Нам потрібен більш-менш коректний діалог і результат, а "не приїхати і в когось плюнути", - Зеленський про те, чому не називає Путіна і владу РФ агресорами
Президент України Володимир Зеленський вважає, що для припинення війни на Донбасі і відновлення кордонів України потрібно шукати якийсь коректний формат діалогу, а не "плювати в когось".
Як інформує Цензор.НЕТ із посиланням на Інтерфакс-Україна, про це він сказав на брифінгу вночі в Парижі, відповідаючи на запитання, чому він не часто називає президента РФ Володимира Путіна і російську владу агресорами.
"Це як питання: "А ви будете говорити добрий вечір президенту Росії?", "А ви будете сідати з ним за стіл?", "А тиснути руку?", "А стояти поруч, коли фотографують?" Все тут дуже просто. Чого ми хочемо? Нам з вами потрібен результат, я вважаю", - сказав він.
Зеленський зазначив, що якщо хтось ставить завдання "приїхати і в когось плюнути, то тоді навіщо їхати, щоб говорити і домовлятися?"
"Мені здається, що якщо ми хочемо щось вирішити, повертати людей, то нам потрібно знайти формат діалогу, який буде більш-менш коректним", - зазначив він.
Як повідомлялося, під час спільної з іншими лідерами "нормандської четвірки" пресконференції у Парижі Володимир Зеленський заявив про неможливість федералізації України, а також поступок територіями, у тому числі Кримом чи Донбасом.
⚠ Тільки зареєстровані користувачі бачать весь контент та не бачать рекламу.
Путін відчув "потепління" у відносинах з Україною
Президент країни-агресора Володимир Путін заявив про "потепління" у відносинах з Україною.
Про це він сказав на спільній пресконференції лідерів України, Німеччини, Франції та Росії за підсумками саміту "нормандської четвірки" в Парижі, інформує Цензор.НЕТ.
"Чи є якесь потепління? Я думаю, що так. Дивіться, вже відбувся обмін утримуваними. Ми досягли розведення сил у трьох точках. Ми зустрілися зараз у "нормандському форматі" і обговорили дуже важливе широке коло питань і щодо багатьох з них ми досягли прогресу. Тому все це разом дає нам підстави вважати, що процес розвивається в правильному напрямку", - сказав Путін.
Федералізація України неможлива, - Зеленський
Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Україна є унітарною державою, і її федералізація неможлива. Ніхто не буде диктувати країні вектор руху.
Про це президент України Володимир Зеленський заявив на спільній пресконференції після закінчення переговорів у "нормандському форматі", інформує Цензор.НЕТ.
"Україна - унітарна держава. Федералізація неможлива", - сказав Зеленський.
За словами глави держави, до кінця року має бути досягнуто повного припинення вогню на сході України. Крім того, країни-учасниці переговорів домовилися сприяти взаємному звільненню до 31 грудня утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх".
Крім того, учасники переговорів узгодили ще 3 додаткові точки розведення сил і засобів, зазначив Зеленський.
Хід переговорів президент України охарактеризував як "довгий, але предметний".
У нас абсолютно різний погляд на передачу кордону, - Зеленський про переговори з Путіним
Президент України Володимир Зеленський заявив, що в нього і у російського президента Володимира Путіна "абсолютно різний погляд" на передачу контролю над українсько-російським кордоном в ОРДЛО.
Про це він сказав на пресконференції в Парижі за підсумками "нормандської зустрічі", інформує Цензор.НЕТ.
"У нас із президентом РФ, кажу відверто, різний, напевно абсолютно, погляд на передачу кордону і те, коли це можливо. Справді, я можу відкрито про це говорити. Президент РФ каже, що в Мінську, що наш колишній президент Петро Олексійович підписав, передача кордону після виборів. Я, звичайно, порушую питання про те, щоб передача контролю була до виборів. Мені здається, я доволі аргументовано кажу, але поки в нас різні погляди", - сказав він.
Зі свого боку Путін підтвердив, що позиції з цього питання в нього і Зеленського не збігаються.
