Tori, посмотрите:
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ від 14 грудня 2006 року N 607 "Про затвердження Методологічних положень щодо визначення основного виду економічної діяльності підприємства"
ну и другие НД, на которые идут ссылки с него. Может пригодится. Вот ссылка на него на всякий случай:
Посилання видалено
Понятное дело, на вашем месте я пытался бы найти какие-то аргументы в пользу заказчика.
В данном случае таким аргументом (если они нужны) может стать то, что это только "методологические положения", и что приказ 607 не зарегистрирован в МинЮсте.
Однако, если посмотреть пункт 8 ПКМУ №118 від 22 січня 1996 р. N 118
"Про створення Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України", там указано:
"8. Органи державної статистики на підставі даних державних статистичних спостережень визначають відповідно до статистичної методології за підсумками діяльності за рік основний фактичний вид економічної діяльності суб'єкта, який зазначається в Реєстрі, про що інформується державний реєстратор".
Причем, на мой взгляд, это не противоречит тому, что приводит Кошка (выдержки из ст. 17 ЗУ "О гос.регистрации юр.лиц..."), так как
изначально сведения в реестр попадают из регистрационных карточек, а потом уже могут корректироваться исходя из фактов, имевших место в действительности (в т.ч. статистических данных).
Там же в статье 17 указанного закона, содержится и следующее (на что внимание не обратили):
"
дані, що отримані в порядку взаємообміну інформацією з відомчих реєстрів органів статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування: дати та номери записів про взяття на облік в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, дати та номери записів про зняття з обліку в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування,
дані про види діяльності, в тому числі про основний вид діяльності;"
По существу: я с господами из статистики согласен. Если предприятие осуществляет (условно говоря) розничную торговлю шерстяными носками на миллион гривен в год, получает от этого весь доход и больше ничего никогда не делало, то нет никаких разумных оснований считать своим основным видом деятельности "бурение скважин" или "морские перевозки".

И на льготы претендовать.