Ольга Евстигнеева - экс-пресс-секретарь Самопомощи
Скрины - по ссылке, бо и так дюже длинно((
Olha Yevstihnieieva додала 12 нових світлин — почувається сумно.
18 січня ·
Думаю, вже всі відпочили від новин про львівське сміття)
Я нічого не писала про це аж 4! тижні)
Прийшов час видавати на гора нові цікаві факти, зокрема по Грінері, яка вивозить сміття з центрального району Львова і претендує на інші райони міста(конкурси вже оголошені)
Попереду дуже багато літер, але ви не пошкодуєте, бо дізнаєтесь, що Грінера має російське коріння, її капітал, ймовірно, внесений російськими компаніями - гігантами і вона має неопосередковане відношення до друга Путіна, але вихідця з України)
Заінтриговані?*) І що найсмішніше - я не жартую. На жаль.
Почну з того, що зараз є два кримінальні провадження, перше - (приємно, що правоохоронці таки читають ЗМІ і реагують на звернення), цитую:
«Органом досудового розслідування встановлено, що службові особи Галицької районної адміністрації Львівської міської ради в 2016 році вчинили зловживання своїм службовим становищем при проведенні конкурсу щодо надання послуг з вивезення ТПВ надавши перевагу учаснику ТзОВ «ГРІНЕРА УКРАЇНА»»
Я про це писала раніше, по суті, виконком міськради напередодні прийняв дискримінаційну ухвалу, яка мала б забезпечити Грінері перемогу
І друге кримінальне провадження стосується доступу до правоустановчих документів і банківських рахунків Грінери. Хочеться допомогти слідчим, бо мені здається, я приблизно знаю, що вони шукають)
Отже, почнемо:
Грінера не все життя була Грінерою, з 2007 року це була компанія з назвою МТБ ГРУПП. Її засновниками були два російські гіганти:
ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "БАМТОННЕЛЬСТРОЙ", КРАСНОЯРСЬКИЙ КРАЙ, РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ, розмір внеску до статутного фонду - 22000.00 грн.
https://ru.wikipedia.org/…/Бамто%D…
та
ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "УСК МОСТ", МОСКОВСЬКА ОБЛАСТЬ, , ЗАТ "ГОЛІЦИНО", РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ, розмір внеску до статутного фонду - 22000.00 грн.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Це російські гіганти, зокрема Бамтонельстрой котує акції на московській біржі, оборот на 2008 рік становив 9 млрд рублів. Основними її замовниками є російська залізниця та енергетичний сектор. Хоча сьогодні компанія, за даними ЗМІ, впевнено прямує до банкрутства, але й виконує ще надважливі інфстраструктурні замовлення
З Україною цю компанію, за даними ЗМІ, пов’язують спільні проекти – роботи в Дніпропетровському метро, а в 2007 році вони купили 40% Київметрострою(київської підземки, не знаю, чи воно і досі у їхній власності).
Попри їхні масштаби російські ЗМІ неодноразово висвітлювали факти корупції пов’язані з цією компанією і її власниками в Росії, зокрема і на будівельних роботах Олімпіади в Сочі, всього мегабагато - можна шукати в неті.
Та мова не про те. Згодом МТБ ГРУПП, яка мала в засновниках російських гігантів - змінює назву і засновників. Засновником вже не МТБ Груп, а Грінери 5 серпня 2016 стає нам добре відомий громадянин США Богдан Михалусь.
Компанію з Києва перенесли до Львова на адресу - місто Львів, ВУЛИЦЯ ЧИГИРИНСЬКА, будинок 34. Я публікую цю адресу, адже це, наче, адреса самого підприємства, яке вивозить сміття з центрального району Львова, хоча, насправді там будинок, де, як мені сказали сусіди - проживає мама Михалуся…
Що цікаво, статутний внесок Грінери становить 44 тисячі грн., дата його остаточного формування 21.09.2008 рік. Тобто, після фактичної зміни власників і перейменування статутний капітал залишився той самий, ну і код ЄДРПОУ, по якому вдалось це виявити взявши платний витяг з ЄДР.
Повернімось до засновників російських гігантів(які утворили МТБ Груп, яка згодом стала Грінерою). Засновником російської СК МОСТ є вихідець з українського Конотопу Євгеній Сур
як бачимо російський мільйонер з Форбсу( 171 місце, 600 млн доларів станом на 2013 рік)
Свій пакет акцій в СК МОСТ він продав Геннадію Тимченку( статки майже 11 млрд доларів США), його називають другом Путіна, ось уривки з вікіпедії:
«По утверждению британской Financial Times от 15 мая 2008 года, своим успехом в бизнесе Тимченко обязан отношениям с президентом России Путиным, что сам Тимченко опроверг специальным письмом»
«Владимир путин на встрече с писателями в сентябре 2011 года, отвечая на вопрос Захара Прилепина, сказал о Тимченко: «всё, что связано с его бизнес-интересами там, это его личное дело, я никогда туда не лез и лезть не собираюсь»[22].»
