Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!
Ві тут єрундой маєтєсь, а мєжду тєм жізнь разнообразна і нєпрєдсказуєма, прічєм совєршєнно бєсплатно - біло бі жєланіє наблюдать.
Я сєгодня наблюдал.
Сіжу на бульварє, курю. На другой сторонє ідєт нє то дєваха, нє то ужє тєтя. Нічєго такая (іздалі, принаймні) тєтя. В коротєньком сарафанє.
Заворачіваєт за угол дома, там у торца дома клумбочка-цвєточкі у кого-то под окном, красота. І какой-то кустік... такіє остріє лістья ввєрх торчат. Мнє до колєна максімум.
Садітся та тєтя за кустік в ізвєстной позє. Вєрнєє, думаєт, что за кустік, бо відно єто всє половінє бульвара, а мнє віднєє всєх, поскольку лавочка аккурат протів клумбочкі.
І... ясно, что нє трусі поправляла (да і вообщє - судя по бістротє опєрації, там іх вообщє нє біло). Жаль, біноклєй, как в опєрє, нє прєдлагают.
Жізнь заграла новими барвами. Я сходіл за півом в бліжайшєє завєдєніє.

Ві тут єрундой маєтєсь, а мєжду тєм жізнь разнообразна і нєпрєдсказуєма, прічєм совєршєнно бєсплатно - біло бі жєланіє наблюдать.
Я сєгодня наблюдал.
Сіжу на бульварє, курю. На другой сторонє ідєт нє то дєваха, нє то ужє тєтя. Нічєго такая (іздалі, принаймні) тєтя. В коротєньком сарафанє.
Заворачіваєт за угол дома, там у торца дома клумбочка-цвєточкі у кого-то под окном, красота. І какой-то кустік... такіє остріє лістья ввєрх торчат. Мнє до колєна максімум.
Садітся та тєтя за кустік в ізвєстной позє. Вєрнєє, думаєт, что за кустік, бо відно єто всє половінє бульвара, а мнє віднєє всєх, поскольку лавочка аккурат протів клумбочкі.
І... ясно, что нє трусі поправляла (да і вообщє - судя по бістротє опєрації, там іх вообщє нє біло). Жаль, біноклєй, как в опєрє, нє прєдлагают.
Жізнь заграла новими барвами. Я сходіл за півом в бліжайшєє завєдєніє.

А я вже назбирав липовий колір, ще десь півтора тижні тому. До наступного сезону вистачить.
Нектар дощу в бетонному флаконі -
це гарне місто у цвітінні лип
Лишає хмара цвіт на підвіконні,
і ніч несе медовий смолоскип

(Ліна Костенко)

А я вже назбирав липовий колір
Треба говорити й писати "цвіт", якщо йдеться про цвітіння рослин, їхні квіти. А слово "колір" застосовуємо, коли йдеться про щось штучно пофарбоване (колір автомобіля, одягу тощо) чи природно забарвлене (колір очей, кольори веселки).
До речі, "цвєтік-сєміцвєтік" українською звучить більш поетично: квітка-семибарвниця. Від слова "барва". Це переклад російського слова "краска" не у значенні "речовина для фарбування", а у значенні "колір чи його відтінок". Отже, попереджувальну табличку "Осторожно! Окрашено" перекладаємо "Обережно! Пофарбовано", але термін "покровительственная окраска животных" (яка робить їх непомітними у природному середовищі) - "захисне забарвлення тварин".

Треба говорити й писати "цвіт", якщо йдеться про
цвітіння рослин, їхні квіти. А слово "колір"
застосовуємо, коли
)

Всюди буйно квiтне черемшина
Мов до шлюбу вбралася калина(с)

вживаємо

PS. 12 червня 2023 :D

Всюди буйно квiтне черемшина
Мов до шлюбу вбралася калина(с)

вживаємо

PS. 12 червня 2023 :D
Просто не тот язык великим и могучим назвали. :)
У них липовый цвет и розовый цвет одним словом обозначается.

КВІТІ́ННЯ, я, сер. Стан за значенням
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
1; цвітіння.Скільки принадних чар розкривається перед.. очима!Ласкава блакить неба і ніжний промінь сонця..,квітіння рослин і тихий шепіт дерев — все милує слух,голубить зір (Гордій Коцюба, Нові береги, 1959, 126).

) Я спокойно отношусь к "мовним" ошибкам , особенно если обычные люди пытаются-стараются говорить.
Но пытающийся поучать неведомый превед регистрации 12 червня 2023
та ще й з калькованими настановами - не знаю шо більш : смішить чи дратує. :)
Так и просится - "тщательнЕЕ нужно, тщательнЕЕ"(с) :D
Перепутать "вживати" с "застосовувати" в контексте - о многом говорит, знаете ли. )

Назад
Зверху Знизу