пам'ятайте, що інколи такі речі доведеться викидати, бо випрати буде ніде, а в рюкзак не покладеш, бо заштиняє все й назавжди. Взагалі, візьміть собі за правило брудні речі в рюкзак не кидати, навіть "у пакетику, шоб не завонялось" - обов'язково завоняється і завоняє все навколо. Тож, я пропоную купити двоє класних трусів і 3-5 звичайних (які не шкода викинути). Від 300 і до х..я.
3. Футболки. 2 штуки видадуть, але цього мало (влітку може й вистачити, якщо є де прати, а взимку речі довго сохнуть і якщо ви не звикли лякати ворога смердінням, то футболки просто не встигнуть висохнути). Рекомендую докупити щонайменше пару CoolMax (українського виробництва у Хліборєза по 350грн пристойної якості, ще й з Велкро під патчі на рукавах). Обов'язково треба купити Ubacs - це така хрінь з сітчастим тілом і довгими рукавами - надягається під бронік, коштує дорого - від 1300грн, але купити треба. Можна нормально вкластися в 2000 грн на дві Кул-Макс і один Убакс.
4. Засоби особистої гігієни. Досвід показує, що дезодорант Old Spice рулить, особливо той, що в великій упаковці. Треба купити "косметичку". От можете мене фукати, але рекомендую звичайну з Єви, а не нав'єбучену "тактичну". Пару нормальних зубних щіток, тюбик зубної пасти, гель для "всього тіла", флакончик Сульсени (якщо проблеми із подразненям нема, то будуть - просто одразу купіть, повірте на слово), станки одноразові, гель для гоління (не піну - вона швидко закінчиться, а гелю надовго вистачає), засіб після гоління, ножиці для нігтів (сталекс - не жлобіться), палички для чистки вух, вологі серветки - пару маленьких упаковок і одну велику з клапаном (щоб не висихали), рулом дешевого туалетного паперу і рулон нормального (для себе і для "чайок"), пару маленьких упаковок одноразових носовичків. Тексту багато, але місця оце все майже не займає.
5. Машинка для стрижки - за бажанням. У нас у кожного своя, але це зараз. Спочатку одна моя стара була на всіх, але швидко здохла. Можна дешеву китайську, можна нормальну - вистачить що того, що того, аби вона з самого початку нормально стригла. Дешева китайська менше місця займає.
6. Рюкзак, а вірніше їх кількість і їх якісні характеристики. Рюкзаків треба 3 або більше і при цьому різних. Якщо ви поки не знаєте куди вас запихнуть, то все одно рюкзаків потрібно щонайменше 3, а для штурмовиків більше, але то вже з досвіду обирається, а не з чиїхось слів. Рюкзак номер раз має бути баулом невйобних розмірів - літрів на 100 або більше і обов'язково з декількома кишенями для швидкого доступу. Коштує таке щастя від 3000 і вище. Адекватний можна купити за 3500. На слова, що вам видадуть армійський баул і ви ним будете користатися скажу, що він важкий, надійний, але незручний і його пройоб виллється у ніфігову вартість його відшкодування, тому армійський баул живе вдома, а з собою возимо той, що самі купили. в цьому баулі живе все, що може знадобитися протягом сезону, але не прямо зараз. Наплічник намбер ту має бути середнього розміру і туди ми складаємо те, що нам знадобиться протягом тижня - пара футболок, шкарпетки, лінзи (якщо користуєтусь), косметичка, кружка\ложка\миска (не пожлобіться й купіть нормальний набір все-в-одному), машинка для стрижки, повербанки, зарядки, цивільний одяг, якісь ліки (не аптечка), велика пачка серветок і т.д., тобто, речі які потрібні не прямо зараз, а вранці або ввечері. Рюкзак третій має бути невеличкою сумкою з однією лямкою через плече. Там живуть документи, маленький повербанк, гаманець, запасний турнікет (можна і оклюзійку туди ж), пачка патронів (про всяк випадок), прикольні патчі (щоби з суміжниками помінятися), тактичні окуляри, маленька упаковка вологих серветок, трохи паперу туалетного і пачка одноразових носовичків, якщо носите лінзи то ще краплі, тряпка для протирки окулярів. До речі, тактичні окуляри рекомендую пристьогувати на моллі на рюкзаку, а не в рюкзак запихувать. Рюкзаки по мінімуму стануть 5500грн. Не купуйте дешеві - вони просто порвуть в перший тиждень, сміливо можна брати українського виробництва М-ТАС - недорого і якість пристойна.
7. Тактичні окуляри (якщо брати ESS, то можна їх називати окулярви, зважаючи на вартість). Тактичні окуляри мають бути поляризованими (правда, екран перевернутого телефону ви при цьому перестанете бачити) і з різними вставками. Якщо зір поганий, то треба замовити лінзи у вставки - сильно спрощує життя. Взимку окуляри теж потрібні. Пам'ятаємо, що прозора вставка - тупо балістична, жовта - для сутінок, чорна для ясної погоди. Окуляри потрібні обов'язково і штурмовикам і бплашникам і арті, короче - всім. Недорогі, але якісні можна за 1200 взяти. Не пройобуйте тряпочку для протирки!
