Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Дали Томос, что дальше?

• Автор теми Автор теми Мальдивский принц
  • Дата створення Дата створення
Иоасаф Белгородский:

«.Братья и сестры,я тут смотрю,началось обсуждение моего письма-обращения по поводу событий,происшедших в Церкви,в последние месяцы.Хочу со всей ответственностью епископа Христовой Церкви заявить-в моем письме изложены только факты известные всем в Церкви или-большому кругу лиц.Никакой политической подкладки под моим обращением нет и быть не может-я монах и всю жизнь посвятил Церкви и просто не умею вилять языком,что совершенно необходимо для участника политических игр.Я написал о фактах.Никто,у кого есть совесть,из участников затронутых событий,не станет отрицать их.Теперешнее руководство Церкви,неизвестно кем и на каких основаниях назначенное(я имею в виду Синод),может далеко завести нас от прямых дорог Православия.Обещанное до всех происшедших событий,участие в управлении Церковью богословски грамотного,имеющего огромный опыт управления Церковью Святейшего Патриарха Филарета,было некоей гарантией безопасности и правильности курса Церкви.На основании именно этого условия мы голосовали за избрание митрополита Епифания.Если это условие не соблюдается,то ставится под вопрос сам факт избрания.Не смотрите на мое утверждение как на призыв к переизбранию Предстоятеля.Нужно просто устранить это нарушение-нарушение данного до Собора обещания и на деле исполнить-руководят Церковью два Предстоятеля-прежний и новый.Не нужно искать отрицательных сторон в этом положении-оно временно и допускается непеременной нуждой нашей нелегкой и непростой ситуации.Наконец,просто противоречит Божией Правде-устранить в сторону человека,который своей многолетней работой,терпением непереносимых скорбей,построил нашу Церковь!Нужно провести обещанный Поместный Собор уже не греческих архиерее(как было на Соборе объединительном),а собор ПЦУ,на котором и обсудить,как должно быть в Церкви,все проблемы и вынести по ним решения.
Не бойтесь дискуссий.Только друг скажет тебе о твоих недостатках,враг-промолчит и тихонько будет хихикать в рукав. И Писание говори-Должны быть у вас и разногласия...»

А дальше церковь *****и ****ует на восток. В ******ские болота.

Если мы говорим о Харькове - он апиздует строго на север, порядка 750км. На восток уже татары. Не уверен, что им оно надо.

вот так вот:yahoo:

Вкладення

• .webp
    .webp
    75.1 КБ · Перегляди: 282
Почетный патриарх ПЦУ Филарет заявил на пресс-конференции, что причиной непризнания ПЦУ другими церквями является не существование Киевского патриархата, как это пытаются представить.

«Это неправда. Никто из других церквей не признает украинскую церковь не только как патриархат, но и не признает как Украинскую православную церковь. И мы видим, что даже те церкви, которые до томоса склонялись к тому, что признают УПЦ автокефальной, если Вселенский патриархат даст Томос, то теперь эти же церкви отказываются», – сказал он.
По словам Филарета, делается это не открыто, а под различными предлогами.
«Но молитвенного общения с Украинской православной церковью нет – ни Греческая церковь, ни Кипрская, ни Иерусалимская, я уже не говорю о Сербской или Болгарской. И пока что мы не видим путей, которые бы привели к признанию», – добавил патриарх.

Що відбувається усередині православної церкви України
– Українська православна церква Київського патріархату об'єдналася з українською автокефальною православною церквою і декількома архієреями Української православної церкви (Московського патріархату). Об'єдналися на Соборі Константинопольського патріархату, там обрали і предстоятеля Української православної церкви.

Склалося об'єднання єдиної української православної церкви. На підставі цього об'єднання константинопольський патріарх дав нам томос про автокефалію. Але ми на Соборі не знали його змісту. Дізналися вже після об'єднання. Якби ми знали зміст цього томосу, то ми не погодилися б на такий томос.

– На об'єднання?

– Не погодилися б на томос. Томос ставить нас майже в таку ж залежність, в якій перебуває Українська православна церква (Московського патріархату).

– Від Москви, ви маєте на увазі?

– Так, від Москви. Виходить, що одна частина української церкви – та, яка Московського патріархату, – залежить від Москви. А друга частина української православної церкви, яку назвали Православна церква в Україні, – такої назви в православних церквах немає, і не всі розуміють, що за цим ховається. Але томос розкрив нам значення цієї назви.