"Нас дуже просто зрозуміти: ми за те, щоб виконувалися Мінські угоди. Візьміть і прочитайте, що там написано. Там написано: Україна починає встановлювати контроль на цій території, на цій ділянці кордону наступного дня після виборів. І остаточно цей процес завершується після повної реалізації всіх політичних процедур. Навіщо розкривати Мінські угоди і їх переписувати?" - сказав він.
Президент РФ вважає, що кожен пункт цих угод пов'язаний один з одним, тому якщо "розкрити один пункт - почнеться переписування інших".
Я думав, що раз-раз і домовилися, але тут по-іншому, - Зеленський про переговори з Путіним
Президент України Володимир Зеленський заявляє, що з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним складно домовлятися.
Про це Зеленський повідомив українським журналістам у Парижі після саміту лідерів "нормандської четвірки", передає Цензор.НЕТ із посиланням на УНІАН.
Зокрема, у нього запитали про враження від російського президента і чи є Путін людиною, з якою можна домовлятися. "Чи можна домовлятись? Дивіться, дуже складно домовлятися, але сьогодні були моменти, коли ми в чомусь домовились, в деяких речах. Тому що він кожне питання розбирає на деталі... і ми починаємо навіть кожне слово врегульовувати, тобто, це складно. Я просто інша людина, я швидка людина. Я думав, що раз-раз і домовились... Ні, тут по-іншому, - інша, скажімо так, біомеханіка", - зазначив Зеленський.
При цьому президент зауважив: "Чи можна домовитись або ні, стане зрозуміло у майбутньому".
"Ми з вами точно побачимо. Сьогодні якісь такі поступки були. Я це відчув", - сказав Зеленський.
При цьому глава держави додав, що про враження говорити зарано, оскільки "було мало часу".
Також Зеленський розповів, що його зустріч із Путіним мала тривати 20 хвилин. "Тривала вона десь годину, зустріч віч-на-віч, і складалася з двох частин. Ми говорили всі разом, а потім удвох", - додав глава держави.
Я не знаю, хто кого, поки що - нічия, - Зеленський про результати "нормандського саміту"
Президент України Володимир Зеленський прокоментував хід переговорів лідерів країн "нормандського формату", заявивши, що розмова була іноді напруженою, іноді потужною й іноді легка, поки що, на переконання президента, - це "нічия".
Про це глава держави повідомив журналістам під час преспідходу в Парижі, передає Цензор.НЕТ із посиланням на УНІАН.
"Усі були дуже втомлені. У нас була розмова, вона була різною: і напруженою, й іноді такою потужною, іноді легкою", - заявив Зеленський.
За словами президента, він не знає, для кого ці переговори були більш успішними.
"Я не знаю, хто кого. Зараз правильно бути дипломатом, коли ми почали говорити. Говорімо, що поки що - нічия", - додав президент.
Україна та росія на переговорах у Парижі наблизилися до газової угоди – Зеленський
Володимир Зеленський стверджує, що на переговорах у Парижі зблизилися позиції Києва та Москви щодо угоди про транзит газу.
Про це він заявив на пресконференції для українських ЗМІ в Парижі.
Зеленський підкреслив, що переговори щодо газу здійснювалися за безпосередньої участі президентів. "Ми витратили багато часу нашої зустрічі тет-а-тет на це питання... Я впевнений, що у нас більше шансів підписати (транзитні угоди), за кращими умовами, ніж обговорювали наші представники", - заявив він.
"Всі знали, що ми (із Путіним) будемо про це говорити – і Німеччина, і Франція", - наголосив президент.
Зеленський утримався від конкретики щодо газових переговорів, але наголосив: йдеться про довготерміновий контракт.
"Вже ніхто не говорить про контракт на один рік", - заявив він, уточнивши на запитання "Європейської правди, що "і не про два роки".
"Я наполягав на 10 роках. Але дуже складно, коли одна сторона наполягає на одному році, а інша на десяти", - додав він.
Президент також запевнив, що Україна та росія "зняли питання трьох мільярдів", програних Росією у Стокгольмі – нібито буде йтися про повернення російського боргу газом.