Змінюй хід війни! Допомагай ЗСУ!

А была ли когда-нибудь Украина моноязычная?

🟢 18:19 Відбій тривоги в м. Харків та Харківська територіальна громада.Слідкуйте за подальшими повідомленнями.#м_Харків_та_Харківська_територіальна_громада
  • 🟢 18:19 Відбій тривоги в м. Харків та Харківська територіальна громада.Слідкуйте за подальшими повідомленнями.#м_Харків_та_Харківська_територіальна_громада

Не маю можливості робити пропозиції, бо 11го здаю диплом, і дуже зайнятий його написанням... А от пораду дати можу. Поїздити по Україні і послухати, а потім вже висновки робити, а не сидіти в офісі і віртуально розмовляти про діалекти! :)

• 🟢 18:19 Відбій тривоги в м. Харків та Харківська територіальна громада.Слідкуйте за подальшими повідомленнями.#м_Харків_та_Харківська_територіальна_громада
Не маю можливості робити пропозиції, бо 11го здаю диплом, і дуже зайнятий його написанням... А от пораду дати можу. Поїздити по Україні і послухати, а потім вже висновки робити, а не сидіти в офісі і віртуально розмовляти про діалекти! :)

За пораду дякую. Це нездійсненно.

Щоб поїздити по Україні потрібні як мінімум дві речі:
1) вільний час;
2) вільні гроші.
Грошей не так багато треба, бо їздити треб не по готелях та банях, а по селах...

а от вільний час можна влітку знайти.. тай взагалі, якщо захотіти, то час можна знайти... РАДЖУ БАЙДАРКИ! класний спосіб пізнти країну!!

Грошей не так багато треба, бо їздити треб не по готелях та банях, а по селах...

а от вільний час можна влітку знайти.. тай взагалі, якщо захотіти, то час можна знайти... РАДЖУ БАЙДАРКИ! класний спосіб пізнти країну!!

Ну Вашими устами, і Вашими молитвами. У мене в минулому році був час на два дні до Києва у справах і два дні на дачі. Тай вік такий, що вже комфорту хочеться , а не активного відпочинку.

і Вашими молитвами.
Цими словами Ви нагадали мені мого дуже гарного друга... Йому вже 45, він від юності сліпий, але зробив карьєру адвоката, а тепер все кинув і займається народним співом - автентикою. Для нього неме перепон, і він спокійно ходить в експедиції! Чого і вам бажаю! ;)

Цими словами Ви нагадали мені мого дуже гарного друга... Йому вже 45, він від юності сліпий, але зробив карьєру адвоката, а тепер все кинув і займається народним співом - автентикою. Для нього неме перепон, і він спокійно ходить в експедиції! Чого і вам бажаю! ;)

Дуже дякую, але насправді мені цього не треба. Проблема суржика і діалектів, до речі, непокоїть не мене, а пані Зануду. Щодо відсутності вільного часу, то я від цього не страждаю. Мені подобається те, чим я займаюсь і відпочивати від цього я не хочу. А в експедиції, в тому числі і діалектологічні, я свого часу наїздився. :)

Не могу сказать, что эта проблема меня так уж сильно беспокоит ;)
Скорее - заинтересовала.
Я хочу понять: то, что я слышу в селе под Харьковом - это суржик или слобожанский диалект?..
Сердючка - это суржик, так?
А Свирид Петрович Голохвостов - это не суржик, верно?

Скорее - заинтересовала.
Я хочу понять: то, что я слышу в селе под Харьковом - это суржик или слобожанский диалект?..

І Сердючка, і Свирид Петрович Голохвостов - суржик.

Скорее - заинтересовала.

Даю відповідь... В селах під Хрковом, і не тільки під, але й за кілька десятків кілометрів люди розмовляють слобожанським діалектом української мови!!! Я не знаю хто і де знайшов та 90%рос. слів, але він явно ніколи не чув цього діалекту!!

Сердючка це точно суржик, бо в Полтаві трохи не так розмовляють, а у неї\нього явно постановачна говірка...

Голохвастав як літертурний герой мені не відомий, а як кіно персонаж, він розмовляє досит нормальним київським діалектом, бо професіонали працювали над стрічкою!

І Сердючка, і Свирид Петрович Голохвостов - суржик.
Для меня как неспециалиста между языком Сердючки и Свирида Петровича есть большая разница - сердючкиным языком естественным образом разговаривают люди, много людей...
А Свирид Петрович сконструировал себе какой-то воляпюк и юзает его в гордом одиночестве...

Для меня как неспециалиста между языком Сердючки и Свирида Петровича есть большая разница - сердючкиным языком естественным образом разговаривают люди, много людей...
А Свирид Петрович сконструировал себе какой-то воляпюк и юзает его в гордом одиночестве...

От і всі і розійшлись в думках ;)

Але Цікаве питання. Будемо полімізувати.

Сердючка (сучасна) змінила полтавський діалект так, щоб його розуміли в москві, і природнього я там нвчого не чув...

Що ж до Голохвастова, то треба розділяти те, коли він говорить таксказать НА ПУБЛІКУ і коли без пафасу... І хто зна, як розмовляли в Києві в ті часи??