Про що говорить томос
– Якщо Українська православна церква, то це означає, що всі українці, які живуть на території України або в еміграції – в Європі, Америці, Канаді, Австралії, Латинській Америці, які входять в Київський патріархат, то вони є нашою паствою, нашої частиною .

А томос нам говорить: «Ні, ці українці, які вам належали, тепер належать не вам, а належать тепер Константинопольського патріархату.

– Українці за кордоном?

– За кордоном. Це перше.

Друге. У томосі сказано, що ми не маємо права варити миро. (Миро – спеціально приготовлене і освячене ароматичне масло, яке використовується у таїнстві Миропомазання. Правом приготування мира володіє тільки глава автокефальної церкви – ред.)

Миро - це святиня, без якої не відбувається таїнство миропомазання. Якщо ми миро повинні отримувати з Константинополя, зі Стамбула, то значить, ми залежні.

За назвою ми – автокефальна церква, а в дійсності ми залежимо від того дадуть нам миро або не дадуть.

Третє. Якщо виникають конфліктні ситуації в українській православній церкві, то їх вирішує Константинопольський патріархат.

Три пункти, які відбирають у нас права автокефальної церкви. За назвою ми - автокефальна, а на ділі ми залежна від Константинопольського патріархату церква. Так само, як Українська православна церква Московського патріархату має незалежність в управлінні, але входить до складу Московського патріархату.

– Хочу уточнити: у інших автокефальних церков є такі пункти?
– Ні в одній автокефальної церкви, яка отримала томос про автокефалію від Константинопольського патріархату, немає таких пунктів.

Зараз йде велика боротьба за знищення Київського патріархату як такого, доведення, що ніякого патріархату в Україні не існує.

– Що далі?

– Ми не відмовляємося від томосу, але не будемо виконувати ці три умови, які записані в томосі. Не будемо виконувати.

– Зараз є православна церква в Україні. Ви вважаєте, що Українська православна церква Київського патріархату – це частина цієї церкви, так?

– Так.

– І ви не будете виконувати ці приписи, викладені в томосі?

– Так.

– Ви зараз миро варите?

– Поки ми не варили, а до цього варили.

– Після надання томосу варили?

– Ні.

– А будете?

– Будемо варити.

– Коли?

– Коли потрібно буде. У нас поки миро є. Вистачає. Коли не буде миру, то ми зваримо. Тому що ми автокефальна церква.

Зараз йде боротьба за знищення Київського патріархату. На якій підставі?

Ми підписали тоді на прохання Вселенського патріарха відмову від Київського патріархату. Але ця підстава не діє на Київський патріархат, так як це рішення архієреїв повинен затвердити і погодитися Помісний собор. Помісний собор – це вищий орган.

– Виглядає це з боку як черговий розкол, як суперництво між вами і главою Української православної церкви Єпіфанієм.

– Розколу немає, тільки різний підхід. Одні хочуть зберегти Київський патріархат, а інші хочуть знищити його. У нас не розкол. Є розбіжності в питаннях будівництва Української православної церкви.

– В результаті буде дві українські церкви?

– Одна повинна бути. Ми хочемо, щоб Київський патріархат в Україні для України існував як патріархат, а поза, як сказано в томосі, – митрополія.

-–Тобто дві церкви: одна для внутрішнього використання, друга - для зовнішнього?

– Для внутрішнього – патріархат, а для зовнішнього – митрополія.

– В одному з інтерв'ю ви говорили про те, що були домовленості у вас з Порошенком, що були від нього обіцянки.

– Так. Не тільки від Порошенка. Це було в присутності самого Єпіфанія. На цій підставі я його висував.

Ми домовилися із президентом і архієреями на нашому соборі, що я висуваю кандидатуру Єпіфанія у предстоятелі.

Мені сказали: «Ви відмовтеся висувати свою кандидатуру», а я мав на це право і, думаю, був би обраний. Але Вселенський патріарх поставив умову: томос буде, якщо я відмовлюся від висунення своєї кандидатури.

– Так, я чула це.

– І я погодився на це. Про це ми говорили з президентом, з Єпіфанієм, і на архієрейському соборі. Ми говорили, що я відмовляюся, але після отримання томосу я буду керувати цією церквою всередині України.

