по факту вони не українська церква

Що стосується власне УГКЦ, на догоду католицькій владі Речі Посполитої її творці – Іпатій (Потій) та Кирило (Терлецький) підписали 23 грудня 1595 р. в Римі акт зречення Православ'я і поцілували на знак покірності черевик папи Климента VIII. Метою Брестської унії було не відновлення єдності між вірянами західного і східного обрядів, а швидка латинізація і спольщення останніх. Захищаючи свій "проект" перед поляками, Іпатій запевняв їх, що унія – необхідна тимчасова поступка, яка допоможе перетворити візантійський обряд українців - "холопську віру", на правильну "панську віру". А щоб довести це – використовував найжорстокіші заходи для боротьби із залишками православ'я.
Отже, чи мають вони, греко-католики, право говорити нам, православним про Єдину Помісну "Церкву Володимирового Хрещення"? Чи можуть зрадники, що пішли від православ'я, але не були прийняті як рівні католиками (не даремно ж Ватикан відмовив в створенні греко-католицького патріархату та вивів з підпорядкування УГКЦ єпархію Перемишля), говорити про свою велику роль в спасінні українців? Здається, відповідь очевидна...
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.