Нет. Как же прекратили? А СССР это разве не россия? За рубежом СССР Россией называли всё время. Так что, может быть это и была "клиническая смерть" Российской Империи, но она не развалилась. Отвалились куски, но империя осталась.
Імперія переродилася. Практично західний кордон нової росіянської імперії повністю змінився. Відбувся розпад імперій. Саме імперій. Розпалася не лише росіянська, а й Австро-Угорська та Турецька.
Але імперські амбіції таки далися взнаки. росія під новими соціально-політичними гаслами мобілізувала голодний пролетаріат та захопила частину нових національних держав. Частині вдалося зберегти свою незалежність. На це зіграло дуже багато як внутрішніх так і зовнішніх факторів.
Формально нова імперія оформилася лише в 1922 році. Тобто період 1917-1922 можна вважати періодом становлення нових національних держав і їх боротьба з «асвабадітєлями».
Вже радує, що ви визнаєте московську державу імперією, під якою би личиною вона би не ховалася.
Нет. На мой взгляд, нет причин выбирать именно эту дату. Период был достаточно короткий.
Поясните чому? Може причина лише в тому, що тоді росіян в Україні було мізерно мало? І росіянську мову погано знали? І це не підлаштовується під вашу мрію про якийсь статус росіянській мові?
Поясніть, чим вам не підходить 1918 рік?
Если нет других вариантов, то давайте. Только не забудем, что ещё может быть придётся заглянуть в историю. Например, во времена Богдана Хмельницкого. Или не будем?
Тут узгодили. Беремо 1897 рік. Дані перепису населення по Російській імперії.
Домовилися же часи до 1918 не чіпати. Знову ж вам на поступки йду.
А в России жителей Украины называют ****ами и считают это необидным. А разве не важно мнение другой стороны о том как её называют?
Не брешіть. «****и» - це принизливе прізвисько, на кшталт у відповідь «*****юра, лапотнік». Якщо рівня культури росіян не вистачає щоб це зрозуміти, то хай потім не оруть, що їх ніде не люблять. Хамів у гості ніхто запрошувати не хоче.
«*******» же, як наприклад «малорос» - це історичні назви народів представниками інших народів. І ці слова не мають в собі принизливого чи глузливого змісту. ******* – від московіт (житель Московії, Москви). Малорос – представник Малої (Центральної або основної, історичної) Русі.
До 19 століття жоден росіянин не вважав себе «руським», а саме московітом.
Т.е. снова времена Богдана Хмельницкого Вы забыли и "дружили" только с 1919-го года?
Я вже вище вказував, що беру для відліку 1918 рік. До чого тут Богдан? При Богдані тут москалями ще й не пахло.
Т.е. Вы согласны, что статус фактически повысился.
Ні, не згоден. Бо статус можна підвищити лише тому, що вже той статус має.
Це як в армії. Громадянин не може підвищити свій статус до генерала, доки хоча б не отримає статус рядового. Тобто доки не буде офіційно визнано військовим.
Так і мова. Ну не може вона підвищити свій статус, коли до цього вона взагалі була поза державним визнанням.
Законом про мови 1989 року фактично закріпили політику русифікації, та нав’язали чужу росіянську мову всьому населенню.
Нет. Меня особо беспокоит враньё политиков.
А в мене інше враження. Це ж ваше? Впізнаєте?
Сообщение от TW
"Стаття 14. Мова документів, які посвідчують статус громадянина Української РСР
Офіційні документи, які посвідчують статус громадянина, - паспорт, трудова книжка, документи про освіту, свідоцтво про народження, про одруження, а також документи про смерть особи виконуються українською і російською мовами. "
Действительно ли во всех этих документах (не только в паспорте) до сих пор (желательно документы не позже 2008 года выдачи) соблюдается норма записи на русском языке?
из ст. 27
"Вивчення в усіх загальноосвітніх школах української і російської мов є обов'язковим."
Мне известно, что на Западной Украине есть школы, в которых русский язык не изучают вообще. Не является ли это нарушением закона?
Вас більше хвилює, чи кляті западенці вчать чужу для себе вашу нав’язану росіянську мову, і чи, не дай бог, не перестали записувати свої українські імена та прізвища на росіянський манер і росіянською мовою.
Ведь объясняя обязательное дублирование или субтитры для иностранных фильмов ссылались именно на этот закон. Но почему-то некоторые его нормы умалчивались "поборниками законности". Вот и пришлось их немного разоблачить и показать, что их обеспокоенность законностью ни что иное, как "ложь, п.....ж и промоакция"(С).
Ні, не на цей закон. Вище цього закону є Конституція України. Там чітко вказано статус української мови. І щодо дубляжу фільмів українською є чітке рішення Конституційного Суду України.
