Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Готуємося до блекаутів. Досвід та поради.

• Автор теми Автор теми Peter Pan
  • Дата створення Дата створення
краще не заморочуватися з переходом на вищі вольти?
Мені трудно відповісти бо я не розумію Ваших потреб.
Зазвичай рахують три параметри споживання - фонове, базове, та пікове. Інвертор має покриівти короткочасне пікове навантаження, ємність батареї має покривати бажану кілкість діб автономного існування. В будинку, де я наразі мешкаю, 10 кВт інвертора покриває будь-яке пікове навантаження (бойлер, пральна/посудомийна машина, мікрохвильовка, чайнік, насос, електрична духова шафа), 30 кВт*год батареї забеспечують до 3 діб автономного життя (якщо заощаджувати). Є генератор і сонячні панелі.
Для квартири я придбав інвертор, який може видавати 4 кВт, 6,5 кВт протягом 30 хвилин, 9 кВт протягом 30 секунд. Батареї 200 А*г, 48В. 2 сонячні панелі на балкон (більше не лізе), маленький зарядний контролер (20А, близько 1 кВт).
Якщо у Вас є можливість встановити сонячні панелі - має сенс їх встановлювати. Влітку панелі за моїми спостереженнями можуть дати 5 і більше номіналів (мої дві панелі по 445 Вт дають 4,5 - 5 кВт*год на добу), взимку можуть не давать нічого взагалі протягом тижнів.
Якщо у Вас є можливість встановити достатньо паналей щоб набрати напругу стрінгу для інвертора - має сенс купувати інвертор з вбудованим MPPT контролером.
Я не можу нічого сказати про використання Ваших батарей, бо не знаю, в якому вони стані і як довго ще будуть працювати. Якщо купувати нові - краще 48В.
В першу чергу це все фінансове питання.

Якщо акумулятори свинцеві, то з 500 А/г можна використати без деградації, як розумію, десь 50% ,
2 гелеві і один LiFePO4 акумулятор. Мабуть, більш старенькі гелеві разом з інвертором 0,5 кВт у перспективі будуть живити ел. освітлення + Інтернет, а новий LiFePO4 (300 Аг) стане базою для окремої, більш потужної мережі живлення (з застосуванням сонячних панелей).

Згідно опублікованої картинки: панелі рекомендовано встановлювати тільки паралельно поверхні дахів (вітрові навантаження, завихрення потоку повітря…)? А якщо з допомогою кріплень (опор, кронштейнів) розвернути їх у оптимальному відносно сонця напрямі (скажімо ділянки даху нахилені на схід і захід, а панелі будуть орієнтовані на південь?

І з приводу блок-схеми (як доповнення до таблиці) – чи можна її опублікувати (якщо вона існує)?

Мені трудно відповісти бо я не розумію Ваших потреб.
Я не можу нічого сказати про використання Ваших батарей, бо не знаю, в якому вони стані і як довго ще будуть працювати. Якщо купувати нові - краще 48В.
В першу чергу це все фінансове питання.
Зараз по факту є 3 акумулятори (12 В), новий LiFePO4 - 300 Аг, і 2 вже не нові, гелеві (в сумі приблизно 250 Аг) + інвертор, стабілізатор 0,5 кВт (холодильник, автоматику котла + дріб'язок це витягує приблизно десь на 3 д. автономності). Зараз дилема: додати до існуючого 12 В LiFePO4 - 300 Аг ще один + сонячні панелі та гібридний інвертор (з +/- прийнятним перетином проводів живлення - ну хоча б не більше 100 кв мм) а стару схему використовувати для живлення системи освітлення та Інтернету, чи переходити на акумулятори 48 В (при цьому не зрозуміло - що робити з новим LiFePO4 - коштує близько 30 т.?). Звісно, що у обох випадках прилади з високою потужністю будуть включатися тільки при відновленні електропостачання (це не є критичним, оскільки поки у будинку є газ - буде і гаряча вода, а все інше почекає до живлення з зовнішньої електромережі).

Ви так і не написали, яка потужність Вам потрібна :) Обидві схеми рабочі. Яким чином Ви плануєте заряджати "стару" систему? Як я розумію LiFePO4 - "тупий", тобто без БМС? Якщо додавати ще один в паралель - як Ви плануєте їх балансувати? З 12В інверторами ніколи не працював, але ціна (принаймні на Victron) якась дивна - 3000 ВА 12В інвертор коштує більш ніж в 2 рази дорожче (€899.95) ніж такий же ж самий 48В (€399.00)...

Картина - то є скріншот на зараз з додатку (на мобільному телефоні). Воно не більше, ніж картинка того, як воно приблизно відбувається "на зараз".