А на ділі він показує, що він – предстоятель, а я – ніхто.

– А чому, на вашу думку, він порушив ці домовленості?

– А це ви у нього запитайте. Він мені сказав: «Не все від мене залежить».

– А від кого?

– Не знаю.

– А чому, на вашу думку, Вселенський патріарх Варфоломій ставив умову таке, що ви повинні зняти свою кандидатуру?

– Я не знаю.

– А це він особисто вам сказав?

– Ні. Це він сказав президенту. І вимагав від мене підписати папір про те, що я відмовляюся від висунення своєї кандидатури. Якщо з точки зору канонів і свободи, то умови такі ставити неможливо.

– Хто саме вимагав від вас?

– Вимагав президент. А від президента вимагав патріарх Варфоломій.

– Ви написали?

–Написав.

– Це схоже на розписку?

– Я написав, що не буду висувати свою кандидатуру на предстоятеля Української православної церкви.

– Це публічний документ?

– Ні.

– А у вас є копія?

– Є.

– Покажете?

– Ні. Навіщо.

– А оригінал у Порошенка?

– Оригінал у Вселенського патріарха. Йому передав Порошенко. Тобто була домовленість, від якої відмовився і президент Порошенко, і митрополит Єпіфаній. І це нечесно.

Патріарх Філарет заборонив священнослужіння протоієрею Олександру Трофимлюку. Причиною цьому стало його приєднання до Православної церкви України. Про це Трофимлюк повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Предстоятель ПЦУ Епифаний нарушает православные традиции и каноны. Об этом сказано в сообщении пресс-службы бывшего главы УПЦ КП Филарета.

«Получил Ваш указ о принятии в свою епархию запрещенного мною в священнослужении протоиерея Александра Трофимлюка и Свято-Покровский приход на Соломенке, с его духовенством, без отпускной грамоты», – обратился к Епифанию Филарет.

По словам Филарета, Епифаний подает плохой пример для архиереев и провоцирует церковный раскол.

«Такие действия не только не приведут к единству нашей Церкви и всего украинского православия, а (приведут) к разрушению того, что привело к получению Томоса об автокефалии и Вашего избрания на должность предстоятеля», – утверждает Филарет.

Слыхал, шо Порошенко брал томаса в аренду за собственные деньги, а теперь должен отдать. Так шо за шо те попы скандалят...:незнаю:

Похоже, Элладская православная церковь первой присоединится к Вселенскому патриархату вопросе признания автокефалии Украинской церкви.

Хочу напомнить, ежели кто запамятовал, что сия благость каноничного общения меж Вселенским православием и обретшею благодать украинской церковью, скинувшей ярмо московских безбожных чекистов в рясах, стала возможна лишь благодаря изысканнейшим дипломатическим усилиям Петра Алексеевича Порошенко. Увы, этой весной соблазнённые иудейским кагалом 73% духовных чад отдали свой голос за ... Прости, Господи, грешно сказать...

Но у паствы есть шанс, покаявшись, проголосовать за Партию Европейская Солидарность ПЕТРА АЛЕКСЕЕВИЧА ПОРОШЕНКО, да продлит Всевышний его дни, на выборах в Верховную Раду Украины, и да будет анафема тем, кто не придёт июля 21-го числа на избирательный участок!

«Этот томос мы не принимаем, потому что мы не знали содержания томоса, который нам дали. Если бы мы знали содержание, то 15 декабря не голосовали бы за автокефалию. Потому что нам не нужно переходить из одной зависимости в другую. Московский патриархат служит интересам Москвы, ПЦУ служит грекам. А кто будет служить Украине?», – сказал Филарет.

Почетный патриарх Филарет заявил о планах созвать поместный православный собор Киевского патриархата несмотря на то, что по уставу Православной церкви Украины у него нет такого права.

Как сообщает ВВС, об этом Филарет сказал перед началом форума "За Украинскую Православную Церковь! За Киевский Патриархат!".

"Мы созываем поместный собор, на котором не утвердим решение того собора, который был 15 декабря 2018 года. Значит, он для нас не является обязательным. Этим мы покажем, что Киевский патриархат был, есть и будет. Собор мы созываем на 20 июня", — сказал Филарет.

При этом он добавил, что будет созывать поместный собор Украинской православной церкви Киевского патриархата, а не ПЦУ.