А ось сам закон 1989 року вже давно пора було віднести до КСУ для перевірки на конституційність цілого ряду його статей.
Нагадаю, шо Конституція України прийнята 1996 року. Вона має найвище юридичне право. А закон має нижчий ступінь.
Я не страдаю от того, что кто-то на ЗУ не учит русский язык. Но когда оттуда раздаются голоса о том, что мало украиноязычных школ в Крыму, становится немного неприятно. Конечно же украиноязычные школы должны там быть. Но быть в количестве не таком как захотелось какому-то чиновнику для отчёта, а в том, какое действительно необходимо для пользы дела.
Ви справді з дитячого садочка? Звідки в вас дані, що міфічні «голоса» про потреби в українських школах звучать виключно з Західної України? У вас все з клепкою гаразд?
А більше 20% українців в Криму вам щось каже? Вони не мають право подавати «голоси» за українські школи? А в мене там рідня живе. І вони вже 25(!) років вимагають від кримської влади української школи для своїх дітей. І підписи батьків збирали, і класи набиралися за цими підписами. А у відповідь шовіністичне «да пашлі ви хахли, хєр вам».
Ви знаєте, що в єдиній українській школі Сімферополя (і практично всього Криму) на одне місце в класі записують по 10 дітей. Там неможливо пробитися. Її реально не вистачає. А що влада? А кримська влада відмовляється створювати ще хоча б одну українську школу. Проте вже починаються розмови про перетворення єдиної української школи в мішану і набір в ній російських класів.
А скільки повинно бути українських шкіл? І що це таке «польза дєла»? І кому ця «польза» повинна бути корисною? Може має бути більше українських шкіл? Щоб для «пользи дєла» нарешті повернути народу його мову та створити єдину націю? Га, як вам такий варіант?
Кстати, что касается Крыма. Как Вы относитесь к праву крымских татар на самоопределение?
Абсолютно нормально відношуся. І визнаю право кримсько-татарського народу на самовизначення. Згідно з хартією ООН про право націй на самовизначення.
Ну немає в українців імперських амбіцій. Ми вже занадто довго ці імперські амбіції бачили на собі.
Для того чтобы показать абсурдность аргумента об "исторической справедливости" и о том, что украинский должен быть тотально по причине того, что он был здесь в какой-то более ранний период. А про имперскую надменность Вы не по адресу.
А в чому абсурдність? Може тоді Нюрнбергський процес був абсурдним? Бож він відбувся вже після того, як Райх припинив існування? Може тоді є абсурдним право будь-якої нації на самовизначення? Бо колись вона попала під колоніальний гніт – і так має бути довіку? Може абсурдним є ваше бажання отримувати пенсію на тій підставі, що ви колись працювали?
Чи у вас просто немає бажання визнавати свою неправоту? І вигідніше відстоювати (качати) свої права виходячи виключно з існуючого стану речей? Швидше за все так.
Это я на тему самоидентификации. Если кто-то в России хочет быть украинцем во всём и требует украиноязычную школу, получается что он припёрся в чужой монастырь со своим уставом? Т.е. Вы считаете правильными притеснения украинцев в России и, будь Вы у власти, точно так же поступали бы с русскими здесь? Тогда в чём Вы лучше русских, в чём Вы больше их европеец и меньше азиат?
Не порівнюйте курку з яйцем.
Українці в Росії вимагають собі державну українську мову? Тільки на тій підставі, що вони туди колись приперлися? Вони відмовляються вчити росіянську? Називають її бидло-мовою? Принизливо ставляться до росіянської культури, історії? Маєте приклади? Наведіть.
Українці в Росії вимагають тільки права вивчати свою мову та культуру. Хоча є регіони, які ще в 1918 році були (чи намагалися бути) у складі України і в яких українців більше 60%. Тобто формально вони вже мають право на автономію (Кубань, Східна Слобожанщина, Наддоння, Острогозьк, Стародуб, Зелений Клин).
Я ж ніде не писав, що виступаю за заборону права на росіянську. Бажаєте вчити – вчіть. Але не за рахунок українців та української мови. І не замість української.
У вас є права, але є й обов’язки. Не забувайте їх.
Америка - часть света. Как Европа, Азия. Часть света Америка состоит из 2-х континентов - Северной и Южной Америк. Они состоят из множества стран. В каких из этих стран язык коренных жителей является государственным? Вот в чём был вопрос.
Пояснюйте чіткіше, щоб не доводилося перепитувати.
В Америках жодна держава не відповідає національним етнічним кордонам. Жодне корінне плем’я чи народність не має власної держави. Більшість племен взагалі поза державотворчими процесами. В чому приклад Америк для України? Тільки в тому, що гнати треба окупантів та колонізаторів. А то роздеруть твою землю та винищать твою мову та культуру.
