⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ TRANSPARENCY INTERNATIONAL УКРАЇНА: Я НЕ ГРАТИМУ З УРЯДОВИМИ ШУЛЕРАМИ
14.12.2015
У п’ятницю, 11 грудня, конкурсна комісія з формування складу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) зібралась на чергове засідання, аби вибрати керівний склад НАЗК та запустити цей надважливий орган у сфері запобігання корупції.
Воно стало лакмусовим папірцем справжності намірів урядовців щодо оприлюднення майнових декларацій сотень тисяч чиновників, депутатів та прокурорів та ефективного врегулювання їхнього конфлікту інтересів.
Попереднє засідання зайшло у глухий кут. Обравши двох членів НАЗК, комісія не змогла проголосувати ані за кандидатів, яким віддавала перевагу урядова частина комісії, ані за кандидатів від громадського середовища.
Постало руба питання – або комісія досягає згоди, або вона оголошує новий конкурс. У другому випадку на невизначений термін відкладається як створення повноцінного веб-порталу з майновими деклараціями, так і розробка інструментів контролю фінансів політичних партій та врегулювання конфлікту інтересів.
Я виступив ініціатором компромісу. Представники уряду підтримують кандидата від громадських активістів (Ф.Веніславського), громадська частина голосує за їхнього кандидата (Н.Корчак). В результаті обидві сторони отримують рівне представництво в НАЗК (по два члена), а його створення розблокується.
Компроміс був досягнутий публічно. В умовах онлайнової трансляції представники уряду з ним погодилися.
Проте буквально за декілька хвилин після публічної обіцянки член комісії, голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко, її порушив. Попри те, що я вже проголосував за «урядового» кандидата.
Протягом двох годин уряд заявив про призначення трьох членів НАЗК. Таке поспішне рішення свідчить про те, що зрив публічних домовленостей було заплановано урядовцями заздалегідь.
В таких умовах я заявляю про відкликання свого голосу за урядового кандидата, а також підписом під протоколом засідання. Я закликаю комісію негайно повернутися до формування складу НАЗК із рівним представництвом інтересів громадськості та уряду.
За відсутності позитивної реакції з боку уряду я відмовлюся від повноважень члена конкурсної комісії НАЗК. Я не хочу нести відповідальність за Агентство, яке створюється в результаті цинічного обману.
Андрій Марусов, член конкурсної комісії з обрання складу НАЗК,
голова правління Transparency International Україна
14 грудня 2015 року