Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

А была ли когда-нибудь Украина моноязычная?

🟡 20:00 Відбій тривоги в Харківський район.Зверніть увагу, тривога ще триває у:- Харківський район#Харківський_район
  • 🟡 20:00 Відбій тривоги в Харківський район.Зверніть увагу, тривога ще триває у:- Харківський район#Харківський_район
Г о л о х в о с т и й. Дурні хахли! Ідіть здорові! Што значить проста мужва? Ніякого понятія нєту, ніякой делікатной хвантазії... так і пре! А вот у меня в галавє завсегди такий водеволь, што только мерсі, потому — образованний чоловєк! Да што, впрочем, про них?.. Годі, довольно! От як би Проні не пропустить! Шукаю: нігдє нєту; чи не пройшла развє? Дак кудою ж пройтить їй, когда ми калавурим? Удивительне діло! Нужно подождати. Треба сьогодня на нейо рішительно налягти. Здається, єй пондравился... Ну, да кому я не пондравлюсь? А вот, штоби Проні не випустить з рук, то необходимо. Багата: який дом, сад! А лавка, а дєнєг по скринях! Старого Сірка струсну, то так і посипляться карбованці! Одна надія на її придане, бо іначе не можу поправити своїх ділов: такий скрут, хоч вішайся. Довгів стільки, як блох у курнику! З дому вийти удень страшно, щоб який жидюга не піймав, єй-богу, правда. Тут особенно Йоська єсть; дак уїдливе, кляте, што ніяким хвисоном його не обійдеш. Де здибав, то й давай гроші, то й давай! Ну, де ж я то і візьму, коли немає! А він, дурний, одно: давай, та й годі, вертай, що брав! Ну, што он? Какоє понятіє імієт? Сказано, жид! А ти тікай, бо посадить — чиста напасть! Так і ховаюсь, і кручусь як муха в окропі: там у цилюрні уже посадив замість себе гарсона, та що з того? Цилюрня таки лопне! От як, дасть бог, на Проні женюсь, себто на її добрі та на її грошах, тоді я бритви через голову у Дніпро позакидаю, а заживу купцем первой гільдії, зав'ю такі моди алад'ябель! Тільки ж Проня й погана, як жаба... Та якби запустить пазури у її скриню, то ми при боці заведемо таке монпасьє, що тільки пальці облизуй!

Таки сугжик! :D Типовий такий... почтку століття... концентрат... :D
Ну, був не в темі, вибачаюсь!!!

• 🟡 20:00 Відбій тривоги в Харківський район.Зверніть увагу, тривога ще триває у:- Харківський район#Харківський_район
Так суржик і штучна мова. Крім того, це ж літературний персонаж, тобто теж свого роду штучний.
Что касается литературного персонажа - согласен.
С искусственностью суржика - нет. Смешанный язык (а я думаю, суржик таким является) не является искусственным - его возникновение совершенно естественно при определенных условиях. И звучит он вполне естественно.

С искусственностью суржика - нет. Смешанный язык (а я думаю, суржик таким является) не является искусственным - его возникновение совершенно естественно при определенных условиях. И звучит он вполне естественно.

Штучним його називають тому, що він виник не природно. Ним, як правило, починають розмовляти носії укр. мови, намагаючись говорити російською мовою. От у цьому його штучність. Втім, напевно, для деяких він вже стає природною мовою, якщо з народження вони починають ним розмовляти і думати. В інеті не знайшов серйозних досліджень з приводу суржика, тільки ідеологічно-політичні статі, які, можливо, й пояснюють виникнення суржика, але не роблять його лінгвістичний аналіз.

Штучним його називають тому, що він виник не природно. Ним, як правило, починають розмовляти носії укр. мови, намагаючись говорити російською мовою. От у цьому його штучність. Втім, напевно, для деяких він вже стає природною мовою, якщо з народження вони починають ним розмовляти і думати. В інеті не знайшов серйозних досліджень з приводу суржика, тільки ідеологічно-політичні статі, які, можливо, й пояснюють виникнення суржика, але не роблять його лінгвістичний аналіз.

