Mason Lemberg
10 год ·
РОТТЕРДАМ +
Рік тому розпочалась активна фаза диверсії з метою підриву енергетичної безпеки України. Вона називалася "блокада Донбасу".
В результаті Україна повністю втратила можливості поставки вугілля з окупованих територій, тепер вугілля з окупованих територій продає росія, а українські теплоелектростанції замість того, щоб закуповувати вугілля по 1736 грн. за тону, закуповують вугілля в США по 113 доларів, в ПАР по 100 доларів і в Росії по 95 доларів.
Одним з головних аргументів людей, що блокували поставки вугілля в Україну, стала так звана формула “Роттердам +”.
Оскільки маніпуляції щодо цієї формули й далі продовжуються, я вирішив зібрати все, що писав раніше і додати нові відомості.
Весь матеріал побудований на діючих нормативних документах і підтверджених даних.
Детально (з посиланнями на нормативні документами, цитатами з них, графіками) про "Роттердам +" написано тут -
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Рекомендую всім почитати саме тут. Там же є коментарі так званого "експерта з енергетики" пана Геруса.
Я ж підведу підсумки:
1) Діюча Постанова НКРЕКП №289 від 03.03.2016 вводить порядок розрахунку прогнозної оптової ринкової вартості електроенергії. Дійсно в цій Постанові передбачений розрахунок вартості електроенергії, яка включає витрати на закупівлю вугілля в Роттердамі і доставку його в Україну.
2) "Експерти з енергетики" чомусь не хочуть зауважувати 2 фактори:
а) Постанова передбачає порядок розрахунку ПРОГНОЗНОЇ оптової ринкової вартості електроенергії.
б) В формулу входить показник дотацій, який можна коригувати у відповідності до можливої переплати в минулі періоди.
Таким чином, формула "Роттердам +" передбачає МОЖЛИВІСТЬ оплати і доставки вугілля, придбаного на товарній біржі в Роттердамі. Тобто, забезпечує енергетичну безпеку України.
3) Дані презентації НКРЕКП в якій розраховується прогнозна вартість електроенергії в 2018 році, вказують на те, ніхто нікому не відшкодовує транспортні витрати за доставку вугілля з Роттердаму, якщо воно звідти не доставлялось. Про це свідчить той факт, що індикативна (розрахункова) ціна вугілля менша ніж ціна вугілля розрахована по формулі.
4) Однак, це не означає, що держава і громадяни не можуть переплачувати Ахметову. Але для цього потрібно проаналізувати фактичну вартість придбаного вугілля і закладеного в ціні електоенергії, а не маніпулювати прогнозною вартістю вугілля. Фактичну вартість вугілля ніхто з експертів, звісно ж, не з'ясовував, бо схоже маніпуляції важливіші ніж правда.
5) "Ціна питання" по моїх оцінках становить 4-5 копійок за 1 КВт-год., або близько 3% від оптової ціни електроенергії. Максимум - 9 копійок, але це неймовірна цифра, яка не враховує навіть зарплату, амортизацію
6) Навіть з врахуванням "ціни питання" (тобто, це питання треба дослідити, чи дійсно споживачі переплачують державі чи Ахметову), найвищі тарифи для населення (1,40 грн. без ПДВ) все рівно менші ніж ОПТОВА ціна виробників (1,4955 грн. без ПДВ). Але ж цю електроенергію від виробників ще треба доставити до конкретної квартири. Тобто, держава субсидує населення, встановивши для нього тарифи нижчі ніж оптові. Тому, розмови про те, що влада через "Роттердам+" влізла в кишені населення - це відверта брехня.
7) Чи може мені хтось пояснити чому великі “розслідувачі”, “експерти з енергетики” і журналісти близькі до російського олігарха Григоришина, вже рік маніпулюють 4-5 копійками, але їх не цікавить 51,85 копійки на 1 КВт-годині, які залишаються в розпорядженні Обленерго? Мова йде про "витягнули з кишень" шкіл, садочків, ВУЗів, лікарень, малих підприємств і т.д.
8) Ініціатори блокади та ініціатори відміни Постанови НКРЕКП програли 2 суди по цій справі.
9) Незважаючи на 2 судові рішення, незважаючи на те, що не було досліджено фактичну собівартість виробництва електроенергії на ТЕС (я впевнений), НАБУ судиться з посадовими особами НКРЕКП за нібито зловживання службовим становищем і зговір на користь монополістів-виробників електроенергії.І як ви думаєте, яким будуть судові перспективи цієї справи? А потім ми знову почуємо від пана Ситника чергові виправдання, що це суди погані… Ото ж бо…
10) Дивіться що планували зробити рік тому: вугілля з ОРДІЛО перекрили, через суд скасовують Постанову НКРЕКП і вугілля з біржі постачатися не може, бо виробникам не компенсовують транспортні витрати на доставку вугілля до України, а це майже 20%. Все. Шах і мат.
Я не знаю що це було насправді, але це все дуже схоже на диверсію, з метою ********* енергетичну безпеку України і залишити Україну без світла і тепла посеред зими 2017 року.