Тут детальніше:
https://ru.wikipedia.org/…/Тимче%D…
Цілком можливо, що через впливового українця в Росії Євгенія Сура ці інфраструктурні проекти стали можливими в Україні. Однак, він і його дружина досі є співзасновниками українських компаній та офшорів, які займаються львівським сміттям через Грінеру.
Певно, ви пам’ятаєте історію, публіковану в грудні минулого року, про офшор Соллар Енерджі Інвестментс(власником якого є Євгеній Сур) і його причетність до Олександра Кснофонтова (чоловіка Руслани)
Саме цей офшор є співзасновником компанії Промбудівництво-К, яке надало пресувальне обладнання Грінері, яке було здане ними місту в оренду за 1 гривню, здається(тоді всі сказали, що то Святий Миколай

Також цей офшор є співзасновником української фірми СОЛАР ЕНЕРДЖІ ІНВЕСТМЕНТС Україна, а разом з Олександром Ксенофонтовим їхнім кінцевим бенефіціарієм є Ірина Сур, ймовірно, дружина Євгенія Сура (згідно російського реєстру вони прописані разом) у них також є син Ігор Сур, усі вони проживають(або мають громадянство і нерухомість) в США.
Оскільки, Євгеній і Ірина Сур є громадянами США я почала їх шукати в тамтешніх реєстрах. Ось тут є дані про них, співпадають імена, вік та адреси:
Євгеній Сур, як і його сім’я, є співзасновниками, менеджерами і т.д багатьох офшорів, серед них і ці
В розділі зв’язки бачимо багато цікавих прізвищ. Через офшор Vinex Investments, LLC (річний дохід $92,000.00) чи Sharp-Invest Holdings Ltd сімейство Сурів пов’язане з цими людьми:
BORIS KONDRAT.
Людина з таким прізвищем і фамілією часто фігурує в російській пресі, теж займається будівництвом, сьогодні він володіє часткою в УСК МОСТ
Sergey Nazarkin помічник Бориса Кондрата в СК Мост
Valdimir kostylev – це не помилка, так справді записано. Це може було зроблено для того, щоб людина не вказувала, що вона pep, себто наближена до політики і потребує контролю при відкритті юросіб чи банківських рахунків закордоном. Людина з таким прізвищем та ім’ям теж часто фігурує в російській пресі і є партнером Євгенія Сура по СК МОСТ.
Решта прізвищ - зв’язків Ірини та Євгенія Сур теж дивують. Зокрема ці:
Arkadiy Dubovoy
Vera Dubovoy
Aleksandr Garkusha
Перші двоє є засновниками компанії APD DEVELOPERS, INC.,
Яка разом з Aleksandr Garkusha фігурує у скаргах кількох штатів, де їх минулого року звинуватили у хакерських крадіжках інсайдерської інформації впродовж 5 років мінімум на 100 млн. доларів зі світових бірж для подальших махінацій, ось уривок зі статті (інфо багато різними мовами. цей випадок сколихнув фінансовий світ)
«Украденные релизы хакеры передавали своим сообщникам в Украине, США и, возможно, России, а они, в свою очередь, использовали информацию для успешной торговли на биржах акциями крупных компаний, таких как Boeing, Hewlett-Packard, Caterpillar, Oracle и других»
А ось і скарга Штату Нью – Джерсі(такаж є і по Штату Джорджія)
Найбільше смішить те, що серед цих прізвищ фігурує і прізвище Олександра Ксенофонтова

Звісно, він не причетний до всіх злочинів на світі. Але якщо ти реєструєш офшор з сумнівними особами, тоді будь готовий, що твоє прізвище буде серед прізвищ злочинців і корупціонерів.
До речі, він сказав, що подасть на мене і на ЗМІ, яке робило сюжет по сміттю і записало мій коментар - до суду за те, що я назвала його засновником офшору Солар енерджі Інвестментс, а він, насправді був його менеджером В особистій переписці на пошті він довжелезним листом мені розписав, що я не журналіст, а профан, скоріш займаюсь заказухами і т.д. Серед цієї купи хамства і зверхності він написав і дещо корисне, цитую:
« А все дуже просто, ми з моїм партнером, громадянином США, намагались зареєструвати фірму в США, яка інвестуватиме в енергетичні проекти, в першу чергу в сонячну енергетику, основним напрямком інвестицій якої розглядалась Україна, але також були і залишаються плани щодо США та інших зручних для бізнесу територій. Основний напрямок інвестицій – Українська Енергетична Незалежність.