8. Навушники - потрібні хоча б беруші для полігону. Для активних дій краще активні навушники, але не поспішайте купувати - не всім спеціальностям вони потрібні. Купуйте, якщо точно знаєте, що попадете в піхоту або арту. Від 1500 і нема межі досконалості. Дорожче 3000 не бачу сенсу купувати - працюють вони +- однаково, якщо не повний шлак. При покупці обов'язково перевіряти!!!
9. Шолом - видадуть, але якщо треба без "вух", то готуйтесь на 12000 і більше. В кошторис не включаю.
10. Плитоноска. В залежності від спеціальності може підійти і армійський корсар (темп3000) який видадуть на халяву. Мені, наприклад, не видали ніхєра, тому купував собі плитоноску турецьку і пластини керамічні волонтери підігнали. Не женіться за дешевизною - нормальної плитоноски за 5000 не існує. Щось пристойне починається від 7000, але воно все одно індивдуальне - без примірки брати не можна. Річ необов'язкова, тому в кошторис не буду включати.
11. Повербанк. Їх має бути два щонайменше - один маленький (на 10000мАг в маленький рюкзачок і на 50000 мАг і більше в великий рюкзак). У мене в силу особливостей "роботи" повербанків трохи більше і вони трохи більшої ємності. Якщо потрібен "монстр" на 100000 і більше з можливістю зарядки Моторол і одночасно 8 телефонів (інших хріней, що через ЮСБ заряджаються), то йдіть на сайт
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
і дивіться там варіанти - у мене на 120000мАг звідти вже майже рік працює. Мені також знадобився повербанк для зарядки ноутбуку - це окрема історія, але кілограмовий повербанк може три рази зарядити ноут і підвищує автономність до цілої доби, а генератор точно більше 1 кГ важить. Короче, повербанків мало не буває, але не переборщіть - вам їх інколи з собою треба буде носити. 5000 грн це в середньому (простий повер на 50000 і нормальний на 10000) і в моєму варіанті вийшло близько 15000 - це за 4 повербанки (10000 хороший, 50000 для телефонів\світильників, 120000 для рацій\телефонів, 50000 для ноутбука з PD3-65W).
12. Термобілизна - один комплект видадуть і він буде нормальним, але я собі ще два прикупив, бо вони трохи зручніші - один флісовий (взимку по хаті або бліндажу ходити) і один вуличний. Але, якщо у вас є гроші на Carinthia, то можете з термобілизною не паритись - я в -25 ходив в футболці і куртці і в штанах на голе тіло. Вартість Carinthia не буду казати, нє завідуйтє, корочє.
13. Берцаки - Талани насправді норм, але якщо звикли до суперського комфорту, то тут декілька варіантів - Solomon, Asolo, Lowa, Haix. У мене зимові - ніби турецький под'єбос під Lowa (так вийшло - не було нічого іншого, але вони норм виявились і на цю зиму я їх залишаю). Літо - Haix. Тут може бути сто різних думок, але все індивідуально. Мені Лова не заходить, а Асоло - пзда як дорого, тому обираю Хайкс - ціна трохи менше Лови, а мені зручніше. Solomon то більше про туризм, але екстремальні моделі не дадуть змерзнути ногам навіть в -30 і якщо не рухатись.
14. Дезодорант для взуття і присипка для ніг - обов'язково!
15. Набір для чистки зброї - серветки і мастило, для пістолета ще потрібні йоршики (рекомендую все-в-одному-маленькому-тубусі від Mil-Tec).
16. Рушник - чому виніс окремо? Зараз поясню. Рушник має добре витирати, швидко сохнути, бути легким, не займати багато місця. Тут єдиний варіант - рушник з мікрофібри від Mil-Tec. Коштує задоволення 420 грн і більше, але воно того варте - жоден звичайний рушник і поруч не стояв. Я купив у якості подарунку всьому відділенню і таким чином отримав ще й суттєву знижку.
17. Спальник - літній і зимовий. Зимовий видадуть і його єдиний мінус - розмір. Каремат теж видадуть, якість - як пощастить. Літній треба купувати - отут не треба вийожуватись і краще взяти дешевий на один сезон і потім його викинути і купити ще флісовий тоненький плед, який не займає багато місця.
18. Ножі. Точно потрібен перочинний. Рекомендую дивитись в бік Victorinox Spartan - недорого і сердито. Ще один більшого розміру, який буде на кишені (про тренчик не забудьте, бо ніж на перших гілках проїбеться). Це має бути простий ніж - у нас вони продаються під купою різних назв, але все це китайчатина, але якість непогана. Загальний вигляд - сірого кольору лезо і ручка з "карбону" з алюмінієвим корпусом. За бажанням можна купити мультитул, але в піхоті він і *** не ***, а от в ... може знадобитись. Хороший коштує дорого, а дешевий ламається одразу, тому, якщо не треба, то не купуйте.
Ніби все. Як щось ще згадаю, то допишу.
Ваш Каспер.