Филарет считает, что такой шаг поможет "сохранить Киевский патриархат".

Кроме того, патриарх снова обвинил предстоятеля ПЦУ митрополита Епифания в зависимости от Вселенского патриархата.

"Епифаний - слуга Вселенского патриарха. Поставив грека викарным епископом, чтобы он наблюдал и передавал информацию Вселенскому патриарху, чтобы передавал указания через него что делать", - сказал Филарет.

«Этот томос мы не принимаем, потому что мы не знали содержания томоса, который нам дали. Если бы мы знали содержание, то 15 декабря не голосовали бы за автокефалию. Потому что нам не нужно переходить из одной зависимости в другую. Московский патриархат служит интересам Москвы, ПЦУ служит грекам. А кто будет служить Украине?», – сказал Филарет.

Имхо, всем как то все равно с етим Томосом ...

"Без умовної ліквідації Київського патріархату не могло бути об'єднавчого собору українських церков 15 грудня 2018 року і надання томосу про автокефалію", - йдеться в тексті постанов "собору".

Учасники зібрання вважають, що томос про автокефалію, який Вселенський патріарх надав ПЦУ не відповідає таким у інших автокефальних церков, а тому "ставить ПЦУ у залежність від Константинпольського патріархату"

"Крім того, помісний собор обрав кандидатів у єпископи, два кандидати", - сказав Філарет.

За його словами, один з кандидатів - це насельник Свято-Феодосіївського монастиря архімандрит Андрій (Маруцак).

Філарет підкреслив, що майно, яке мала УПЦ КП раніше за нею зберігається.

Відповідаючи на питання про майбутні стосунки з Православною церквою України, Філарет сказав, що рішення залежить від самої ПЦУ.

"Хочуть вони бути у складі Київського патріархату - ми готові їх з любов'ю приймати. Не хочуть - будуть існувати як окрема церква", - сказав він.

Філарет підкреслив, що так в Україні буде три православні церкви: УПЦ Московського патріархату, ПЦУ, яка "має обмежені права" та УПЦ Київського патріархату, яка є "українською і незалежною".

Він додав, що не збирається ходити на засідання синоду ПЦУ, постійним ****** якого є і наступне засідання якого відбудеться 24 червня.

Філарет сказав, що не вважає це розколом, оскільки УПЦ КП існувала ще 1992 року, а ПЦУ тільки з 2018 року.

"Це (УПЦ КП - Ред.) церква українська, справжня, а ПЦУ - грецька", - сказав ієрарх.

Як передає кореспондент BBC News Україна, захід закритий для преси, але перед початком "собору" у Володимирському храмі було не більше десятка священників та 50-70 мирян.
-------------------------------------------------------------------------------
Як передає кореспондент BBC News Україна, до Володимирського собору з Росії приїхали митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та його вікарний єпископ Петро (Москальов).

Відповідно до списку учасників "собору", на нього мав приїхати єпископ Фалештський і Східно-Молдовський Філарет (Теодор Панку), але він не прибув.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

:D

19 червня проведено духовний собор (рада) релігійної організації "Свято-Феодосіївський чоловічий ставропігійний монастир м.Києва Української православної церкви Київського патріархату", на якому протоколом від 20 червня підтверджено, що "Київський патріархат" не існує з 15 грудня 2018 року, а релігійна організація "Київська патріархія УПЦ КП" не представляє жодне релігійне об'єднання ПЦУ.

За наслідками проведення духовних зборів монастиря підписанти протоколу звернулись до Блаженнішого митрополита Київського та всієї України з проханням допомогти громаді в перереєстрації її статуті через зміну підлеглості з "Київського патріархату" на "УПЦ (ПЦУ)".
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

bfjfa6.webp

Філарет сказав, що не вважає це розколом, оскільки УПЦ КП існувала ще 1992 року, а ПЦУ тільки з 2018 року.

"Це (УПЦ КП - Ред.) церква українська, справжня, а ПЦУ - грецька", - сказав ієрарх.
Попробуй это оспорить:yahoo:

Вся эта грызня Филарета с ПЦУ наглядно показывает что такое церковь
Я бы сказал, показывает, что церковь должна существовать вне государства, как и было задумано Основателем.

...и Я говорю тебе: ты – Петр, и на сём камне Я создам Церковь Мою, и врата ада не одолеют её (с)

Назад
Зверху Знизу