Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

Читаете ли вы книги на украинском языке?

• Автор теми Автор теми Іронія
  • Дата створення Дата створення
Когда-то , в 80-х , читал в переводе на украинский книгу Володимира Неффа "Королеви не мають ніг " , было еще продолжение , не помню название . Книга написана в стиле авантюрного романа с элементами мистики , время и место действия - средневековая Европа. Читалась запоем , давалась знакомым , которым также очень понравилась , где-то среди них и потерялась . Попробуйте поискать в электронных библиотеках , не пожалеете

Так, пошукала - є така книга в інеті - і на російській, і на українській. Треба буде поглянути... :)

я недавно открыла для себя Ирэн Роздобудько, очень нравится ее стиль.

итал. Правда тяжело как-то идет.

Люблю читать произведения на украинском. Как современную украинскую литературу, так и зарубежную классику. Украинский язык очень легко читается.
Не завжди. Зараз читаю Царівну, Ольги Кобилянської. Вона пише якимось сільським прикарпатським суржиком, причому якби не слова типу газда, то здавалося б що це якийсь краснокутсько-богодухівський діалект))). Коцюбинський пише набагато красивіше, смачніше, яскравіше.можливо то лише мені здається.

нашего земляка и современника Сергея Жадана очень рекомендую,прочел и поперечитывал всю его прозу, теперь на поэзию перехожу.книги Биг Мак, Депеш Мод,Месопотамия,ну вообще все заслуживает внимания.

я недавно открыла для себя Ирэн Роздобудько, очень нравится ее стиль.

а я книги Роздобудько никогда не читала.

зато обожаю журнал Караван историй. Роздобудько - главный редактор этого журнала в Украине. ни в одно путешествие без этого журнальчика не отправляюсь.

Нравится, и очень, поэзия Лины Костенко. Только дома её книг нету: не получилось как-то... а жаль.

так,звичайно..Але, як вже писали вище, треба прикласти зусилля щоб знайти те що хочеш.

І що вам найбільше до вподоби? :)

виріс на книжках Анатоля Франса-один з любимих письменників і зараз,люблю фантастику.Правда є одна проблемка-з віком все менще цікавого знаходжу,цікаву книжку через півроку знову хочется прочитати,таких все менше.Тут хтось Гіперіон хвалив,прочитав ввесь цикл,закінчення розчарувало.

виріс на книжках Анатоля Франса-один з любимих письменників і зараз,люблю фантастику.Правда є одна проблемка-з віком все менще цікавого знаходжу,цікаву книжку через півроку знову хочется прочитати,таких все менше.Тут хтось Гіперіон хвалив,прочитав ввесь цикл,закінчення розчарувало.

А, тобто проблема не саме в українських письменниках, ажде ви читаєте у перекладі на українську. Просто взагалі важко знайти щось достойне? Тут я згодна... :(

А, тобто проблема не саме в українських письменниках, ажде ви читаєте у перекладі на українську. Просто взагалі важко знайти щось достойне? Тут я згодна... :(

Українських сучасних взагалі мало читав,згадаю мабуть тільки Жадана,і то не сподобалось-не мій письменник.Порекомендуйте когось.

Українських сучасних взагалі мало читав,згадаю мабуть тільки Жадана,і то не сподобалось-не мій письменник.Порекомендуйте когось.

Ні, не можу порекомендувати. Бо створила цю тему, коли зрозуміла що мені зараз важко читатити на українській - відвикла. От і вирішила поцікавитись чи читає народ.
Але, пам'ятаю, у більш юному віці я була в захваті від Всеволода Нестайка і вважала, що на російській не отримала б того задоволення. Я й досі впевнена, що українська мова більш колоритна, але читаю на російській.
Хоча ні, недавно прочитала "Солодка Даруся", от її б порекомендувала. Але перечитувати б таке не стала.
А фантастів у нас майже і немає (може я колись стану :D )

Читаю...что на русском,что на украинском - без разницы.
А рекомендовать...любителям истории - Дмитро Мищенко "Синеокая Тиверь","Лихолетье Ойкумены","Расплата".

Немного напрягает терминология на укр. языке.

Из незабываемого

Ліна Костенко

уривок з поеми

Маруся Чурай
...

...Вже й воду брала з іншої криниці,
а ще й не знала, де себе подіть.
Дівчата потягли на вечорниці,
то я й пішла, щоб дома не сидіть.

Вони собі жартують з парубками,
а я сиджу, самотня, при стіні.
Пряду куделю. Не зберусь думками.
В мені умерли всі мої пісні.

Вони ж співають про якусь кирею,
про те, що хтось когось занапастив.
Я оступіла: Гриць прийшов із нею.
Мене побачив — очі опустив.

Враз поповзли по вилицях рум’янці.
Очима більше не стрічались ми.
Він танцював із Галею, і в танці
мов щось топтав і нищив чобітьми.

Воно було на танець і не схоже,
ті корчі мук у синім кунтуші.
Аж хтось тоді сказав:
— А не дай боже
так танцювать навиворіт душі!

Мінились тіні на чолі блідому.
Кресав гопак вогонь з-під підошов.
Я тихо вийшла. І пішла додому.
Не бачив Гриць. Навприсядки пішов.

...Мені всю ніч в очах це маячіло.
А після тих проклятих вечорниць
пройшло два дні, вже добре споночіло,
аж, боже мій! — заходить в хату Гриць.

Якийсь чудний, запалені повіки,
пригаслі очі, під очима бриж.
— Марусю! — каже.— Я прийшов навіки.
Я на коліна стану, ти простиш?

— Я найдорожчі сплакала літа.
Чого вернувся до моєї хати?
Ми ж розлучились... Матінко свята!
Чи я ж тебе примушую кохати!

Коли своїм коханням поступився
заради грошей і багацьких нив,
чи ти тоді од мене одступився,
чи сам себе навіки обманив?

— Себе, Марусю. Не дивись вороже.
Мені ті дні повік не одболять.
Тут двоє матерів, твоя і Божа.
Хай нас на шлюб вони благословлять.

Людей накличем, зробим перепросини,
щоб знали всі, хто чеше язиком.
Марусю, чуєш, зараз, ще до осени,
поберемось та й вступимо в закон.

...

— Я зрадив, так.
Але це біль чи злочин?
Скажу всю правду, ми тепер одні.
Кому з нас гірше? Я одводжу очі,
а ти у вічі дивишся мені.

Я мучуся. Я сам собі шуліка.
Є щось в мені так наче не моє.
Немов живе в мені два чоловіка,
і хтось когось в мені не впізнає.

І що найтяжче, мука ж моя марна,
бо зрада — діло темне і брудне.
А ти — це ти.
Ти і в стражданні гарна.
Ти можеш навіть пожаліть мене.

Або сказати: що хотів, те й маєш.
Мене вже, віриш, кидає вві сні.
Тобі-то добре, ти цього не знаєш.
У тебе й мука піде у пісні.

Тобі дано і вірити, й кохати.
А що мені? Які такі куші!
Нелегко, кажуть, жити на дві хати.
А ще нелегше — жить на дві душі!

Відступник я. Нікчемний я і ниций.
Але ти любиш і тому прости.
Життя — така велика ковзаниця.
Кому вдалось, не падавши, пройти?

Він говорив, і відбувалось диво.
Він зраду якось так перетворив,
так говорив беззахисно й правдиво,—
неначе він про подвиг говорив.
...

Останнє редагування:
Ой, щось так зачіпило... Я ж цей твір зовсім не пам'ятаю. Треба почитати.

Лема читай на мове он лучше чем на русском.

Назад
Зверху Знизу