Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Дзеркалля (мова спілкування в темі - українська).

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
Та я зрозуміла. Просто не пам'ятала прізвище, і впевнена, що через кілька років теж не згадаю :)
Шо з людьми в Харкові робиться. Мій шеф колишній в Фейсбучику цитати Стуса перепощує, а в 14 році казав шо йому без різниці росія буде чи Україна, тут форум уже про вишиванки. Це всього навсього для цього війну треба було. Головне шоб потім назад не попустило.
А на українську він перейшов?

Тут не тільки про вишиванки, а ще й про мандали. Про вишиванки я почала писати саме тому, що цікаво співставити. Вчора почитала про символи, які використовують в мандалах, і деякі з вишиванками мають протилежне значення. Прямо захотілося заглибитися в цю тему і провести порівняльний аналіз, презентацію зробити 🤣 Але мені на роботі треба інші презентації, мандали там не будуть в пріоритеті )))))
Що війна спонукала людей - то ні для кого не секрет, але занадто не сподівайся, то в тебе просто таке оточення. Бо більшість вати ми викреслили зі свого життя, але вона нікуди не поділася.

Та я зрозуміла. Просто не пам'ятала прізвище, і впевнена, що через кілька років теж не згадаю :)

А на українську він перейшов?
У Фейсбучику чи повністю? Повністю тут думаю ніхто не перейшов. 🙂

Бо більшість вати ми викреслили зі свого життя, але вона нікуди не поділася.
Мене ось дуже вразила моя співробітниця. Ватницею ніби не була, полюбляла у вишиванках фоткатися та якийсь пафосний допис в ФБ зробити до українського свята. Ну, то зрозуміло, що в людини бажання випендритися. Але нещодавно таке мені почала по телефону верзти, що я аж нагримала на неї і слухавку кинула 🤣 Ніколи такого не дозволяла собі із співробітниками, а тут вирішила не стримуватися )) І це людина, яка каже, що вона за Україну. А меле хтозна що. Ще й ледве змусила її повідомлення мені писати українською (хоча пости вона сама нею писала, бо філолог і мову знає непогано). То що вже казати інших... :(

Привіт, це ось теж штучний інтелект. Красиво, але якось насторожує. Я консерватор)
Що там насторожує?
Стиль копіює дуже добре.
Шкода є проблема точно пояснити йому, щось оригінальне як ти собі уявляєш.

У Фейсбучику чи повністю? Повністю тут думаю ніхто не перейшов. 🙂
Ну хоч якось. Просто цікаво стало - чи людина тільки цитати пише, чи ще й намагається розмовляти. А він що - з Харкова, той твій знайомий?
Насправді харків'янам перейти на мову важко. Справді. І я навіть не кажу про тих, хто нею не розмовляв, бо розуміти і почати розмовляти - це не одне й те саме. Бо кожне слово доведеться згадувати по 10 хвилин і хз чи воно згадається. Мені і самій важко, хоча половину слів я використовую автоматом, бо у селі розмовляють суржиком.
Але якщо брати тих, хто хоча б якось володіє, але не розмовляв - то є психологічний бар'єр. Якщо ти 20-30 розмовляв рос і раптом заговорив мовою, то у всіх твоїх знайомих будуть квадратні очі. І не всі мають такий характер, щоб протиставити себе оточуючим.
Можу сказати про себе, що коли я влітку поїхала до Харкова і почала говорити українською, то не почувала себе комфортно. Бо я не знаю як люди (мої сусіди, мій лікар чи просто незнайомі) поставляться до цього і ,відповідно, до мене. Бо в Харкові усі (майже) розмовляють рос, а хто українською - то приїхало "село неасфальтоване". Принаймні раніше таке було.
Але я зараз через цей бар'єр переступила, тепер вже не так складно, тим більш, що я людина принципова і вперта.
Навесні в мене було сильне бажання покинути Харків, переїхати жити кудись, де розмовляють українською (маю на увазі - після перемоги). І тут зіткнулися два важливих для мене питання: те, що я звикла до Харкова, там все знайоме, і я взагалі не мандрівник і нове місце - це жахіття, а з іншого боку - як я зможу жити в Х., якщо навколо сама руzька мова, думка про це мене вибивала з колії :)
Але зараз емоції трохи вгамувалися, думки додумалися, картинка мого майбутнього життя більш-менш вималювалася. І я знайшла собі причину залишатися в Харкові :D
А причина проста: хтось же має займатися українізацією. Нас там буде дуже мало таких, хто розмовлятиме українською, але все ж таки будуть. І, сподіваюся, потроху ставатиме більше. Тож тепер, коли в мене є мета, я з людини, яка змушена жити в неприємному середовищі, перетворилася на людину, яка принципово буде жити в такому середовищі, а неприємно хай буде тим, кого дратує українська. Отак. :ги:
P.S. Ну, звичайно, мене підтримує те, що зі створенням групи в ФБ я знайшла багато людей зі схожими поглядами і зараз більшість стрічки в мене заповнена українською. Дехто з них харківці, тож сама я не залишуся )))

