Ось цікавий досвід і розбір теми.
"Юрій Бенгус
"Пункт незламності" у нашій квартирі вдосконалюється. Всі знають, як зараз нелегко мешканцям районів, де у багатоповерхівках немає газу і встановлені тільки електричні плити. Коли через клятих росіян почалися відключення світла - ми спочатку зробили маленький пристрій для розігріву їжі з великої свічки, потім використовували маленький примус на бензині. Але, оскільки клята ***** не вгамовувалася - довелося вирішувати питання кардинально. Тепер на нашій електричній плитці - стоїть невелика газова плитка "Вогник" (виробництва Кам'янець-Подільського ЕМЗ), дякую за допомогу Віталію Полєтаєву (Виталий Полетаев).
Частини для збирання цього комплекту купили на ринку "Барабашова". Спілкування з продавцями - ще той квест. Найпростіше б було одразу купити готовий комплект: Газова плитка+шланг+газовий балон з редуктором. Але все довелося купляти поодинці у різних продавців і продавчинь і збирати самим. Навіть хомутик на шланг і штуцер-перехідник від різьби на "ялинку" довелося купляти окремо (останній ми помилково купили "прямий" замість "кутового"). Не обійшлося і без ще однієї прикрої помилки. Так ми попередили продавців, що не куплятимемо російське і білоруське. Через це нас "надули" з балоном. Дома з'ясувалось, що нам продали балон білоруського виробництва під виглядом польського (ось чому нас попередили, що він коштує дешевше, бо "документів на нього немає"!). На самому балоні немає жодної згадки про країну-виробника і всі написи латиницею.
Також були побоювання щодо заправки балона (до речі його не можна заповнювати більше, ніж на 2/3). Нас попередили, що на заправці можуть відмовити, "бо не можна". Але на щастя з цим жодних питань не виникло. На заправці поруч з будинком нам балон заправили за 5 хвилин.
Саме збирання комплекту доступне і ботаніку. У всіх з'єднаннях були відповідні гумові кільця (фум-стрічка була не потрібна), для хомутів знадобилась викрутка, для закріплення редуктора - розвідний ключ. Після збірки - перевірили герметичність з'єднань за допомогою мильного розчину (бульби не пішли). Перевірили вентиляцію (раніше ми її прикривали на зиму), і комплект готовий до використання.
Ціна питання: балон (12 л) - 4 000 грн, газова плитка на 2 пальники - 1400 грн, 2 хомути (по 10 грн), шланг 2 метри (70 грн), редуктор і штуцер (не згадаю скільки, але не дорого), заправка балона - 230 грн, тож разом - менше 6 000 гривень. Я розраховував на готовий комплект за 8 000 грн, тобто навіть зекономив 2 000.
Думаю, що збирання подібних комплектів і їхній продаж у готовому вигляді - це міг би бути непоганий заробіток, адже я готовий був платити за комплект значно більше, ніж це мені коштувало.
Сьогодні у нас відключень електрики не було, але відтепер ми їх і не боїмося. Аби наші ЗСУ успішно били русню, а відключення електрики ми переживемо.
До речі, смажену картоплю готувати на газу навіть швидше - перевірено (але воду все ж таки швидше кип'ятити електрочайником).
Слава ЗСУ, Слава Україні!"