Даю відповідь... В селах під Хрковом, і не тільки під, але й за кілька десятків кілометрів люди розмовляють слобожанським діалектом української мови!!! Я не знаю хто і де знайшов та 90%рос. слів, але він явно ніколи не чув цього діалекту!!
90% насчитали в письменном источнике - в книге...
Когда люди говорят на своем родном языке - это почти всегда красиво, естественно и гармонично.
Язык или диалект - филологи, по-моему, не всегда уверенно различают (шуточка, что язык - это диалект с армией и флотом!).
Говор сел под Харьковом звучит абсолютно естественно, природно...
И у Сердючки, кстати, тоже - нет ощущения искусственности.
Голохвастав як літертурний герой мені не відомий, а як кіно персонаж, він розмовляє досит нормальним київським діалектом, бо професіонали працювали над стрічкою!
А вот Свирид Петрович говорит ходульно, искусственно, нарочито...
То есть персонаж получился вполне достоверный... но язык - ощущение ходульности, искусственности, нарочитости...

От і всі і розійшлись в думках ;)
Значит, есть о чем говорить.
Когда все согласны - остается только голосовать. Единогласно.;)

Сердючка (сучасна) змінила полтавський діалект так, щоб його розуміли в москві, і природнього я там нвчого не чув...
Я говорила о Сердючке-проводнице, когда она только появилась.
Остальное мне у нее не нравится. Сорри, что сразу не уточнила, потому что действительно: Сердючка в начале карьеры и современная - две большие разницы...
Що ж до Голохвастова, то треба розділяти те, коли він говорить таксказать НА ПУБЛІКУ і коли без пафасу...
І хто зна, як розмовляли в Києві в ті часи??
Уж точно - не я ;)
Я говорю исключительно о своем ощущении от языка персонажа - имхо, это смесь французского с нижегородским...:)

90% насчитали в письменном источнике - в книге...
Як казав сталін, не важливо як голосують, важливо як рахують голоси ;)
Когда люди говорят на своем родном языке - это почти всегда красиво, естественно и гармонично.
Язык или диалект - филологи, по-моему, не всегда уверенно различают (шуточка, что язык - это диалект с армией и флотом!).
Говор сел под Харьковом звучит абсолютно естественно, природно...
Літературна мова завжди або дістелірат, або один з переважаючих діалектів... А взагалі з усім вище наведеним згоден
И у Сердючки, кстати, тоже - нет ощущения искусственности.
Але вони є, і їх чутно!!

А вот Свирид Петрович говорит ходульно, искусственно, нарочито...
То есть персонаж получился вполне достоверный... но язык - ощущение ходульности, искусственности, нарочитости...
Це коли він мамагався нагнати пафасу, а коли з друзями розмовляв?

Це коли він мамагався нагнати пафасу, а коли з друзями розмовляв?
Тот же калечный воляпюк на костылях...
Тоді, якщо мені не зраджує память, вона всеж по-полтавськи говорила!!
А теперь - по-полтавско-московски... если можно так выразиться... впрочем, не смотрю - она ж еще и поет :eek:

Благодарю за общение, мне уже пора на покой - завтра на работу...
Спокойной ночи

Тот же калечный воляпюк на костылях...

А теперь - по-полтавско-московски... если можно так выразиться... впрочем, не смотрю - она ж еще и поет :eek:

Благодарю за общение, мне уже пора на покой - завтра на работу...
Спокойной ночи

Добраніч! :)

Г о л о х в о с т и й. Дурні хахли! Ідіть здорові! Што значить проста мужва? Ніякого понятія нєту, ніякой делікатной хвантазії... так і пре! А вот у меня в галавє завсегди такий водеволь, што только мерсі, потому — образованний чоловєк! Да што, впрочем, про них?.. Годі, довольно! От як би Проні не пропустить! Шукаю: нігдє нєту; чи не пройшла развє? Дак кудою ж пройтить їй, когда ми калавурим? Удивительне діло! Нужно подождати. Треба сьогодня на нейо рішительно налягти. Здається, єй пондравился... Ну, да кому я не пондравлюсь? А вот, штоби Проні не випустить з рук, то необходимо. Багата: який дом, сад! А лавка, а дєнєг по скринях! Старого Сірка струсну, то так і посипляться карбованці! Одна надія на її придане, бо іначе не можу поправити своїх ділов: такий скрут, хоч вішайся. Довгів стільки, як блох у курнику! З дому вийти удень страшно, щоб який жидюга не піймав, єй-богу, правда. Тут особенно Йоська єсть; дак уїдливе, кляте, што ніяким хвисоном його не обійдеш. Де здибав, то й давай гроші, то й давай! Ну, де ж я то і візьму, коли немає! А він, дурний, одно: давай, та й годі, вертай, що брав! Ну, што он? Какоє понятіє імієт? Сказано, жид! А ти тікай, бо посадить — чиста напасть! Так і ховаюсь, і кручусь як муха в окропі: там у цилюрні уже посадив замість себе гарсона, та що з того? Цилюрня таки лопне! От як, дасть бог, на Проні женюсь, себто на її добрі та на її грошах, тоді я бритви через голову у Дніпро позакидаю, а заживу купцем первой гільдії, зав'ю такі моди алад'ябель! Тільки ж Проня й погана, як жаба... Та якби запустить пазури у її скриню, то ми при боці заведемо таке монпасьє, що тільки пальці облизуй!

Назад
Зверху Знизу