Радикальна стратегія

Власниками є усі хто займається економічною діяльністю :) Я про те що різка урбанізація сталася ще за часів СРСР, і селяни що переїхали у місто жили в одних економічних реаліях, а зараз - інші.
...

⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

...
56,8% опрошенных селян считают основной проблемой села безработицу.

"Однако, это при том, что селяне не хотят работать на земле и не считают, что земля должна продаваться как товар, а работают на земле для получения дохода около 20% людей, то есть, выращивают на своем земельном участке какую-либо продукцию на продажу", - сказал Застава.

Так, согласно исследованию, 8,1% селян намерены приобрести дополнительный участок земли. 71,7%, напротив, не хотят покупать землю.

В свою очередь, считающих, что земля должна продаваться 16,6%, так не считающих - 69%.

"Таким образом можно говорить, что сегодня в селе люди не понимают, что земля является основным источником жизнеобеспечения, и не знают, как на ней можно зарабатывать. Можно констатировать, что произошло фундаментальное изменение ментальности, ведь земля всегда была культурным базисом и обеспечением достатка", - подчеркнул эксперт Института Горшенина.
...

...
7. За рахунок яких, на Ваш погляд, економічних джерел існує Ваше село?

(можна вказати не більше 3-х варіантів відповіді)

За рахунок натурального господарства – 34,1%
За рахунок заробітків населення в інших містах і населених пунктах – 33,5%
За рахунок сільського господарства – 32,0%

За рахунок торгівлі – 16,0%
За рахунок заробітків населення за кордоном – 14,4%
За рахунок приватного бізнесу -12,8%
За рахунок близькості до великих міст, курортів, трас – 10,5%
За рахунок державних підприємств промисловості, транспорту, зв'язку – 4,2%
За рахунок сфери послуг – 2,5%
За рахунок туристів, тих, хто відпочиває або лікується – 1,5%
Інше – 2,1%
Важко відповісти – 11,6%
...
27. Чи хочете Ви працювати на сільськогосподарському підприємстві?
(на свинофермі, молокозаводі, птахофермі, переробному підприємстві і так далі)

Так, я вже там працюю – 4,6%
Так, але немає можливості – 24,0%
Ні – 66,2%

Важко відповісти – 5,2%

...
35. Хотіли б Ви або члени Вашої сім'ї переїхати з села?

Ні – 69,0%
Так, до міста – 16,3%
Так, за кордон – 5,9%
Так, до іншого села – 1,1%
Важко відповісти – 7,7%
...
44. Де б Ви хотіли, щоб жили Ваші діти?

У місті – 34,0%
У рідному селі – 32,2%
За кордоном – 6,4%
У столиці (Києві) – 4,3%
В іншому селі – 1,3%
Важко відповісти – 21,8%
...
54. Якою мовою Ви переважно розмовляєте вдома?

Російською – 24,5%
Українською – 72,4%
Іншою – 2,2%
Важко відповісти – 0,9%

...
57. Де знаходиться Ваше постійне місце роботи?

Не працюю – 48,0%
У моєму селі – 23,7%
У місті – 20,1%
В іншому селі – 4,7%
Інше – 1,2%
Важко відповісти – 2,3%

58. Ваш рід занять:

Пенсіонер – 33,2%
Працівник торгівлі, сфери послуг – 13,4%
Безробітний – 9,2%
Працівник аграрного сектору (механізатор, агроном, зоотехнік і т. д) – 8,5%

Різноробочий – 8,2%
Працівник сфери освіти – 5,8%
Домогосподарка – 5,6%
Працівник сфери охорони здоров'я – 3,2%
Працівник культури, представник творчих професій – 1,8%
Студент – 1,4%
Працівник правоохоронних органів – 1,3%
Інше – 5,3%
Відмова від відповіді – 3,1%

59. Що для Вас є головним джерелом матеріального забезпечення?

Пенсія, стипендія, інші державні виплати – 35,5%
Зарплата на приватному підприємстві – 20,9%
Зарплата на державному підприємстві – 16,1%

Заробіток членів сім'ї – 12,1%
Підсобне господарство – 6,2%
Випадковий заробіток – 3,0%
Доходи від власного бізнесу – 2,9%
Інше – 0,4%
Відмова від відповіді – 2,9%
...