Останнє редагування:
І я знайшла собі причину залишатися в Харкові :D
А причина проста: хтось же має займатися українізацією. Нас там буде дуже мало таких, хто розмовлятиме українською, але все ж таки будуть. І, сподіваюся, потроху ставатиме більше. Тож тепер, коли в мене є мета, я з людини, яка змушена жити в неприємному середовищі, перетворилася на людину, яка принципово буде жити в такому середовищі, а неприємно хай буде тим, кого дратує українська. Отак. :ги:
P.S. Ну, звичайно, мене підтримує те, що зі створенням групи в ФБ я знайшла багато людей зі схожими поглядами і зараз більшість стрічки в мене заповнена українською. Дехто з них харківці, тож сама я не залишуся )))
Іро, не хвилюйся. Чоловікові по роботі зараз стало дзвонити дуже багато людей, які заговорили українською. У порівнянні з тим, що було - просто навала. А буде ще більше. Молодь взагалі легко перемикається.
Я котрий день згадую вчительку української моєї дитини. Тетяно Борисівно, якщо раптом прочитаєте – ви найкраща!

Молодь взагалі легко перемикається.
Ото на молодь вся надія. Літнім людям важко, навіть якби хотіли. Моя мама вже місяць намагається запам'ятати "на добраніч" . Бо раніше було "спокійної ночі", але оскільки я зараз кажу добраніч, то тепер вона каже : " сп...", замовкає, розуміючи, що треба інакше, хвилину згадує як правильно, і тоді тільки каже ))
А молодь, на щастя, ще не забула що вчила (якщо вчила) тут аби було бажання. В будь-якому разі, чим частіше буде чути українську звідусіль, тим більш звичним це буде здаватися.

Ото на молодь вся надія. Літнім людям важко, навіть якби хотіли. Моя мама вже місяць намагається запам'ятати "на добраніч" . Бо раніше було "спокійної ночі", але оскільки я зараз кажу добраніч, то тепер вона каже : " сп...", замовкає, розуміючи, що треба інакше, хвилину згадує як правильно, і тоді тільки каже ))
Да, це зовсім з рівня elementary.

Мені важкувато балакати то я пишу і вивчаю вірші. Зняла навіть й tik tok поки шукають ще шось .

Мені важкувато балакати то я пишу і вивчаю вірші. Зняла навіть й tik tok поки шукають ще шось .
Вважаю, що писати - то дуже гарний спосіб переходу на мову, бо є час подумати, згадати потрібне слово. Тож із спілкуванням потім теж не буде таких вже складностей.
А що там в тік-току?

Вважаю, що писати - то дуже гарний спосіб переходу на мову, бо є час подумати, згадати потрібне слово. Тож із спілкуванням потім теж не буде таких вже складностей.
А що там в тік-току?
То зняла вірш але не дуже вдало.

То зняла вірш але не дуже вдало.
Непогано 👍 Особливо якщо, як кажеш, спонтанно. Я восени записувала вірш для роботи... Було спроб 20, не менше 🤣 І результатом я так і не задоволена. Але там заважало і те, що писала надворі, а телефон стояв на гілці, то поки пристосувалася. Потім то собаки гавкають, то діти репетують десь, то жаби. Не кажучи вже про те, що затиналася, робила акцент не там, де треба... Ні, мабуть таки переписувала разів 30 🤣 Але вже плюнула і залишила який є, бо писала вже два дні ))))

Непогано 👍 Особливо якщо, як кажеш, спонтанно. Я восени записувала вірш для роботи... Було спроб 20, не менше 🤣 І результатом я так і не задоволена. Але там заважало і те, що писала надворі, а телефон стояв на гілці, то поки пристосувалася. Потім то собаки гавкають, то діти репетують десь, то жаби. Не кажучи вже про те, що затиналася, робила акцент не там, де треба... Ні, мабуть таки переписувала разів 30 🤣 Але вже плюнула і залишила який є, бо писала вже два дні ))))
І де ж результат?

Якщо знайду... Але він не дуже вартий того, щоб викладати. Для роботи довелося, бо то треба було. А так... Я в голові чую як воно має бути - ті інтонації, але сама прочитати так не змогла. Пошукаю. Послухаю. Якщо вирішу, що не зовсім ганьба, то запощу :)

Ні, то таки ганьба, не буду постити.
Але ми можемо провести флешмоб, якщо назбираються бажаючі. Будь-який вірш українською, чи з відео, чи тільки голос - за бажанням. У сенсі, щоб читали його ви :)

Цікава ідея. :) :кава:

Назад
Зверху Знизу