Диктатори можуть думати, що тримають контроль, але прогрес так просто не зупиниш. Все більше людей починають розуміти, що справжня сила — в можливості змінювати світ на краще
Заключна промова Чалі Чапліна у «Великому диктаторі»
Чаплін витратив місяці на складання та переробку заключної промови для свого фільму 1940 року «Великий диктатор». Результатом став заклик до миру під час Другої світової війни, який сьогодні так само актуальний, як і тоді. Заключна мова (нижче) взята з першого фільму Чапліна з діалогами, в якому Чаплін грає і єврейського цирульника, який живе в гетто, і Хінкеля, диктатора-правителя Томайнії.
"— Даруйте, але я не хочу бути імператором. Це не моя справа. Я не хочу ніким правити чи завойовувати. Я хотів би допомогти кожному — якщо можливо, єврею, неєврею, чорній людині, білій. Ми всі хочемо допомогти одне одному. Такі вже люди. Ми хочемо жити щастям один одного, а не стражданням. Ми не хочемо ненавидіти і зневажати один одного. У цьому світі є місце для кожного. А добра земля багата і може забезпечити кожного. Спосіб життя може бути вільним і прекрасним, але ми збилися зі шляху.
— Жадібність отруїла людські душі, забарикадувала світ ненавистю, втягнула нас у злидні і кровопролиття. Ми розвинули швидкість, але закрилися у собі. Техніка, що дає достаток, залишила нас у нужді. Наше знання зробило нас цинічним. Наш розум, жорсткий та недобрий. Ми надто багато думаємо і надто мало відчуваємо. Більше, ніж машини, нам потрібне людство. Більше, ніж розум, нам потрібна доброта та м'якість. Без цих якостей життя буде насильницьким, і все буде втрачено.
— Літаки та радіо зблизили нас. Сама природа цих винаходів волає до доброти в людях — волає до загального братерства — до єдності всіх нас. Навіть зараз мій голос доноситься до мільйонів людей у всьому світі — мільйонів зневірених чоловіків, жінок і маленьких дітей — жертв системи, яка змушує чоловіків катувати і садити до в'язниці невинних людей.
— Тим, хто чує мене, я кажу: не засмучуйтесь. Нещастя, яке тепер спіткало нас, - це лише минуща жадібність, гіркота людей, які бояться шляху людського прогресу. Ненависть людей пройде, диктатори помруть, і влада, яку вони забрали у народу, повернеться до народу. І доки люди вмирають, свобода ніколи не помре. …..
- Солдати! Не віддавайте свою честь тваринам-людям, які зневажають вас - поневолюють вас - які полонять ваші життя - кажуть вам, що робити - що думати і що відчувати! Хто тебе тренує, годує, поводиться з тобою як зі худобою, використовує як гарматне м'ясо. Не віддавайтеся цим неприродним людям-машин з машинними розумами та машинними серцями! Ви не машини! Ви ж не худоба! Ви-чоловіки! У ваших серцях живе любов до людства! Ти ж ненавидиш! Ненависть — нелюба та неприродна для нас! Солдати! Чи не боріться за рабство! Боріться за волю!
У 17-му розділі Євангелія від Луки написано: «Царство Боже всередині людини» — не в одній людині і не в групі людей, а в усіх людях! У тобі! У вас, людей, є влада-влада створювати машини. Сила творити щастя! У вас, людей, є сила зробити це життя вільним і прекрасним, зробити це життя прекрасною пригодою.
— Тоді, в ім'я демократії, давайте скористаємося цією владою, давайте об'єднаємося. Давайте боротися за новий світ — гідний світ, який дасть людям можливість працювати, який дасть молоді майбутнє, а старості безпека. Завдяки обіцянці цих речей тварини піднялися до влади. Але вони брешуть! Вони не виконують цієї обіцянки. Вони ніколи цього не зроблять!
«Диктатори звільняють себе, але вони поневолюють народ! Тепер давайте боротися, щоб виконати цю обіцянку! Давайте боротися за те, щоб звільнити світ, щоб покінчити з національними бар'єрами, щоб покінчити з жадібністю, ненавистю і нетерпимістю. Давайте боротися за світ розуму, світ, де наука та прогрес призведуть до щастя всіх людей. Солдати! в ім'я демократії давайте об'єднаємося!"