А скільки ж у вас був трудовий стаж на цей період? Ви що, працювали з 10 років?
Знову мене хтось намагається спіймати на плутанині. Гадав, що вище пояснив це досить зрозуміло. Що ж, доведеться розтлумачувати ще раз.
Отже, для того, щоб отримати пенсію 50% від розрахункового заробітку треба було мати 15 років безперервного трудового стажу. Як розрахунковий заробіток можна було узяти будь-які 5 років поспіль. Загальний стаж по досягненні пенсійного віку (60 р.) мав бути 25 років.
К 35 рокам я мав вже 15 років безперервного стажу та 5 років із заробітком 240 крб. на місяць. І не мав аж ніякого сумніву, що з тих 25 років, що мені залишилися до 60, 10 років до необхідного стажу загального стажу допрацюю за будь-яких обставин. Адже безробіття в СРСР не було.
Отже пенсія 240/2=120 мені була гарантована.
Тепер зрозуміло?
на радянських круїхних лайнерах типу "Шота Руставелі", зафрахтованих американськими туристичними фірмами, подорожували в основному літні пенсіонери з США та країн капіталістичних європейських країн. Круїзи були дуже тривалі, в основному навколо усього світу. Уявляєте різницю в рівні пенсій у порівнянні із радянськими?
Уявляю. А Ви уявляєте різницю в рівні радянських пенсій у порівнянні з сучасними українськими?
Повноцінне харчування - це за радянськими мірками - дуже економне харчування, яке включало хліб, картоплю, огірки, помідори, трішки вершкового масла й олії та на свята салат "олів"є" і баночку шпротів.
Додайте ще м"ясо (4 крб./кг), рибу (1 крб. 20 коп./кг), та набір молочних продуктів за смішними цінами, та, тільки уявить собі, - натуральних, без пальмової олії!
Повноцінне медичне обслуговування полягало в чому? В тому, щоб дати хабаря, щоб тебе прийняв саме досвічений лікар, або, як і зараз, заплатити гроші непоганому хірургу за операцію?
Мою матір оперував дуже непоганий хірург. Після операції батько відніс йому на знак вдячності дарунок - пляшку доброго коньяку. Оце й увесь хабар.
Своєчасне придбання необхідного одягу... Гм... Пам"ятаю по скільки років тоді носили одяг
До Вашого відома: згідно сучасного офіційного розрахунку прожиткового мінімуму український громадянин має купувати одне пальто раз на 40 років.
Можливість відвідувати друзів та родичів у інших містах і зараз є,
А Ви поцікавтеся, скільки зараз коштує квиток, скажимо, до Москви і назад? Дві мінімальних місячних пенсії. При Вільнюс або Тбілісі вже помовчу...
Проте по Україні можна роз"їжджати вільно та дешево! На "Х"юндаї"...
У всякому випадку із пенсії важкувато було виділити гроші на купівлю звичайного "Зеніту", який ще треба було дістати. Та й німецьку плівку для слайдів треба було теж "діставати"...
Щодо плівки "Орвохром" - правди ніде діти, була у дефіциті. Шосткінська лежала всюди, але поступалася якістю.
А от "Зеніт-Е" мій батько купив купив собі замість старенького "ФЕДа" саме тоді, коли пішов на пенсію.
Икра — деликатес в СССР
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
По Вашей ссылке автор правильно вспоминает ситуацию во второй половине 70-х. Я же, говоря о продаже икры на развес в Гастрономе, имею в виду примерно 1961-62 год.