ГОЛОВА. Дякую, Ніна Іванівна, час вичерпаний, сідайте, будь ласка. Дякую.
Шановні колеги, закінчуємо розгляд цього питання, так? Що? Зараз ми... просто перерва, що це дасть? Шановні колеги! Давайте завершимо розгляд цього питання. Дозвольте, я не був в силу того, що зустрічався з Президентом Європейського банку реконструкції та розвитку на зустрічі не знав, що перебіг дискусій, але дозвольте узагальнюючі міркування. Можливо ви їх підтримаєте. Шановні колеги! Чим більше ми говоримо про цю і інші проблеми, тим далі ми віддаляємося від істини. Я в цьому переконався - два дні розмов нічого не дали. Нам потрібна істина. Згадайте попередній період, коли вимагали об'єктивності одні, а інші байдуже дивилися, сьогодні все помінялося навпаки. Одні задоволено потирають долоні, інші вимагають істини.
Вчора говорили, згадайте вчорашні дні, коли порушились кримінальні справи і говорили, що це не політика, а кримінал. Одна частина настояла на тому, що це політика, а інша байдуже спостерігала.
Сьогодні чути одне й теж. Те, що вчора було криміналом - сьогодні стало законом. Те, що вчора було законом - стало криміналом. Виникає питання: в якому суспільстві ми живемо? Ми принижуємо сьогодні оцим всим Україну. Принижуємо себе, водночас не маємо об'єктивної і вичерпної інформації, всі щось недомовляють. Факт? Факт. Я думаю нам треба говорити не стільки говорити про особи, про процеси, які відбувалися в Україні, які відбуваються сьогодні в Україні.
Шановні колеги! І ще один момент, я міг би багато сказати, але прийде час, я скажу, яке ставлення продовжується до народних депутатів. Я маю на увазі прослуховування, слідкування і таке інше. (Оплески). І я це покажу на особистому прикладі, документально покажу це все. Я питаю: в якій державі ми живемо, коли дозволяють собі от таке по відношенню до Голови Верховної Ради, “не першої і не другої людини” в цій державі, як казав один чоловік. Я ще раз хочу сказати те, що продовжується, це політична розправа, я маю на увазі про прослуховування, слідкування і таке інше. ( О п л е с к и)
Бо хтось хоче довести свою правоту для того, щоб не відповідати за скоєне. Давайте збережемо той потенціал довіри, який сьогодні є до Верховної Ради України. Сьогодні потенціал довіри до парламенту такий, який не був ніколи і до влади загалом. Давайте ми покажемо, що ми є Верховна Рада, і давайте перестанемо задоволено потирати долоні, коли в одних виникають проблеми. Давайте будемо говорити про те, що нам потрібна сьогодні консолідованість на принципах об'єктивності.
Шановні колеги! Згадайте, який був вчора період, які були прохання, які були звернення одних, яку позицію займали інші. І ще хочу сказати, шановні колеги, нам треба не просто обурюватися, якщо є позиція Верховної Ради і об'єктивна позиція, то треба виходити на якісь рішення, на якісь пропозиції. Де проекти постанов? Ось сьогодні говорять про щось, а нічого ж немає, бо без конкретного виходу з цієї розмови два дні - це випускання пари. То не потрібно тоді компрометувати Верховну раду, якщо немає вагомих підстав якихось запропонувати рішення.
Оголошується перерва...