Уряд ухвалив уточнення до постанови про вимкнення аналогового ТБ – Нацрада
18 липня Кабінет Міністрів на своєму засіданні ухвалив зміни (уточнення) до своєї постанови про вимкнення аналогового телебачення в Україні з 31 серпня (у Києві та Кіровоградській області – з 31 липня) щодо часткового збереження аналогового мовлення.
Про це повідомив голова Нацради Юрій Артеменко на засіданні Нацради 19 липня:
«Учора відбулося засідання Кабінету Міністрів, де був присутній Олександр Ільяшенко (відповідальний секретар Нацради. – ДМ). Вони прийняли зміни (уточнення) до своєї постанови, щодо якої ми просили врахувати наші пропозиції. Зокрема, найпринциповіше – не соціальна реклама про вимкнення аналогу, бо вона й так іде, а продовження мовлення місцевих компаній, у яких немає цифрових ліцензій. Тексту постанови ще немає, тому що мають врахувати висловлені зауваження. Але сам прем’єр-міністр сказав, що треба захистити місцеві телекомпанії».
Детальніше про ухвалені урядом рішення «Детектору медіа» розповів Олександр Ільяшенко:
«Я поки що не можу відповісти, які саме зміни внесено в постанову уряду. Тому що проект рішення, який готував Держспецзв’язку, стосувався того, що аналогове мовлення продовжиться на територіях з особливим режимом мовлення (зона ООС і райони, що межують з Кримом).
Я готувався доповнити цей проект нашими пропозиціями: продовжити аналогове мовлення місцевих мовників, які не мають цифрових ліцензій, суспільного мовника, а також передавачів у прикордонній зоні. Ми підготували перелік цих передавачів, йдеться про Чернігівську, Харківську та Сумську області.
Але прем’єр-міністр сам виступив щодо місцевих мовників (тому що ми зустрічалися з ним до засідання уряду). Він сказав, що місцевих мовників потрібно захистити, зберегти їхнє мовлення. А я доповнив – сказав про прикордонні території та про суспільного мовника.
Прем’єр-міністр поставив питання на голосування з урахуванням висловлених зауважень. Вони проголосували. Але які зауваження врахують і як саме – поки що не знаю. Сьогодні в Держспецзв’язку зустріч щодо цього урядового документа. Можливо, в ньому буде приписка «з додатковим опрацюванням Нацрадою». Можливо, будуть уже враховані в цих змінах наші пропозиції. Можливо, на наступне засідання Кабміну потрібно буде ще якісь зміни вносити».
Нацрада очікує протягом найближчих днів отримати текст постанови на погодження від уряду і розглянути його на засіданні в наступний четвер, 26 липня.
Також Юрій Артеменко повідомив, що після вимкнення аналогового мовлення в Кіровоградській області можуть бути скориговані дії та строки вимкнення по решті території України: «… Буде практика Кіровоградської області, будуть помилки, плюси, переваги. Тоді ми будемо виходити з пропозицією і досвідом, що робити 1 вересня – чи додаткові постанови Кабміну приймати, чи відкладати. Але згода і бажання уряду і всіх великих медіагруп відключати аналог є. Можливо, хтось не хоче, але ніхто не каже, що не треба».
Голова Нацради подякував представнику Нацради в Кіровоградській області за координацію запланованого на 31 липня вимкнення аналогового сигналу в області, але закликав посилити інформування аудиторії про зміни: «Наш представник у Кіровоградській області в постійному контакті, провів зустрічі з губернатором, з представниками торгівельних мереж, щоб вони врахували, чи потрібно підвезти тюнери з центрального складу в Києві. Збиралися представники ОДА, визначали, куди і як люди можуть телефонувати для консультацій. Пішла місцева інформаційна реклама про вимкнення. Це треба підсилювати, казати більше: можливо, на місцевих каналах запустити ролик, що до відключення залишилося стільки-то. Бо практика всіх країн показує, що як би не попереджали – люди кидаються за тюнерами на наступний день після відключення».
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.