Але бюрократично в США нам відмовили в швидкій реєстрації, тому що я громадянин України.
А інвестиції треба було розміщати оперативно, так як ми вже розпочали освоєння і будівництво об’єкту в Бориспільському районі Київської області, і тому фірму Solar Energy Investment LLC мій партнер повністю зареєстрував на себе і свою дружину( прим. Евгенія та Ірина Сур), як материнську компанію для загальних інвестицій.
Ця фірма ніякого стосунку до мне не мала жодної секунди свого існування, і обслуговувала бізнес-інтереси мого партнера.
А нашу спільну компанію ми вже зареєстрували в Україні в Києві.
І в неї мій партнер увійшов компанією Solar Energy Investment LLC, що логічно, адже він громадянин США, і це його фірма»
Наступний уривок по темі:
«Я би міг і більше говорити про свого партнера і його бізнес, якби він дав мені на це повноваження.
Але я його про це навіть не питаю, тому що він бізнесмен, а гроші, не знаю, чи Ви в курсі, гроші “люблять тишу”.
Не знаю, чи йому потрібне спілкування з таким сильним “журналістом”, як Ви, в принципі.Від себе можу сказати, що ця людина – громадянин США, справжній у всіх розуміннях УКРАЇНЕЦЬ, патріот до самої своєї глибини, людина, яка ніколи не була українським чиновником, політиком, бюрократом, навіть не жила в Україні, є меценатом, який будує в Україні церкви та школи, відновлює музеї, допомагає нашій армії в АТО та вкладає гроші в розвиток української культури, незалежних медіа та незалежної енергетики, в тому числі і в сміттєпереробку»
Це коментар Ксенофонтова з приводу його бізнес - партнера Євгенія Сура(наскільки я зрозуміла), а ще бізнес-партнера друзів Путіна. Це, за його словами, українець(він з Конотопу, справді), який навіть не жив в Україні(справді, бо вищу освіту він здобув у Москві, де й заробляє свої капітали і виводить їх у США), а ще інвестує в Україну, але гроші люблять тишу…
Цікаво. Хух. Щось я захопилась.
Підбиваємо підсумки:
1. Компанія Грінера Україна попри зміну засновників та назву має російське походження і, не виключено, російський капітал( Хоча Михалусь всюди вказує, що інвестором є саме він. Думаю, якщо це так, то йому буде не складно це довести). Особисто я нічого поганого у російських грошах в Україні не бачу. Хоча є політичні і військові обставини, обмеження чи бойкот капіталів – але я в тому не спец). Більше того, якщо ці кошти зароблені корупційним шляхом на великих інфраструктурних об’єктах в Росії (що варто перевірити), вихідцями з України, то як би нам не хотілось вважати їх патріотами - це є корупція, а корупція зло.
2.Грінера України взяла обладнання для пресування в компанії Промбудівництво-К, яка фактично контролюється Іриною Сур(хоча вона фігурує як громадянка США), дружини російського мільйонера Євгенія Сура. До речі, директор Грінери в липні минулого року сьогодні уповноважена особа саме Промбудівництво-К. Тому походження цього обладнання, як і інвестицій у 1,5 млн євро(про які так з захватом писали львівські ЗМІ) - варто ретельно перевірити.
3. Коли хтось називає себе громадянином США і каже, що везе сучасні технології, великі капітали – не варто в той же час втрачати гідність і клепку. Всі гроші, кожна копійка чи мільйон доларів мають своє походження. А воно може бути різним, десь і наші з вами гроші олігархи закордоном перетасовують між собою.
4. Останні події показують, що Грінера конкурує(або навпаки, ще не розібралась) з Захід ресурс плюс(про цю компанію я багато писала і знімала влітку минулого року) за вивіз сміття зі Львова, на який районні адміністрації оголосили конкурси. А також і заспорудження сміттєпереробних заводів, конкурс на будівництво яких оголосила ЛОДА. Виглядає, що в Грінери все домовлено з міською владою, а в Захід Ресурс Плюс з обласною. Результати конкурсів покажуть хто є де.
І ще - тема сміття мене дістала. Єдине, що я хочу – щоб у Львові вирішили проблему Грибович, яка насправді є екологічною бомбою і почали цивілізовано поводитись зі сміттям. Щоб воно не становило загрози. Все. А в результаті я маю звинувачення у замовності, продажності, не виключено-судові розбірки, а Андрій Садовий моєму колезі Serg Bobra сказав, що я критикую Грінеру, бо хочу від них грошей ... Це настільки безглуздо, бо я нічого не вигадую, даю по мінімуму власних суджень(лише припущення) на основі інформації з відкритих даних, які від мене ніяк не залежать. Тому такі заяви вважаю низькими. Старатимусь не опускатись до їхнього рівня, буду і далі старатись робити добре те, що роблю