Отаке от... :)

На жаль на внутрішню експансію погодяться лише невиправні романтики, а таких небагато. На сьгодні більш реальним та корисним для України було б, припинити,або хоча б пригальмувати, протилежний процес. Адже українські села зникають, це факт. Селяни не бажають жити так як живуть, отримувати копійки за свою виснажливу працю,бути постійно ошуканими, все життя перебувати в нелюдських умовах, не мати доріг, опалення, освіти, медичної допомоги. Як ви вважаете, які почуття оволодівають селянином на старенькому велосипеді, який везе в"язку сіна, а повз нього проносяться на іномарках його сусіди-дачники, котрі ще в інституті вчаться і в своєму житті нічого путнього не зробили, але весь час розважаються та витрачають гроші, а він за все життя навіть на авто не зміг заробити, хоча ніколи не піднімався пізніше 5 годин ранку. Чи вмовлятиме він своїх дітей залишитись на селі і не їхати до міста. Вибачайте на зумисній деталізації прикладу, але я таке бачу досить часто, коли навідуюсь до села,де колись жили мої бабуся з дідусем. Ті люди що живуть там, вони не ридають від розпачу, їм просто нема коли це робити, та й різниця між ними не велика у способі життя, але коли вони приїздять у справах до міста і бачуть як живуть люди в місті, звичайно замислюються над тим чи вони гірші? чому вони не можуть так само ледарювати цілими днями (називаючи це роботою в офісі) і при цьому мати набагато більше благ ніж селяни. Не згодні? Тоді покажіть мені тих, хто маючи все, зміг би це полишити заради сумнівної радості рабської праці на землі. Можливо пару таких романтиків знайомих з сільським життям лиже за телевізійними казками про вранішню росу та молоко з глиняного горщика, яке красиво тече по підборіддю, ви і знайдете, але чи надовго їх вистачить. тому не тіште себе іллюзіями. Урбанізація, це процесс всесвітній і він незворотній, поки що.

Ну вы уж краски тоже не сгущайте... село селу рознь и селяне которые охчи до работы зарабатывают не плохо ... вижу массу примеров которых не сосчитать на пальцах одной руки ... основное отличие села от города по работе заключается в том, что в городе можно найти синекуру ковыряться в носу и получать деньги, в селе так не выйдет ... иные "блага" цивилизации хлынут в село как только туда потечет хоть бы ручеек финансирования ... огромная проблема, что селяне не тратят деньги в селе от того усовершенствовать местную инфраструктуру невозможно ... еще многие путают понятия не видя разницы между местным бюджетом и богатством местного населения ... в современных условиях развития экономики заложен перекос в распределении финансовых потоков в сторону мегаполисов, а там где деньги там и более современная сфера обслуживания и все блага цивилизации, сами селяне тратят деньги в мегаполисах... я думаю идея ув. автора достойна внимания но нуждается в серьезной проработке и детализации ... если довести до ума возможно ею можно будет захватить умы власть имущих ... вообще на такого рода креативе должна делаться политика, а не на сплетнях наушничании, доносах и банальном распиле бюджетных средств ...

Я б так не сказав. Є успішні великі фірми - так. Але це не означає що це якась стратегія чи тенденція.

Ну так хіба ми не про план держави говоримо?

Единой государственной стратегии - нету, это однозначно. Стратегии концентрации и осознанные у больших, и спонтанные у помельче- есть.
И это тенденция. Все кто мало мальски стоит на ногах расширяют земельный банк. Те кто имели 1000 Га , ставят планку- 5000. Те кто имеют 5000- ориентируются на 10000.

Отаке от... :)
Важливе зауваження. Але ж ви не будите стверджувати що це вікова українська ментальність? Сучасний стан результат реформ і репресій радянської влади. І нова стратегія саме покликана зацікавити людей працювати на землі. Створення умов - лише частина стратегії. Інша частина - пропаганда.

