...
У частині Європи, зокрема у Польщі, Угорщині, є ознаки відходу від демократії. Молодь у цьому не бачить небезпеки, бо вважає, що демократія буде завжди. Немає з чим порівняти. На жаль, маємо у Польщі справу з реалізацією путінської моделі партії (має на увазі ПіС. — Авт.). Демократичні інституції існують, але нова влада вважає, що їм треба вибити зуби, щоб були безпорадні. У Польщі спостерігаємо класичний приклад, коли держава права перетворюється у державу партії. Не знаю, чим це закінчиться в Польщі, але може бути такий сценарій, як в Угорщині чи навіть у Росії. В путінській Росії немає більшовицької тоталітарної диктатури, але вже побудована явна авторитарна система. Звичайно, ПіС ніколи не визнає, що йде шляхом Путіна, бо є антиросійським, принаймні в деклараціях. Візьмемо Угорщину. Орбан (прем’єр-міністр Угорщини. — Авт.), по суті, знівелював демократію. Зараз цією країною управляє мафія. У Польщі це ще не мафія. Але це нагадує диктатуру партії. Те, що ПіС нині робить, це — ПНР (Польська Народна Республіка. — Авт.) на біс. Вони такого мислення навчилися за часів ПНР. Вважають, якщо партія має владу, то ніхто не має права цю владу обмежувати. У цьому сенсі вони дуже радянські. Вони відійшли від моделі держави, де існує толерантність до опозиційної думки. Нє-нє, вони нас толерують, у тюрми не садять. Але починаються дивні речі.
...
Вони вважають, що кожну людину можна або купити, або залякати. Випробовують і один, і другий метод. Та чистка, яку здійснили у ЗМІ, просто нечувана.
...
На жаль, зараз такий період, коли відбувається ренесанс демонів з 30-х років минулого століття. То не є фашисти, але вони близькі до цієї ідеології, до цієї риторики.
...
— Що має такого статися, аби в Польщі вибухнув Майдан?
— Не знаю. В Україні ніхто не передбачав Майдану. Але якби у Польщі стався Майдан, то, думаю, влада застосує силу, буде стріляти.
— Невже ЄС це допустить?
— А що ЄС може зробити? Війська ніхто не пришле. Можуть чинити тиск дипломатичним шляхом. Це, звичайно, чорний сценарій. Сподіваюсь, до цього не дійде.
...