А в ось вже створених нащадками колишніх колонізаторів і асимілянтами державах ви не знайдете інших державних мов, окрім мов «вкоренившихся» колонізаторів. Більшість Латинської Америки – іспаномовна, одна лише велика Бразилія португаломовна. США англомовна, хоча вже «більш давні» (більш «вкоренившіся») латино-мексиканці повертають іспанській її колишнє становище. У Канаді «більш давні» франко-мовні колонізатори добилися поверненню собі прав та статусу державної мови. Наразі активно йдуть до шляху незалежності.
І в жодній країні ви не знайдете прикладу, коли «нові» («сучасні») колонізатори дістали права на державну чи офіційну мову. Навіть у українців Канади це зайшло не далі пропозиції одного сенатора. Хоча українців у Канаду запрошували, на відміну від москалів до України.
Уже вижу реальную оценку нереализуемости мечты "выгнать ********". Респект. Понимаю, просто так это сказать нельзя было. Надо же что-то написать в плане разрешения на "проживание ********". Если что, при общении с Вашими "братьями по разуму взяглядам" буду говорить, что Вы разрешили "********" здесь проживать. Только потом не отказывайтесь от своих слов.
А хто вас куди жине чи збирається гнати? Ми ж вам дали всі права, рівні з собою. Не провели політику Прибалтики (хоча зараз можливо й пожалкуємо про це). Тільки ж ви ведіть себе відповідно. Да, ми дали вам «право на проживання». Подобається вам таке формулювання, чи ні. Ми вас прийняли у своє суспільство. Так поводьтеся по-людськи. Досить вже нав’язувати свою росіянську мову, свою імперську історію. Заспокойтеся вже. Хочети вчити свою мову та культуру – вчіть. Але вчіть і нашу мову, і поважайте нашу культуру і прийміть нашу історію. Навіть якщо вам вона не подобається.
Ви вже на нащій землі. Ми вас не женемо. Навпаки, пропонуємо разом будувати державу. Ви ж самі не хочете. Вам простягнули руку – вам мало – дай більше. Ви ж хочете, як і раніше відчувати себе тут плантаторами, головними. Звисока ставитися до «туземців». Може вже годі? Спустіться з небес.
А то буде як з німцями в Чехії. Ті теж занадто пихаті були. Навіть Чеську державу розвалили. Але врешті-решт отримали своє…
Тогда чем мы будем лучше большевиков?
А чим ви зараз краще більшовиків? Ви ж надалі хочете проводити їх політику. Навіть за пам’ятники вбивцям-більшовикам сраку рвете. Вже не кажучи про встановлення відверто антиукраїнських пам’ятників шльондрі-Катці та маніяку Сталіну. Так чим ви зараз кращі?
І чому після ваших дій, коли ви навіть не те що не вибачилися за них, а й намагаєтеся не визнавати, українці не мають права вам відповісти тим же?
Было много событий, благодаря которым люди оказались в Украине. И они тоже не оккупанты и иммигранты. Я просто хотел Вам показать ту глупость которую Вы распространяете о том кто здесь оккупант. Вот и всё. Судя по Вашим эмоциям, у меня получилось.
Яких подій? Окупація України в 1919? І саме «благодаря» їй ви тут? Так це да. То-то ви так не бажаєте визнавати червоних окупантами України. Є за що дякувати. А ще ж виселення, репресії, Голодомор. А хати в українців ой які гарненькі. Не можна ж їх так напризволяще кидати. Треба заселитися…
Ні ви таки тут окупанти та колонізатори. Бо прийшли непроханими і силою захопили чуже. І не треба тут виправдовуватися: ми нє ми, да ми нє зналі…
Вас персонально український нарід просив сюди їхати? Ах да, ви ж з «нарадівшихся»…
А ваших батьків просили?
Возле общественного туалета:
Мені досить росіянського гасла «гдє ми – там расєя». Я вже надивився тих місць, де вони «побували». Там дійсно стало, як у Расєї…
Вам, как политическому виду, суждено то же самое, ведь не с кем будет бороться.
А ми ні з ким і не боримося. Не плутайте. Ми вимагаємо свого на своїй землі. А патріоти завжди будуть. Вони не вимирали і не вимруть. А ось вашому виду «ущімльоних акупантів» настають часи вимирати.
В этом вина и патриотических сил. Неспособны оценить правильно ситуацию. Т.е. как политики они оказались профнепригодными. Они могут быть прекрасными людьми, профессионалами в чём-то своём, но как политики - несостоятельны.
А в чому провина патріотичних сил? Не вони ж розпалили протистояння в 2004. Тай протистояння там було більше народу проти влади.