Відтік населення з села до міста іде не лише в Україні, він іде й у набагато більш заможних країнах, де приділяють набагато більше уваги і розвитку інфраструктури і пропаганді, виділяють на це мільярди, але все це марно. Рівень життя на селі,або у фермерських господарствах ніколи не зрівняється з містом. На селі стає дедалі менше роботи, не тому в державі погане керівництво, а тому що у гонитві за прибутком аграрні мегакорпорації підвищують ступінь механізації с/г процесу, запроваджують нові біологічні та біохімічні засоби збільшення врожаю, тощо. Таким чином для вироблення 1 тони с/г продукції на сьогодні потрібно к декілька разів менше застосування фізичної праці, ніж ще 100 років тому (тут і славнозвісні ГМО і хімічні добрива, засоби боротьби з шкідниками, сучасні зернозбиральні комплекси та багато інших прогресивних засобів). А жити на селі лише для того щоб забезпечувати себе мало користі. Ви не замислювались над тим чому українська картопля дорожча за египетську, український цукор за бразильський, українська гречка за китайську, українські яблука за польські? тому що в цих країнах сільгосп технології набагато вищого рівня. І якщо ці технології не прийдуть до нас, то на нашому ринку закордонні овочі та фрукти повністю витіснять наші власні. Але ж якщо ці технології будуть впроваджені у нас, тоді селу потрібно буде ще менше працівників ніж зараз, а отже нова хвиля урбанізації.
Ну вы уж краски тоже не сгущайте... село селу рознь и селяне которые охчи до работы зарабатывают не плохо ... вижу массу примеров которых не сосчитать на пальцах одной руки ...
Я кажу про загальні массу селянства України, а не про селища-сателіти мегаполісів. Я знаю що ті хто живе під Харковом, Київом,.. почувають себе зовсім непогано. А ви заїдьте за 100 км від міста і придивіться до того що побачите там. Люди не мають можливості щодня вивозити на ринки Харкова свіжі тепличні огірки та помідори, як це роблять жителі Високого або Васищево, бо вони завжди програватимуть в прибутку. Ті хто живе під Харковом завжди почували себе добре і за Радянської доби і до і після неї, тому це не приклад.

Важливе зауваження. Але ж ви не будите стверджувати що це вікова українська ментальність? Сучасний стан результат реформ і репресій радянської влади. І нова стратегія саме покликана зацікавити людей працювати на землі. Створення умов - лише частина стратегії. Інша частина - пропаганда.

Я такого утверждать не буду. Вообще-то, имеет смысл сначала обеспечить работой ту (почти) четверть сельского населения, кто ещё изъявляет желание работать на сельхозпредприятиях. Даже, если большинство из них намерены работать на "дядю", а не себя. :) Жаль, что из результатов не видно, как они рассредоточены по стране. Если где-то есть места сгущения - всего-то и нужно: привлечь в эти местности инвестора(-ов). -По логике процесса урбанизации, вокруг крупных городов скорее всего должны быть.
Короче: прежде чем замышлять "великое переселение народов" - дайте работу тем, кому она действительно нужна. :)

Я кажу про загальні массу селянства України, а не про селища-сателіти мегаполісів. Я знаю що ті хто живе під Харковом, Київом,.. почувають себе зовсім непогано. А ви заїдьте за 100 км від міста і придивіться до того що побачите там. Люди не мають можливості щодня вивозити на ринки Харкова свіжі тепличні огірки та помідори, як це роблять жителі Високого або Васищево, бо вони завжди програватимуть в прибутку. Ті хто живе під Харковом завжди почували себе добре і за Радянської доби і до і після неї, тому це не приклад.
да езжу я ... устал уж кататься ))) не знаю как вам доказать что опыт у всех разный... безусловно транспортные расходы это важно, но эти траты можно нивелировать количеством и качеством продукции ... частник возит с Дергачей, на микроавтобусе и торгует с "земли" , а кто-то с Изюма держит несколько точек на рынках и в минимаркетах и вывозит больший объем ...
мое мнение , что нашей стране надо делать упор на качество продукции , ужесточать стандарты и покорять отдельные рынки за счет фишек с экологичностью , натуральностью, безгмо и т.д. на эту продукцию сейчас хороший спрос в той же Европе ... это может сделать нашу страну серьезным брендом по многим категориям сх продукции , у нас в землю надо вбрасывать значительно меньше чем в той же РФ ...

