Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

А де наші АйТі, коли вони так потрібні?

🟢 12:05 Відбій тривоги в м. Харків та Харківська територіальна громада.Слідкуйте за подальшими повідомленнями.#м_Харків_та_Харківська_територіальна_громада
  • 🟢 12:05 Відбій тривоги в м. Харків та Харківська територіальна громада.Слідкуйте за подальшими повідомленнями.#м_Харків_та_Харківська_територіальна_громада
  • 🟢 12:05 Відбій тривоги в м. Харків та Харківська територіальна громада.Слідкуйте за подальшими повідомленнями.#м_Харків_та_Харківська_територіальна_громада
Там стабільність залишала бажати кращого навіть з тим, що оптика незрівнянно краща за те, що можна поставити на ФПВ, а умови значно простіші.
Щодо жере дохуя - так, жере, але в порівнянні з двиглом це все одно копійки.
Вся новина почалась з мутного висеру кацапів, який не факт, що правда.
Там мова про, саме, трекінг. Нащо це нужно - бо дрон, знижаючись до землі - виходить із зони покриття.
Тому, я і не думаю, що це взагалі правда, бо немає сенсу це робити на тому класі дронів.

Так, менше, ніж двигло, але - ти і так слабому і перевантаженому 9" дрону, який ледь пере на собі вибухівку - знижуєш радіус, скажімо... на 20%.
Зазвичай, така задача вирішується тупо ретранслятором, який підіймається хоч на повітряній кулі, хоч на іншому дроні, і висить замість вежі.
Начинка - пара ретрансляторів з перехрещеними каналами. Або один ретранслятор.
Все.
Робити з дрона за $500 дрон за... скільки? зі, в середньому, гіршою дальністю? Ну таке... краще комплекти ретрансів збирати і виставляти на висотах, чи в повітрі.

Ну вони працюють, ці хлопці в Києві.

Потрібно, як мінімум:
1. Одноплатники типу NVidia Jetson, здатні цей машинний зір забезпечити.
2. Інтеграція з польотними системами ФПВ
3. База зображень і відео з ФПВ для тренування мережі. Велика.
4. Інфраструктура (локальна чи хмарна) для тренування.
5. Тестові польоти.
6. Спеціалісти, які це все вміють поєднати.

Частина з цього - непросто і недешево, а чогось взагалі у відкритому доступі нема.
І "ссьілок" тим більше не буде, бо прилетить одразу.
7. Собственно само программное обеспечение, которое будет обеспечивать выполнение задачи.
Задумался как подружить одноплатник с полетников. Курить каждую прошивку полетника... ну такое. Я бы наверное через протокол передачи делал. SBUS какой нибудь условный.

Вся новина почалась з мутного висеру кацапів, який не факт, що правда.
Там мова про, саме, трекінг. Нащо це нужно - бо дрон, знижаючись до землі - виходить із зони покриття.
Тому, я і не думаю, що це взагалі правда, бо немає сенсу це робити на тому класі дронів.

Так, менше, ніж двигло, але - ти і так слабому і перевантаженому 9" дрону, який ледь пере на собі вибухівку - знижуєш радіус, скажімо... на 20%.
Зазвичай, така задача вирішується тупо ретранслятором, який підіймається хоч на повітряній кулі, хоч на іншому дроні, і висить замість вежі.
Начинка - пара ретрансляторів з перехрещеними каналами. Або один ретранслятор.
Все.
Робити з дрона за $500 дрон за... скільки? зі, в середньому, гіршою дальністю? Ну таке... краще комплекти ретрансів збирати і виставляти на висотах, чи в повітрі.
Цена вопроса 150 баксов (одноплатник) и минимум дополнительного веса, и потребления. Вес это тупо сама плата, и больше ничего. А потреблять она будет только после активации функции, т.е. в самом конце полета.

Цена вопроса 150 баксов (одноплатник) и минимум дополнительного веса, и потребления. Вес это тупо сама плата, и больше ничего. А потреблять она будет только после активации функции, т.е. в самом конце полета.
АААААА!!!!!!!111
адін

Спасібо, орнул.
Далі без мене.
P.S. Вага плати - 30%+ усього дрону?
Ніколи немає проблем ні з чим, у того... хто не збирається це робити.

АААААА!!!!!!!111
адін

Спасібо, орнул.
Далі без мене.
P.S. Вага плати - 30%+ усього дрону?
Ніколи немає проблем ні з чим, у того... хто не збирається це робити.
Asus Tinker Board - Вес: 0.055кг (55 грамм)
Вы серьезно думаете, что для дрона с батареей 4S2P например (500-600 грамм) + полезная нагрузка грамм 300 (какой нибудь условный ВОГ17) это серьезно повлияет на дальность?

Там ще треба оцифровувати відео з камери або ліпити другу камеру для розпізнавання.зображень.

Так уже давно есть. Возле бнр так под чужим ребом, до потери сигнала, с захватом цели два панцыря взорвали.

Салтовский русофоб где то репостнул неделю назад.
Это свичблейд производства США, там таки да есть захват цели, но удовольствие недешевое.

