Тут могла бути ваша реклама
  • Автор теми Автор теми Воffка
  • Дата створення Дата створення
Я рузумію ШІ тут не дуже поважають, то ось почитайте одне з перших посилань на цю тему з Гугла
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Я нещодавно здавав предмет холодильни машини :-)

Я нещодавно здавав предмет холодильни машини :-)
Судячи про те, що ви не чули про вакумування (судя з вашого допису), дуже сумніваюся що все ж таки здали. Чи то був просто невдалий жарт?

Я вже дохєра років у сфері ОВіК. Фреон і азот. Крапка.
Ніякого повітря!
я у ціх питаннях, як і у багатьох інших - профан. Тому міг помилитись і не памЯтаю точно, що він туди качав, можливно(скоріше) і азот, бо з балона. Для мене різниці ніякої, головне щоб виявив проблему, що і сталось))

Судячи про те, що ви не чули про вакумування (судя з вашого допису), дуже сумніваюся що все ж таки здали. Чи то був просто невдалий жарт?
До чого тут вакуумування, якщо річ про опресовку?

Я вже дохєра років у сфері ОВіК. Фреон і азот. Крапка.
Ніякого повітря!
Невже складно пояснити простому народові? :)

Це чудове і дуже правильне питання. Майстри справді часто використовують азот під високим тиском після вакуумування.

Головна причина, чому для перевірки системи під тиском (опресування) категорично не можна використовувати звичайне повітря з компресора — це його склад та властивості.

Ось кілька критичних причин, чому повітря занапастить кондиціонер, а азот — врятує:

1. Волога — головний ворог фреону​

Звичайне атмосферне повітря завжди містить вологу (водяну пару). Компресор, стискаючи повітря, концентрує цю вологу. Якщо закачати таке повітря в систему, вода осяде на стінках трубок.

• Наслідки: Коли систему потім заправлять фреоном, волога вступить з ним та компресорною олією в реакцію, утворюючи кислоти. Крім того, краплі води можуть просто замерзнути в терморегулюючому вентилі (ТРВ), заблокувавши роботу кондиціонера.
  • Чому азот? Технічний азот у балонах — це абсолютно сухий газ, який не містить води.

2. Кисень та окислення олії​

Атмосферне повітря на 21% складається з кисню, який є сильним окиснювачем. Сучасні автомобільні кондиціонери (на фреоні R134a або R1234yf) використовують синтетичні оливи (наприклад, PAG або POE). Ці оливи надзвичайно гігроскопічні (миттєво вбирають вологу) і легко окислюються під дією кисню та високого тиску.

• Наслідки: Олія втрачає свої змащувальні властивості, стає густою або перетворюється на пластівці. Це призводить до швидкого зносу або заклинювання компресора кондиціонера (а це найдорожча деталь системи).
  • Чому азот? Азот — це інертний газ. Він ні з чим не вступає в реакцію, не окислює олію і не руйнує внутрішні елементи системи.

3. Безпека (ризик вибуху)​

Для перевірки системи на мікровитоки в неї подають високий тиск — зазвичай від 10 до 20–25 бар.

• Наслідки: Поєднання високого тиску, кисню з повітря та парів компресорної олії створює ідеальні умови для дизельного ефекту (самозаймання суміші). В історії автосервісів бували випадки, коли через закачування повітря компресори кондиціонерів просто вибухали в руках майстрів.
  • Чому азот? Азот не підтримує горіння. Це абсолютно безпечно навіть при тиску у 30 бар.
Важливий нюанс: Навіть якщо після повітря знову зробити вакуумування, повністю видалити ту вологу, яка вже встигла ввібратися в компресорну олію, звичайним вакуумним насосом буде майже неможливо.
Тому правильна технологія виглядає так: Вакуумування (первинний тест) ---> Опресування сухим азотом під високим тиском (пошук мікротріщин) ---> Фінальне вакуумування (видалення залишків азоту) ---> Заправка олії та фреону.

До чого тут вакуумування, якщо річ про опресовку?
Якщоб ви уважно читали, то звернули б увагу, що вакуумуваня згадувалось в контесті питання, чого не роблять опесовку повітрям.

Якщоб ви уважно читали, то звернули б увагу, що вакуумуваня згадувалось в контесті питання, чого не роблять опесовку повітрям.
Ага пів року якщо не більше система їздила зі повітрям та влагою, і нічого не було, а тут раптом накачали повітря і все.
Доречі влаговідділювач коштує копійки.
СТО ліплять такі речі з лайна та палок, тому що повноцінний ремонт це не рентабельно.
Доречі я був готов заплатити 27к за нові магістралі на задній випаровувач на паджеріка + новий випаровувач + ТРВ + з'еднання,
а основна масса буде глушити, та волати що дорого. Саме тому СТО вимушені спрощувати технології, бо не наєбеш, не проживеш.

Якщо із балону, то точно не повітря. Повітря було б з компресору.
Азот задувають, 100%. Я 6 років тому, на будові БЦ Diamond City, заїбався тягати ті балони.
А потім спєціально обучєний чєловєк, з помазком і мильним розчином, обмазував зварні стики та з'єднання на міді, в пошуках витоків

Азот задувають, 100%. Я 6 років тому, на будові БЦ Diamond City, заїбався тягати ті балони.
А потім спєціально обучєний чєловєк, з помазком і мильним розчином, обмазував зварні стики та з'єднання на міді, в пошуках витоків
Вот тут і ключовий момент. Монтаж нової системи. Там зовсім інша ікономіка.

В експлуатації існуючих все те саме. Азот онлі
В теорії так. Я вже вищче писав. Кисень там вже був, волога є, вимивати старий жир ніхто не буде. Тому азот вже до дупи.
Хоча якщо СТО так роблять, то честь ім та повага.

Назад
Зверху Знизу