Відтік населення з села до міста іде не лише в Україні, він іде й у набагато більш заможних країнах, де приділяють набагато більше уваги і розвитку інфраструктури і пропаганді, виділяють на це мільярди, але все це марно. Рівень життя на селі,або у фермерських господарствах ніколи не зрівняється з містом. На селі стає дедалі менше роботи, не тому в державі погане керівництво, а тому що у гонитві за прибутком аграрні мегакорпорації підвищують ступінь механізації с/г процесу, запроваджують нові біологічні та біохімічні засоби збільшення врожаю, тощо. Таким чином для вироблення 1 тони с/г продукції на сьогодні потрібно к декілька разів менше застосування фізичної праці, ніж ще 100 років тому (тут і славнозвісні ГМО і хімічні добрива, засоби боротьби з шкідниками, сучасні зернозбиральні комплекси та багато інших прогресивних засобів). А жити на селі лише для того щоб забезпечувати себе мало користі. Ви не замислювались над тим чому українська картопля дорожча за египетську, український цукор за бразильський, українська гречка за китайську, українські яблука за польські? тому що в цих країнах сільгосп технології набагато вищого рівня. І якщо ці технології не прийдуть до нас, то на нашому ринку закордонні овочі та фрукти повністю витіснять наші власні. Але ж якщо ці технології будуть впроваджені у нас, тоді селу потрібно буде ще менше працівників ніж зараз, а отже нова хвиля урбанізації.

Грунтовна відповідь. Ніхто не казав що переконати буде легко, але якщо це вдасться то Україна матиме суттєву перевагу перед іншими країнами. Це не питання раціоналізації, а питання виживання. Від держави очікують дива, при цьому вибираючи кращих з гірших а не кращих з кращих і старанно роблять вид що не знають про те наскільки скоротиться населення України вже найближчі 30 років, не помічати соціальну кризу тощо. Раніше приналежність до міста давала не тільки економічні, але і культурні переваги. Але тепер ці переваги не такі очевидні.

Я такого утверждать не буду. Вообще-то, имеет смысл сначала обеспечить работой ту (почти) четверть сельского населения, кто ещё изъявляет желание работать на сельхозпредприятиях. Даже, если большинство из них намерены работать на "дядю", а не себя. :) Жаль, что из результатов не видно, как они рассредоточены по стране. Если где-то есть места сгущения - всего-то и нужно: привлечь в эти местности инвестора(-ов). -По логике процесса урбанизации, вокруг крупных городов скорее всего должны быть.
Короче: прежде чем замышлять "великое переселение народов" - дайте работу тем, кому она действительно нужна. :)
А хіба розбудова інфраструктури - це вам не робота?

А я предлагаю вспомнить Мао и даже Пол Пота...

P.S. Коллега Флеймхарт, не обижайтесь. Вы скорее "романтик" чем "красный кхмер". ;)
Якби я був романтиком то сказав би ще про відродження козацтва :)
А взагалі хіба така романтика - це не те що треба нашому кризовому суспільстві? Хіба надія не краще, ніж існування без мети для мільйонів?

Останнє редагування:
З власних спостережень за трьома селами України в яких я час від часу буваю, можу зробити такий висновок. Внутрішня експансія відбуваеться й зараз. Але вона дещо не схожа на ваші мрії. Оскільки внаслідок цієї експансії відбувається зміна національного складу українського села. Туди оселяються цигани,вірмени, азербайджанці. кой де зустрічаються навіть в"єтнамці. Отак то.

...
А хіба розбудова інфраструктури - це вам не робота?
...

Не мне, а вам. Вы меня сами исключили из всякой окологосударственной деятельности. :)

З власних спостережень за трьома селами України в яких я час від часу буваю, можу зробити такий висновок. Внутрішня експансія відбуваеться й зараз. Але вона дещо не схожа на ваші мрії. Оскільки внаслідок цієї експансії відбувається зміна національного складу українського села. Туди оселяються цигани,вірмени, азербайджанці. кой де зустрічаються навіть в"єтнамці. Отак то.

Не може бути! :D

Туди оселяються цигани,вірмени, азербайджанці. кой де зустрічаються навіть в"єтнамці. Отак то.
эта зараза везде ползет , при чем все от нежелания местных работать ... этим же никто не помогает они просто заполняют лакуны ((( это все результат совковой деятельности ... если мы будем пускать столько черных как ЕС то нашему государству кранты ... белых людей все меньше и меньше а их надо беречь (((

Назад
Зверху Знизу