Панелі: так сталося, що в мене є довга забудова рядом з хатою, двоскатний дах; один зі скатів як раз на південно-західний напрямок.
До встановлення я побігав по всяким онлайн сервісам, є такі, які показують оптимальні напрямки і кути встановлення для конкретної геолокації - вийшло, що мені повезло, як в цілому, напрямок встановлення підходить дуже добре.
Кут нахилу сам по собі вже можна за бажанням регулювати, є навіть певні заводські рішення, які дозволяють таке робити, наприклад, під сезон. Але з тим я на даному етапі заморочуватися не став, якщо вірити калькулятору, з моїм скатом в цілому виходить норм. І так, то саме дешеве і швидке рішення, все інше - дорожче.

Конструкція монтажна під панелі може бути будь яка, аби була безпечна і надійна. В мене все просто - старий дах, шифер, рейки, зверху панелі. Тримається там все добре, по рейках можна гуляти, панелі кріпляться спеціальними кріпленнями, і теж все ок. Місцеві виробники роблять ці системи під будь який варіант кріплення. Коли збирав, до речі, прийшлося замовляти багато чого по передзамовленню, був сезон (початок літа), тому, як вже писав, краще займатися тим як раз зараз починати, коли попит менший.
Саме важке то затягнути все це добро нагору - панелі не такі важкі, але тримати їх не зручно, звісно.

Блок схема...була десь, там скоріше кроки на папері, окремо була тільки схема байпасу - примусове перемикання на мережу в обхід інвертора, це потрібно, якщо, наприклад, щось треба зробити з, власне, обвіскою інвертора, або з ним самим і не знеструмлювати всю хату. В принципі, як буде час, можу намалювати свій варіант.

Картина - то є скріншот на зараз з додатку (на мобільному телефоні). Воно не більше, ніж картинка того, як воно приблизно відбувається "на зараз".

Панелі: так сталося, що в мене є довга забудова рядом з хатою, двоскатний дах; один зі скатів як раз на південно-західний напрямок.
До встановлення я побігав по всяким онлайн сервісам, є такі, які показують оптимальні напрямки і кути встановлення для конкретної геолокації - вийшло, що мені повезло, як в цілому, напрямок встановлення підходить дуже добре.
Кут нахилу сам по собі вже можна за бажанням регулювати, є навіть певні заводські рішення, які дозволяють таке робити, наприклад, під сезон. Але з тим я на даному етапі заморочуватися не став, якщо вірити калькулятору, з моїм скатом в цілому виходить норм. І так, то саме дешеве і швидке рішення, все інше - дорожче.

Конструкція монтажна під панелі може бути будь яка, аби була безпечна і надійна. В мене все просто - старий дах, шифер, рейки, зверху панелі. Тримається там все добре, по рейках можна гуляти, панелі кріпляться спеціальними кріпленнями, і теж все ок. Місцеві виробники роблять ці системи під будь який варіант кріплення. Коли збирав, до речі, прийшлося замовляти багато чого по передзамовленню, був сезон (початок літа), тому, як вже писав, краще займатися тим як раз зараз починати, коли попит менший.
Саме важке то затягнути все це добро нагору - панелі не такі важкі, але тримати їх не зручно, звісно.

Блок схема...була десь, там скоріше кроки на папері, окремо була тільки схема байпасу - примусове перемикання на мережу в обхід інвертора, це потрібно, якщо, наприклад, щось треба зробити з, власне, обвіскою інвертора, або з ним самим і не знеструмлювати всю хату. В принципі, як буде час, можу намалювати свій варіант.
Яка потужність поля панелей і скільки реально видає у пасмурну погоду?

Яка потужність поля панелей і скільки реально видає у пасмурну погоду?
Питання не до мене, але може комусь цікаво: 4 стрінга по 3 кВт (6х500 Вт), NE 30° + 2 x SW 30° + SW 60°. За листопад - 127.4 кВт*год (від 0.3 до 13.9 кВт*год за добу).

Питання не до мене, але може комусь цікаво: 4 стрінга по 3 кВт (6х500 Вт), NE 30° + 2 x SW 30° + SW 60°. За листопад - 127.4 кВт*год (від 0.3 до 13.9 кВт*год за добу).
Ну як і прикидував, для повного щастя треба десь 50 кВт поля

Нічого фантастичного, підозрюю, що цифри такі самі, як у vs18 приблизно, якщо перерахувати відносно моїх потужностей.
Повної статистики зараз немає, бо коли валить дощ, або дуже пасмурно - я вимикаю вхід з поля, щоб інвертор не намагався зарядитися від 20-30 Вт, які там будуть, а примусово добрав заряд на батарею з мережі.
В тому році було в листопаді 23 кВт, знайшов в історії. Не думаю, що сталося диво дивне і в 2025 стало краще.

По сонцю нічого поки що не мінялося з моменту запуску, в файлику, що я викладав є вся конфігурація: 1 стрінг х 5 JKM445N , тобто 2,25 кВт.