Пане, ми тут з Вами як Кирило і Мефодій - просвітлюємо нарід!!

Хм.. Даже и не суржик, а какой-то искусственный язык, ИМХО.

суржик= искусственный язык!!! Це факт..! А те, що Ви, певне, приймаєте за суржик, є звичайнісіньким діалектом!! Проце вже в цій темі стільки сторінок з olki написали ;)

ПісляСлова: Вибачте, olki, Ващі заслуги й собі приписав ;)

Вельми радий допомогти. Аби на користь.

Хм.. Даже и не суржик, а какой-то искусственный язык, ИМХО.

Вот примерно так и я рассуждала. С одной стороны - меня убеждают, что суржик язык искусственный, а с другой - я слышу вокруг себя людей, говорящих естественным образом на родном для себя языке, который точно не литературный украинский или русский.

А теперь сделала для себя предварительные выводы.
1. Для популярной (для неспециалистов) филологии "суржик" - это нечто, этвас. Активно пользуется этим понятием не столько языкознание, сколько политика.
2. В обыденной жизни слово "суржик" употреблятся как минимум в двух различных значениях:
- разговорный язык большой части Украины, граничащей с россией. В моем представлении он сложился естественным образом и является звеном в языковой сети русских (в широком смысле) говоров... слобожанский диалект, если филологи позволят мне так выразиться;
- искалеченный язык людей, стремящихся, по их разумению, "из грязи в князи". Язык нарочитый, искусственный.
3. В публицистике не видят (возможно - намеренно) такого различия и считают "суржик" болезненным состоянием ураинской мовы.
Т.е. живущие на Слобожанщине по определению больны страшной языковой болезнью - суржиком. И теперь их, убогих, хорошо бы пролечить или, по крайней мере, убедить в их языковой неполноценности...

Ви, пані, зробили очевидні висновки!
Т.е. живущие на Слобожанщине по определению больны страшной языковой болезнью - суржиком. И теперь их, убогих, хорошо бы пролечить или, по крайней мере, убедить в их языковой неполноценности...

Я от тільки не розумію, чому ви так за слобожанщіну вхопились???? А донетчина?? А причорномор"я???

Ви, пані, зробили очевидні висновки!

Я от тільки не розумію, чому ви так за слобожанщіну вхопились???? А донетчина?? А причорномор"я???
Я не можу погодитися, що слобожанський діалект = суржик. Моє дитинство пройшло у бабусі в Сумській області, 3 км від Курської області. Там в селі говорили не суржиком, а саме діалектом.
Наприклад, коли одразу після дощу стає гарна погода, кажуть "Гарна година стала", або сусідка, яка мене довго не бачила "Ой, я тебе не познала (літ. укр. впізнала)".

Чего вижу - о том пою!.. ;)
Как говорят там - я не слышу. Да и нет такой необходимости для ответа на мой вопрос. Тамошний суржик - тоже местный говр-диалект, только в причерноморье наверняка пестрее из-за обилия этнических групп.

Тобто ви розумієте під суржиком будь-який Український діалект?
Нет.
Я предполагаю, что при расширении географии останутся все те же два разных понимания слова "суржик": 1)местный говор и 2)язык "из-грязи-в-князевых" индивидуев.

Нет.
Я предполагаю, что при расширении географии останутся все те же два разных понимания слова "суржик": 1)местный говор и 2)язык "из-грязи-в-князевых" индивидуев.

Так в тому то й проблема, що 1ше розуміння не має права на існування, бо це брехня, і спроба принизити людей!!!

Так в тому то й проблема, що 1ше розуміння не має права на існування, бо це брехня, і спроба принизити людей!!!
Обязуюсь НИКОГДА не употреблять слово "суржик" в значении "диалект"!!! Чтоб я сдохла :dead

Назад
Зверху Знизу