Волонтера хочуть покарати за ввезені з Європи авто для АТО
Державна фіскальна служба звинувачує волонтера в несплаті митних зборів за ввезені автомобілі з Європи. Львів’янин Олександр Садовський в 2014 році привіз більше 50 автомобілів для АТО. Деяких машин вже немає - вони були знищені в ході бойових дій. І ось тільки зараз держава згадала, що при перетині кордону, авто були неналежним чином розмитнені. Новину передає Преса України.
Завтра, 1 квітня у Львівському суді буде розглядатися адміністративна справа проти львівського волонтера Олександра Садовського. Волонтеру загрожує штраф від 8 до 12 тис. грн. за кожен ввезений автомобіль, що числиться за ним в базі митної служби.
«За визнанням Олександра, він з друзями був одним з перших, хто почав ввозити машини для потреб добровольчих батальйонів, що оперативно створювались на той час. І з початку АТО він перегнав з-за кордону в Україну близько 70 авто. На початку бойових дій на Сході багато жителів прикордонних західних областей ввозили для армії карети швидкої допомоги, списані інкасаторські машини і позашляховики. Звичайно, без розмитнення, тому що не було ні часу, ні грошей для цієї процедури - час йшов на дні та години», - повідомила журналіст Оксана Поліщук у соціальній мережі.
Волонтер, в свою чергу, нагадав, що 99% автомобілів на передовій - це виключно волонтерські поставки. Деяких машин вже немає, тим часом ДФС вирішила повернути «втрачене».
«Залишаються без позитивної відповіді і офіційні прохання до ДФС посприяти в законному вирішенні питання. Мені фіскали так і сказали, пишіть листи або Порошенко, або Яценюку. Визнаю, ДФС за законом має право виставити мені претензії. Але я не боюся. Я відмовився від адвокатів, і буду захищатися в суді сам. Хочу домогтися, щоб чиновники не ганялися за окремими волонтерами, а сіли і подумали, як легалізувати і спростити митні схеми для подібних екстренних випадків. Щоб їх дії не вбили віру патріотів, які фактично врятували країну», - пояснив волонтер.
Проти людей, які ввозили машини, починають відкривати справи. Поки адміністративні, зазначає Поліщук.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.