Вони «нєсостоятєльни» не як політики, а як хапуги та рейдери. Адже політикою з 2004 року (а може й з 1999) і не пахло. Відбувалося рейдерське захоплення влади. В 2004 народ відстояв. Але вже в 2006 та 2010 прийшли хапуги до влади.
Вас не поймёшь: то разрешаете, то выгоняете. Только не забывайте что Вы можете оказаться тоже гостем (с точки зрения истории).
Та заспокойтеся вже. Вже вкотре повторюю: ніхто вас не жене (поки).
І як я на власній землі можу гостем стати? Ну що за дитячий садочок.
І навіть виконуватиму.
Какое место Вы отводите русским жителям Украины в подобном развитии событий? Сначала "гуртом батька бити", а потом объясните им, что ни оккупанты? Ладно, не парьтесь. Если произойдёт что-то масштабное как в 1991-м или 2004-м, потом просто внаглую приватизируйте себе победу и всё. Вам же не привыкать. (Ой, что это я уже совсем как Вы начинаю ярлыки вешать?) С кем поведёшься, как говорится ... Постараюсь избежать в дальнейшем.
Які ви собі самі місце виберете. Я ж не маю на вас впливу. Дивне запитання…
Здається це вам не звикати на себе всі ордена вішати. Навіть ваш головний ****…л виключно на вас всю перемогу у 2-й світовій переписав. Це ж виключно ви економіку завжди піднімаєте, це ж виключно ви все Причорномор’я заваювали, це ж виключно вашої слави місто Севастополь…
росія завжди була країною плагіату. Не вам вже на нас ярлики вішати.
А що в 1991 ви не голосували за вказівкою згори? Мали власну точку зору? Розуміли, що вже не будете головними?
А що 2004? Невже не за Яника?
Не, погорячился. Не получится. Кремль Вам должен "за *****изм" доплачивать. Его агитаторы против ЗУ ни в какое сравнение с Вами. У Вас хорошо получается.
Ну йдіть німцям, французам, американцям тоді поясніть, що вони *****и. Що треба їм пускати до себе всіх підряд, надавати емігрантам право їх *******, голодоморити та винищувати мову. А то ж вони «*****и» не розуміють свого щастя.
А ще прибалтам поясніть, шо вони не правильно з москалями поводяться. Що заради збереження державності та поширення рідної мови їм вкрай необхідно знову ******** надати колишніх прав.
І чехам нагадайте, що з німцями вони не дуже гарно вчинили…
Вислухаєте їх, а тоді вже поговоримо, хто з нас *****…
В 1919-м. На английских. Один ещё возле метро "Исторический музей" можете посмотреть
Я ж казав окупанти, а ви «нє, ми карєниє».
А что там только с украинским берут на работу?
Ще раз повторю, в вас дурні висновки.
Беруть тільки при знанні державної мови. А в нас вам зробили вільготні права. Не змушували, як в Прибалтиці мову знати на зубок. Так вам і за 20 років важко мову вивчити. Хоча б з поваги до народу, з яким живите, і на чию землю приїхали. Вам потрібно, щоб до вас пристосовувалися.
Да при том, что устал народ от лжепророков и лжеучителей. Любых мастей, в том числе и националистического толка.
Щось той народ до 2004 взагалі був аполітичним. Більшість росіян навіть не знала хто в нас прем’єр. Аж тут раптом вже пристали…. Особливо від націоналістів….
А може все ж таки за старим радянським «нє чітал, но осуждаю»?
Я считаю, что русский язык должен иметь статус официального, а не государственного, потому что лучше потерять часть, чем всё. Я пришёл к такому выводу исходя из того, как я понимаю текущую ситуацию.
А з якої радості він має мати такий статус? Це ж не є мова корінного населення. Це мова емігрантів, понаїхавши в Україну. Чому українці мають чимось чужинцям поступатися на своїй землі? Ви не думали, що тут ви не праві? Що вам вже пора поступитися. Вгамувати свій імперський шовіністичний запал.
А я и не обижаюсь на Вас. Мне было бы страшно получить такие оценки от человека с безукоризненной логикой. А так. У Вас многое на эмоциях, я просто не могу серьёзно относиться к Вашим умозаключениям.
Ви знаєте, з точністю до навпаки. Це у вас повністю відсутня логіка. Лише емоції.
На емоціях я просто не міг тут нічого писати. Бо відписував більше 2 годин суміщаючи з роботою, досить часто відволікався. Як і зараз.
А ви ось нарешті підключіть логіку та поясніть, з якої нагоди росіянська має мати в Україні якийсь статус, вищий за мову національної меншини. Проведіть історичний, юридичний, суспільний аналіз. Знайдіть аналогії. А тоді вже пояснюйте.
А то виходе – я хочу і все…