Там ще треба оцифровувати відео з камери або ліпити другу камеру для розпізнавання.зображень.
Зачем? Видео будет браться с курсовой камеры, и обрабатываться одноплатником, и готовая картинка отправляться на передатчик. В этом и фокус, кроме одноплатника не нужно НИЧЕГО. Вы берете готовый камикадзе, ставите плату, и получаете готовое изделие. Висишь за пол километра от цели, ткнул пальцем на екран, и выключаешь пульт. Дальше все произойдет без тебя. Ну я так примерно это представляю :)

Asus Tinker Board - Вес: 0.055кг (55 грамм)
Вы серьезно думаете, что для дрона с батареей 4S2P например (500-600 грамм) + полезная нагрузка грамм 300 (какой нибудь условный ВОГ17) это серьезно повлияет на дальность?
E=m*aV
V=L/t
E=1/2*m*V

вирахуйте відношення роботи до ваги. Зрозумієте, що воно пропорційне. 900гр + одноплатник навіть, в 100гр, (якщо каструвати, бо він важкіший) - 100гр спиздить 10% дальності. Що ви виграли, якщо на дальності на 10% ближчій - він і так не впав би зі зв'язку?
Я ж сказав, далі без мене. Мене питати має сенс, чкщо ви хоча б школу закінчили і зможете мене зрозуміти.

Нет вообще-то...
ИТ переводится как Интернет Технологии.
"Интернет Технологии" мало общего имеют с разработкой военных дронов с наведением.
Какие знания среднестатистического ай-тишника пригодятся?
Я грешным делом всегда думал что Информационные Технологии, без Интернета нет ИТ типа, лол.

E=m*aV
V=L/t
E=1/2*m*V

вирахуйте відношення роботи до ваги. Зрозумієте, що воно пропорційне. 900гр + одноплатник навіть, в 100гр, (якщо каструвати, бо він важкіший) - 100гр спиздить 10% дальності. Що ви виграли, якщо на дальності на 10% ближчій - він і так не впав би зі зв'язку?
Я ж сказав, далі без мене. Мене питати має сенс, чкщо ви хоча б школу закінчили і зможете мене зрозуміти.
Вы что, системник привязать собрались? Я же написал вес платы = 55 грамм. Вы одноплатники вообще видели? И что вы там кастрировать собрались? И процент вы посчитали суммарный? Обратно ему ведь лететь не нужно. Но Без вас, так без вас - это больше на троллинг смахивает.

Я же написал вес платы = 55 грамм.
Є, навіть, 46 грам.
SoC – Rockchip RK3588S . CPU: с 4x Cortex-A76 ядра @up to 2.4 GHz, 4x Cortex-A55 ядра @up to 1.8 GHz,
розгортай OpenCV, інтегруй в систему керування дроном (щоб плата отримувала зображення і обробляла його перед тим, як тобі віддати, щоб ти рамку міг на об'єкті клацнуть)
Потім доповіси.

Є, навіть, 46 грам.
SoC – Rockchip RK3588S . CPU: с 4x Cortex-A76 ядра @up to 2.4 GHz, 4x Cortex-A55 ядра @up to 1.8 GHz,
розгортай OpenCV, інтегруй в систему керування дроном (щоб плата отримувала зображення і обробляла його перед тим, як тобі віддати, щоб ти рамку міг на об'єкті клацнуть)
Потім доповіси.
Кстати, интересная задачка размять мозги. Поковыряюсь как-нибудь. У меня правда из одноплатников только малина 4, он рендер OpenCV скорее всего не вывезет, но поиграться можно :D

Кстати, интересная задачка размять мозги. Поковыряюсь как-нибудь. У меня правда из одноплатников только малина 4, он рендер OpenCV скорее всего не вывезет, но поиграться можно :D
Він запуститься. проста бери й роби. Бо дохуя дуже грамотних які всим розповідають що ті всі повинні робити.
Проста постав на малину камеру, накати ШІ, навчи його вести якусь хуйню і почни трясти його. Подивишся як він буде утримувати зображення.

Є, навіть, 46 грам.
Потім доповіси.
На самих дешевих китайських птз-камерах за 500-600грн є функція слідкувати за обїекктом, камера повертається за людиною/машиною яка потрапля в кадр.

OpenMV Cam H7 $85.00 USD
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.

Останнє редагування:
Ні, це різні речі. Друкармія - може складатись з тисяч володарів принтеру, які в тиждень надрукують по 10 стабіків і цим покриють потреби на весь фронт.
Розробка складного електронного виробу так не робиться. Потрібна стабільна команда проекту, яка 100% часу виділяє на ций проект. Звісно - вона хоче їсти і їй потрібні гарантії, що завтра їх не згребе військомат і вони замість розробок не опиняться в окопі.
Інакше - ні хто не буде й починати. Проста немає сенсу, всеодно не завершиш.
Друкармія як приклад дана. У тому сенсі, що є багато волонтерів із різним ступенем обізнаності. Однак всфі працюють на результат. І не погано. Хтось задачі формує, хтось 3Д моделі розробляє, хтось друкує дослідні зразки, хтось перевіряє, корегує.
З багатьма напрямками сьогодні так і працюють. Розподілив завдання.
Щодо команд, я так сподівався, щовони ж є. ?! У нас жене купка вільних срілків була в АйТі. Там і донатять, як тут пишуть, багато. Тож трохи переадресувати потік коштів можна, мабуть...
Від НДУ і концентрації - треба дійсно відмовлятися. Бо прилетить...
Хоче їсти та інше - звичайно. Але ж зараз треба і на перспективу попрацювати. Тож виділити час...
Військомат та інше... Так ми всі такі ж!? Спершу дай результат, потім дадуть бронь. І, мабуть, це правильно...
В іншому.... Нажаль, я зараз в тій галузі, де мало розумію. Тож, по суті, намагаюсь сказати як би робив я, якщо б вмів це робити...
Тож тапками не кидай... Мені за країну сумно нашу! Та злість бере, коли кацапи знов нас обгоняють...
Там, крім візуального наведення ще одна думка проскочила. А саме - можливість роботи дронів в группах... Із керуванням ШІ....
Я до кінця не розумію, що вони мали на увазі, але так розумію, що це круто. Бо йде виявлення нових цілий, їх діференціація та знешкодження В автоматичному режимі...

Назад
Зверху Знизу