Панелі N-типу, тому, в теорії, мають трохи більший ККД відносно класичної бюджетної панелі. Хоча різниця там, скоріше за все в одиниці відсотків. Саме ці вибрав, виходячи з того факту, що монтувати прийдеться самому в дві руки (так і вийшло), плюс, можна буде потім зробити ще один стрінг після подовження цього (нижче є місце). Ось, тепер зрозуміло стає, скільки мені потрібно ще панелей буде, щоб вписуватись в моє споживання )

Ви так і не написали, яка потужність Вам потрібна :) Обидві схеми рабочі. Яким чином Ви плануєте заряджати "стару" систему? Як я розумію LiFePO4 - "тупий", тобто без БМС? Якщо додавати ще один в паралель - як Ви плануєте їх балансувати? З 12В інверторами ніколи не працював, але ціна (принаймні на Victron) якась дивна - 3000 ВА 12В інвертор коштує більш ніж в 2 рази дорожче (€899.95) ніж такий же ж самий 48В (€399.00)...
Стара система - 0,5 кВт буде заряджатися тільки від зовнішньої ел. мережі. Нова - від панелей чи зовн. мережі. Планую орієнтовну потужність 1 кВт +/- (доручу ШІ розрахувати, щоб з'єднувальні проводи не були товщиною в палець а більш-менш прийнятними для таких випадків). LiFePO4 - не "тупий"(
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
) - його закінчують збирати і тільки на цьому тижні відправлять. Сподіваюсь, що 2 аналогічних можна поставити у паралель (хоча з тими, хто їх виготовляє ще не говорив з цього приводу). З ціною інверторів - сумна історія (може тому, що в 12 В набагато більше міді?).

Тобто, згідно рекомендацій розробників панелей – для нашої місцевості південно-західний напрям орієнтації даху є найбільш оптимальним (найбільший к.к.д)? Якщо у мене орієнтація на захід, то треба так виставити панель на опорах, прикріплених до даху, щоб розвернути її на південний захід? При цьому забезпечити таку надійність кріплення, щоб у бурю не спрацював "ефект крила літака" у піднятої над дахом панелі? І було б ідеально, якщо б панель працювала і на відбитому від даху випромінюванні (у мене оцинковка - тому відбивається багато). Але це на сьогоднішній день - фантастика (дахи з оцинковки робили, мабуть тільки в СРСР).

Було б добре у перспективі (по можливості) подивитися на реальну блок-схему, щоб повністю зрозуміти концепцію і отримати нагоду дати ШІ реальний промт на пошук окремих деталей системи і розрахунки параметрів згідно з запланованими мною загальними параметрами.

Останнє редагування:
Ну то Віктрон, вони доволі специфічні. Треба щось шукати на Аліекспес.
Чомусь є сумніви купувати щось дороге і важливе на іншому кінці світу - все ж-таки повинна бути реальна гарантія і можливість ремонту. Тому і замовив акумулятор у вітчизняного виробника (характеристики +/- пристойні і завжди можна звернутись, якщо проблема)

для нашої місцевості південно-західний напрям орієнтації даху є найбільш оптимальним (найбільший к.к.д)?
Скористуйтесь калькулятором -

Скористуйтесь калькулятором -
Мабуть корисна штука, хоча там досить багато параметрів треба вводити і перекладати спец. терміни з англійської. Але коли буду ставити завдання ШІ підбирати можливі деталі, заодно і це можна підкинути. Тоді він сам перекладе і буде запитувати параметри для вводу (нахил даху, координати і т. п.)

LiFePO4 - не "тупий"(
) - його закінчують збирати і тільки на цьому тижні відправлять. Сподіваюсь, що 2 аналогічних можна поставити у паралель ...

У этих хотелки поменьше...и это они цены забрали сильно сейчас :-(

Мабуть корисна штука, хоча там досить багато параметрів треба вводити і перекладати спец. терміни з англійської. Але коли буду ставити завдання ШІ підбирати можливі деталі, заодно і це можна підкинути. Тоді він сам перекладе і буде запитувати параметри для вводу (нахил даху, координати і т. п.)
Доброго вечора, я згадав, Ви раніше мене запитували про пораду так званого ШІ щодо пристрою для зарядки акб різної ємності (автоматичне почергове підключення до зарядного), вибачаюсь не хотів писати, але справа в тому, що ШІ видав шлак, ці пристрої не підходять для наших умов, причому для Вашого випадку - як я зрозумів - зарядки різних типів АКБ - це задача на два порядки складніша. Тому раджу все ж таки розіратися з тією симуляцією, що колега дав вище. ШІ з нею не впорається 100%, а Ви скоріш за все - так )).

Назад
Зверху Знизу