Дієтологи давно встановили, що у людей, які часто їдять морозиво, рідше розвивається діабет.
Чи може морозиво, яке зазвичай містить величезну кількість цукру та тваринних жирів, бути «корисним» і знижувати ризик розвитку діабету? Таке припущення здається абсурдним і таким, що суперечить всій сучасній дієтології. Проте позитивний «ефект морозива», хоч як це дивно, регулярно спливає у різноманітних дієтологічних дослідженнях. Історик медицини та журналіст Девід Мерріт Джонс у нещодавній статті для The Atlantic провів розслідування, намагаючись розібратися, як виникає цей ефект, ким він був відкритий і яких висновків дійшли вчені, які багато років намагаються його пояснити. Мерріт Джонсу вдалося відповісти не на всі питання, але головна цінність його роботи лежить в іншій площині — історик на одному конкретному прикладі показує, як саме влаштовані спостережні дослідження в дієтології і чому до сенсаційних заяв, що регулярно з'являються, про користь або шкоду того чи іншого продукту варто ставитися зі скепсисом.
Історія «ефекту морозива», про який пише Мерріт Джонс, почалася в Гарвардському університеті ще у 1980-х роках. Тоді стартувало велике лонгітюдне (тобто довготривале) дослідження харчових звичок американців. Їх вивчали на прикладі майже 50 тисяч американських медиків-чоловіків: лікарів, стоматологів, ветеринарів та інших, пов'язаних з медициною професіоналів. За допомогою спеціально складених опитувальників вчені збирали інформацію про те, як влаштовано звичну дієту населення країни, сподіваючись у майбутньому встановити, як саме відмінності в харчових звичках позначаються на здоров'ї. Кожні кілька років інформацію про учасників оновлювали, зокрема, фіксуючи їхні захворювання та індекс маси тіла. Лише десятиліття накопичилося достатньо даних для того, щоб почати їх аналізувати і публікувати — і можна було говорити про перші результати.
Серед інших харчових навичок вчених особливо цікавило вплив на здоров'я молока та його похідних. Справа в тому, що для сучасного американського споживача, який має доступ до найрізноманітніших джерел білка, користь молочних продуктів не очевидна: з одного боку, молоко та його похідні містять необхідні для організму кальцій та фосфор, з іншого — у них досить багато насичених жирів. вживання яких, ймовірно, може призвести до погіршення ліпідного профілю крові (і появі поганого холестерину). У дослідженні 2005 року, одному з перших, зроблених на даних гарвардської вибірки, вчені під керівництвом епідеміолога Гарвардської школи громадського здоров'я Френка Ху вивчили зв'язок між вживанням різних молочних продуктів та ймовірністю розвитку діабету 2-го типу. У вибірку включили 40 тисяч чоловіків, які до старту проекту були здорові.
Згідно з отриманими даними, вживання молочних продуктів у середньому знижує ризик розвитку діабету, хоч і незначно. Серед окремих груп продуктів ефект найсильніше спостерігався при вживанні знежиреного молока (відносний ризик діабету знижувався на 22%). Результати статистичного аналізу (саме у такому вигляді) автори винесли основні висновки статті — тим паче, що вони чудово вкладалися у загальноприйняту на початку 2000-х парадигму «шкідливих жирів». Однак, якщо подивитися в саму таблицю ризиків, де перераховані ефекти від різних продуктів, можна помітити, що такий самий ефект, як і знежирене молоко, давало вживання морозива — у кількості двох і більше порцій на тиждень. Але про морозиво у висновках статті не було сказано жодного слова.
.....
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Переглянути вкладення 13233765